Maandag 26/09/2022
null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

ColumnJohn John en Missy

Op strenge toon vraagt je dochter: ‘Gaan jullie seksen?’

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (10) en Missy (7).

Bart Eeckhout

Je dochter staat erbij als een agent die zojuist één ­hangjongere te veel op een bankje in het park heeft betrapt. Op strenge toon vraagt ze: “Gaan jullie seksen?” Om het zekere voor het onzekere te nemen, probeert ze alvast eigenhandig jullie prille omhelzing te doorbreken.

Een voorzichtige kus op de mond, zomaar midden op de dag, omdat het kan. Meer hebben jullie niet op de ­lijfelijke kerfstok. Voor Missy is het al ruim voldoende om in te grijpen. ‘It Started with a Kiss’… maar wie weet waar dit gaat eindigen, nietwaar.

Het concept van de kus fascineert je dochter ­bovenmatig. Hoe nieuwsgierig ze ook is, Missy vindt het allemaal maar een beetje vies, dat lichamelijke contact en dat vermengen van speeksel.

Haar kinderromantiek betrekt ze uit #LikeMe, de ­televisionele troost in het coronatijdperk van haar leven. De kus is daar het allerhoogste doel. Een kuise, ­kindvriendelijke metafoor ook voor andere vormen van lichamelijke vereniging waar zevenjarige meisjes nog geen flauw benul van hebben, maar waar ze het bestaan wel van beginnen vermoeden. Seksen, kortom, in het taalgebruik dat ze van haar broer oppikte.

Die broer zit nu op de achtergrond te grijnzen. Hij heeft nog wel wat specifiekere vragen in de mouw zitten. “Wanneer hebben jullie laatst gesekst?” “Wanneer doen jullie dat?” Plots wordt de huiskamer een verhoorkamer van de zedenpolitie.

Dit is dus wat er gebeurt als je met vieren (of meer, of minder) zo intens en zo langdurig onder één dak leeft. Nu je kinderen op je lip leven, zien ze hun ouders anders. Vollediger.

In een normale tijd zijn ouders voor hun kinderen de robuuste instantie die hen voedt en opvoedt, die hen troost en berispt, die met hen meespeelt en hun huiswerk begeleidt, die hen naar bed brengt en van school haalt. Het lijkt wel alsof je kinderen nu pas, nu ze jullie voortdurend aan de zijde hebben, ten volle beseffen dat ouders ook niet-oudersdingen doen. Werken, ­rusten, genieten. En intiem zijn met elkaar, dat dus ook.

Hetzelfde geldt overigens omgekeerd. Het is gek om te beseffen, maar ook jij lijkt nu pas je kinderen echt goed te leren kennen, nu de thuis-school-werkroutine zo ruw doorbroken is. (En wat je ziet, stelt je eigenlijk wel gerust.)

Wat daarbij wel verloren gaat: een zekere vorm van binnenskamerse privacy. Ook in eigen huis liggen er altijd wel ergens verspieders op de loer. Eén onvertogen woord volstaat.

“Gaan jullie ruziemaken?”, interpelleert Missy jullie dan op dezelfde gealarmeerd-geïnteresseerde toon van haar ‘Gaan jullie seksen’-vraag.

“Neen, liefje, dit is gewoon hoe mama en papa soms met elkaar praten”, brom je.

Dan zwijg je en je bukt je om het bestek in de ­vaatwasser te ordenen.

Helemaal zoals jij dat wenst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234