Dinsdag 26/10/2021

Op tandenreis naar Turkije of liposuctieweek in Tunesië

Medisch toerisme via Nederlandse websites ook bij Belgen almaar populairder

Meer en meer mensen kiezen ervoor om tegen dumpingprijzen hun gezicht te laten liften of tanden te laten herstellen in het buitenland. De websites van bedrijfjes die Amerikanen en West-Europeanen naar pakweg Turkije, Thailand, Polen en Hongarije lokken met dat soort 'enige medische pakketreisjes' zijn niet meer te tellen en 'pioniers' hebben het razend druk.

Door Barbara Debusschere

BRUSSEL/AMSTERDAM l 'Wij overwegen plastische chirurgie aan te bieden, maar nu is er zo al te veel werk', zegt de directeur van een Nederlands medischetoeristenbureau. Vooral via Nederland laten ook Belgen zich verleiden tot onder andere oogcorrectieweekends in Turkije.

Een reis waarvan je niet alleen gebruind en uitgerust maar ook met strak getrokken kont, perfecte ogen of tanden terugkomt en dat voor een prikje, wie wil dat nu niet?, zo redeneren deze bureaus. Allemaal bieden ze combinaties van medische ingrepen en reisjes die, als je ze apart zou betalen, vaak dubbel zoveel zouden kosten. Met slogans als 'Mon corps, c'est comme je veux au prix que je veux!', beloven ze goedkope maakbaarheid in een exotische setting.

Omdat het om ingrepen gaat die medisch niet noodzakelijk zijn, heeft niemand er echt controle of overzicht over. Maar wie op het internet surft, stoot op een wildgroei van bedrijven die de goedkope behandelingen in het buitenland aanbieden. De namen variëren van komisch tot angstaanjagend: Tandreizen, Dental Holidays, Medical Holiday, Estetika Tours, Treat and Travel, Surgical Adventures.

Een borstvergroting in Tunesië kan voor 2.500 euro, terwijl die operatie bij ons al snel 3.500 euro kost. De ingreep kost niet alleen minder, je krijgt er een zesdaags herstelverblijf in een vijfsterrenhotel bij. In Boedapest kost een tandimplantaat 680 euro, terwijl dat hier zowat 2.000 euro is.

Nog aanbiedingen zijn bijvoorbeeld een heen-en-terugvlucht naar Tunesië, vijf nachten in een driesterrenhotel met vol pension en een 'volledige liposuctie' voor 4.200 euro, achttien dagen Thailand in alle luxe en een facelift voor samen 5.000 euro, acht dagen Istanbul met vol pension in het Marriott en een ooglidcorrectie vanaf 1.725 euro. Ook in tijdschriften en kranten duiken almaar meer advertenties op die u aansporen uw gebit toch in Hongarije of uw hangende oogleden tijdens een scalpelsafari in Zuid-Afrika te laten oplappen.

"Het is een booming business", bevestigt Han de Wolf, algemeen directeur van het in Amsterdam gevestigde Medical Travel Service. "Wij bestaan al vijf jaar en zijn alleen maar gegroeid." MTS biedt haartransplantaties, tandartsbehandelingen en ooglaseren in Turkije. Aanvankelijk kon je er ook voor plastische chirurgie in het buitenland terecht, "maar het bleek moeilijk om de prijs daarvan vooraf vast te leggen en we zijn daarmee gestopt. Elders loopt dat goed en nu overwegen wij er opnieuw mee te beginnen. Op dit moment hebben we het echter te druk", zegt De Wolf.

Vorig jaar klopten gemiddeld bijna twee mensen per dag bij MTS aan voor 'een pakketje'. Naast Nederlanders zijn het vooral Belgen. "Net als bij ons worden de ingrepen die wij aanbieden bij jullie doorgaans niet terugbetaald. En aangezien er nog geen Belgische bedrijfjes zijn die in dit gat zijn gesprongen, komen de Belgen bij ons aankloppen", zegt De Wolf.

Het ooglaseren is het populairst. Terwijl je in België rond de 2.500 euro betaalt, bieden bedrijven als MTS een behandeling in Istanbul, walhalla van de ooglasertherapie, en vier dagen viersterrenhotel en begeleiding voor 1.700 à 1.800 euro. Een vooronderzoek in Nederland, permanente begeleiding door een Nederlandse hostess, vol pension, stadsbezoek en nacontroles op de Nederlandse afdeling van de Turkse kliniek zijn inbegrepen. Een porseleinen kroon kost in Nederland 550 euro, terwijl dat op zo'n Turkse trip 150 euro is, een porseleinen brug is mogelijk voor een kwart van de Nederlandse prijs en ook op haartransplantaties bespaar je enkele duizenden euro's, zo stelt MTS.

De Wolf: "Wat het meest aantrekt, is die scherpe prijs voor de behandeling. Dat is mogelijk door de veel lagere lonen en loonkosten in Turkije en doordat in Istanbul de grootste ooglaserkliniek ter wereld is gevestigd. Omdat zij vijfduizend behandelingen per jaar doen, worden de kosten van de machines veel minder doorgerekend aan iedere klant. Achteraf horen we van klanten dat ook de vakantie zelf een aangenaam extraatje was om te bekomen van de ingreep."

Hoewel consumentenverenigingen en beroepsverenigingen vraagtekens plaatsen bij dit soort medisch toerisme (zie kader), is De Wolf er gerust op. "Dit is zeker niet voor iedereen omdat je nu eenmaal de psychologische drempel over moet om je lichaam aan een buitenlandse arts toe te vertrouwen. Maar het zou dom zijn van ons om niet extra goed de kwaliteit te bewaken en erg hoge eisen te stellen. Onze klanten merken dat de kwaliteit, de voorbereiding en de nazorg gelijk zijn aan die in westerse ziekenhuizen. Er zijn geen klachten. En iedereen is toch vrij om om het even waar aan zijn lichaam te laten sleutelen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234