Maandag 17/02/2020

Op 't Kiel is het weer carnaval

Wie stopt Beerschot-Wilrijk in zijn rush naar de top? Na drie opeenvolgende titels staat de club alweer riant aan de leiding in de eerste amateurklasse. De deur naar eerste klasse B staat al op een kier. 'Antwerp, Antwerp, Beerschot komt eraan!'

De cijfers liegen niet. Bijna halfweg het seizoen gaat Beerschot-Wilrijk met een straat voorsprong aan de leiding in de eerste klasse amateurs. Paars-wit won twaalf keer op veertien matchen, speelde één keer gelijk en verloor één keer. De ploeg hield voorts tien keer de nul en scoorde zelf dertig keer. Niet verwonderlijk dat eerste achtervolger Deinze al op acht punten staat.

"Ik heb nog maar pas aan de spelersgroep gevraagd wie zo'n reeks al ooit heeft meegemaakt. Niemand dus", zegt trainer Marc Brys. "Dat het zo goed zou lopen, kon je op voorhand niet voorspellen. De redenen voor dit succes: een kwalitatief sterke kern, hard en gericht werk, een grote zegedrang en een uitstekend groepsgevoel. Elke speler gunt zijn ploegmaats een plaatsje in de spotlights."

Geen enkele tegenstander lijkt Beerschot ook maar enigszins te kunnen bedreigen, al zit er één addertje onder het gras. Na de reguliere competitie volgt er nog een play-off met de top vier. Daarin worden de punten gehalveerd. Desondanks is er in die eindronde slechts één torenhoge favoriet, zoveel is nu al duidelijk.

Ervaren spelers

Aan bekende namen geen gebrek. In de technische staf zitten naast hoofdcoach Marc Brys voormalige eersteklassespelers als Bram Verbist (keeperstrainer) en Issame Charai (T2). Ook de kern loopt over van ervaring op het hoogste niveau. Michael Clepkens, Arjan Swinkels, Davy De Beule, Dylan Ragolle, Kevin Geudens, Bjorn Ruytinx, Tom Pietermaat, Mo Messoudi, Guillaume François, Kenny Thompson, Jimmy De Jonghe en Hernan Losada waren ooit actief in de Jupiler Pro League. Buiten die gevestigde waarden haalde Beerschot-Wilrijk enkele talenten in huis.

Op het Kiel beseft men dat ze hoe langer hoe meer zullen worden geconfronteerd met budgettair sterke opponenten. Een ploeg kopen wordt zo alsmaar moeilijker. "En dus moeten we meer inzetten op het opsporen en polijsten van jongeren met potentieel", weet Brys.

Beerschot-Wilrijk zit dan wel in de eerste klasse amateurs, er wordt wel degelijk gewerkt zoals in een profclub. Door overdag te trainen is er extra tijd om op het oefenveld te staan, wat het spelniveau alleen maar ten goede komt. "Die omschakeling naar dagtrainingen moest er vroeg of laat komen", onderstreept Brys. "Ik heb er bij het bestuur op aangedrongen om er nu al voor te gaan. Op die manier zijn hopelijk de kinderziektes eruit als je ooit de stap naar het echte profvoetbal kan zetten."

Qua omkadering en infrastructuur komen spelers en trainers overigens niets tekort. De trainingen vinden plaats op het vroegere complex van Beerschots fusiepartner KFCO Wilrijk. Kleedkamers, spelershome en medische ruimtes zijn sinds dit seizoen iets verderop gevestigd, in het vertrouwde Olympisch Stadion, waar ook de thuiswedstrijden worden afgewerkt.

Het bestuur van Beerschot-Wilrijk heeft in de afgelopen maanden een serieuze make-over gekregen. Om alles wat makkelijker werkbaar te maken, werd de raad van bestuur afgeslankt van achttien naar twaalf leden. De dagelijkse leiding is in handen van een vijfkoppig directiecomité. Marc Steenackers is sinds kort (onbezoldigd) algemeen directeur. Wel is het zo dat de club nog steeds een vzw is. "Een omvorming naar een vennootschap met een aandelenstructuur is pas nodig als er externe investeerders in de club stappen", geeft Steenackers aan. "Zo'n investeerder is er momenteel nog niet, al lopen er gesprekken met geïnteresseerde kandidaten. Beerschot-Wilrijk schrijft al drie jaar een positief verhaal en dat trekt blijkbaar aan."

Dit seizoen doet Beerschot-Wilrijk het met een sportief budget van 1,8 miljoen euro. Bij promotie is dat realistisch bekeken op te trekken tot 2,5 miljoen. Maar om ook in eerste klasse B een belangrijke rol te spelen, heb je bijkomende centen nodig, beseft Steenackers.

"Vandaar dat het interessant zou zijn als er nieuwe investeerders in de club zouden stappen. Tegelijk zullen we nooit zomaar met eender wie in zee gaan. Een investeerder moet echt een hart voor deze club hebben. Na alles wat er vroeger is gebeurd, is Beerschot-Wilrijk een emotioneel verhaal. We kunnen het niet maken om onze ziel te verkopen."

Het afgelopen seizoen in derde klasse leek het enthousiasme rond Beerschot-Wilrijk, dat in 2013 ontstond uit de as van het failliete Beerschot AC en toenmalig eersteprovincialer Wilrijk, te gaan liggen. Het nieuwe was er wat af en het spelpeil kon te vaak niet beantwoorden aan de hoge verwachtingen. De knotsgekke titelontknoping (de beslissing viel pas in de allerlaatste seconde van de laatste match) en de uitstekende start van de huidige campagne zorgden voor een frisse wind. De gemiddeld 6.800 toeschouwers op de tribunes lijken er weer heel veel zin in te hebben.

Doel is eerste klasse A

"Dat heeft natuurlijk voor een stuk met de resultaten te maken", merkt Steenackers op. "Vorig jaar stonden we op een gegeven moment zeven punten achter de leider. Nu staan we eerste met acht punten voor. Voor de supporters is dat vanzelfsprekend een stuk aangenamer."

Wat is er nog nodig voor 1B? "Een licentie halen voor 1B mag geen probleem zijn", zegt Steenackers. "Financieel zijn we gezond en ons stadion voldoet aan alle normen."

Op sportief vlak staat er ook al een degelijke basis. Met de huidige ploeg en clubstructuur moet Beerschot-Wilrijk zich perfect kunnen meten met de Lommels, Tubekes en Unions van deze wereld. Maar in het zuiden van Antwerpen mikt men hoger dan een rol als meeloper in de Proximus League. Het doel blijft eerste klasse A.

"Als we zouden promoveren moeten we op elk vlak nog een paar stappen vooruitzetten", benadrukt Brys. "Deze club mikt op het hoogste en dat krijg je niet in de schoot geworpen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234