Woensdag 12/08/2020

ReportageCoronacrisis

Op stap met de fietsbrigade van de Brusselse politie: ‘We streven leefbaarheid na, geen boetecijfers’

De fietsbrigade van de Brusselse politie.Beeld Illias Teirlinck

Ze noemen zichzelf ‘de bikers’. De fietsbrigade van de Brusselse politie is doorgaans vooral in de weer om het verkeer in de hoofdstad leefbaar te houden, maar nu zien ze ook toe op de coronamaatregelen. ‘Ik hoop dat de mensen dit kunnen volhouden.’

“Er is bijna niemand aan Manneken Pis”, zegt hoofdinspecteur Jurgen Willems, terwijl op de achtergrond een dame passeert die een sjaal voor haar gezicht houdt. “Al deze lege straten, dat zijn echt historische beelden.”

In de straten rond de Brusselse Grote Markt, die anders krioelen van de toeristen, lopen nauwelijks mensen. Willems patrouilleert er met twee van zijn ‘bikers’ om erop toe te zien dat de mensen die er dan wel zijn nauwgezet de coronamaatregelen respecteren.

Tot nu toe valt dat behoorlijk mee, zegt Willems. “Maar als de lockdown nog weken blijft duren en het weer ook beter wordt, dan hoop ik dat de mensen dit kunnen volhouden.”

GAS-boetes

Er is al heel wat inkt gevloeid over hoe de politie die lockdown moet handhaven. De richtlijnen over wat er precies wél en niet mag zijn ondertussen al aan een achtste versie toe. In Brussel ging de politie in de tussentijd verder met het uitschrijven van GAS-boetes voor corona-overtredingen, terwijl dat eigenlijk niet was toegelaten.

Zelfs nadat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) een koninklijk besluit hebben uitgevaardigd om dat op te lossen, is er op het terrein nog geen duidelijkheid over. “Ik kan daar eigenlijk geen antwoord op geven”, zegt Willems. “Hoe die zaken administratief afgehandeld worden, maakt voor mij ook geen verschil. Dat zeg ik ook tegen de agenten. Wij zijn hier om de maatregelen met gezond verstand en met empathie af te dwingen. We passen de wet dan ook liever naar de geest toe dan naar de letter.”

Beeld Illias Teirlinck

Hoe dat in de praktijk gaat, wordt tijdens de patrouille snel duidelijk. Elke keer als er een voertuig verkeerd geparkeerd staat, komt het boeteboekje meteen boven. Maar als de agenten iemand betrappen op een inbreuk van de coronaregels, proberen de agenten vooral de regels goed uit te leggen.

Als de patrouille op de Grasmarkt twee dakloze mannen tegenkomt die op een bankje zitten, wordt er een impromptu oplossing bedacht. Het is niet toegelaten, maar de mannen mogen toch blijven zitten als ze afstand houden. Elk aan een kant van de bank. “Zij kunnen nergens anders heen”, zegt Willems. “Sowieso kan je daklozen ook niet echt beboeten.”

Twee studentes, die samen gewichten in de lucht steken op de Kunstberg, wordt duidelijk gemaakt dat ze tijdens het sporten niet op dezelfde plaats mogen blijven staan. Ze waren er nog niet van op de hoogte, maar tonen wel begrip. “Eigenlijk doen we dit al twee weken”, zegt Caroline. “Nog niemand heeft ons erop aangesproken. Maar oké, nu weten we dat.”

Beeld Illias Teirlinck

Vooral in het Warandepark worden de aanbevelingen om zo veel mogelijk te bewegen tijdens de lockdown goed opgevolgd. Op het vierkante plekje groen tussen het paleis en het parlement zijn joggers al druk in de weer. Of ze maken zich klaar om aan hun loopronde te beginnen. Tegen een man die met zijn twee kinderen aan het stretchen is, zeggen de agenten dat ze niet mogen blijven staan. Wanneer een lange discussie dreigt los te barsten tussen hem en de agenten – “We zijn nog maar net bezig” –, trekt zijn dochter aan zijn mouw om aan de work-out te beginnen. Hij bindt uiteindelijk in.

Filosofie

Ook buiten coronatijden is dit de aanpak die de Brusselse fietsbrigade probeert te volgen. De fiets is een snel en handig vervoersmiddel om in een stad overal te geraken, maar voor de agenten staat die bijna gelijk aan een bepaalde filosofie, om het politiewerk zo dicht mogelijk bij de bevolking te krijgen.

 “Je bent veel toegankelijker voor de mensen, want ze kunnen je veel makkelijker aanspreken dan in een combi”, zegt Willems. “Als je mensen kan overtuigen, heb je ook minder repressie nodig. Wij streven leefbaarheid na, geen boetecijfers.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234