Maandag 23/05/2022

Coronavirus

Op stap in de drukste straat van Schaarbeek: ‘Dat vaccin, dat pak ik niet! Wie gelooft daar nu in?’

null Beeld Marc Baert
Beeld Marc Baert

Nog steeds raken elke dag meer Brusselaars besmet met het coronavirus. Wat doet dat met de inwoners? Onze reporter trok door de drukste winkelstraat van Schaarbeek. Naast de angst, heerst de twijfel. ‘Want hoe komt dat virus hier? Helpt dat mondmasker wel? En begin al helemaal niet over dat vaccin.’

Stephanie Romans

“Ja, de nonchalance is er wat ingeslopen in de zomer. Dat is wel zo.” De slager in de Brabantstraat in Schaarbeek kan het niet ontkennen. Hij ziet dagelijks genoeg voorbijgangers in de winkelstraat die zich niet aan de coronaregels houden. De gele pijlen en geschilderde voetstappen op de stoep geven nog steeds de looplijnen aan.

Weinig mensen hebben er nog aandacht voor. Het winkelend publiek loopt kriskras door elkaar. Een man heeft haast en loopt aan de verkeerde kant van de straat richting het station. Hij botst tegen een vrouw: “Pardon, madame.” Hij draagt geen mondmasker.

Het valt Luc Rohart (62) uit Wellen op. Hij wacht voor de etalage van een schoenenwinkel, terwijl zijn vrouw en schoonzus binnen zijn. “We komen hier regelmatig eens om koopjes te doen”, zegt hij. De hoge besmettingsgraad in het Brussels gewest schrikte hen niet af. “Nu ik hier ben, stel ik wel vast dat de regels lakser worden nageleefd. In Hasselt zouden veel mensen al een boete hebben gehad. Hier zie ik de politie wel patrouilleren, maar meer ook niet.”

“Het verbaast me al niet meer”, zegt cafébazin Marie-Thérèse Eleftheiriou (62) van de Brasserie Anglaise. “Hier in de buurt loopt gewoon té veel volk rond dat zich nergens iets van aantrekt.” Ze knikt richting een politiewagen die voorbij rijdt. “De mondmaskers gaan vlug omhoog als ‘ie langsrijdt. Daarna gaan ze weer af”, zegt ze. “Ik heb zelfs al jonge mannen gezien die zo doen (steekt haar middelvinger pontificaal omhoog). Zo. Naar de politie. Dat kan allemaal.”

Wel bang

Zijn de mensen in Schaarbeek dan helemaal niet bang voor het virus? Je zou het bijna denken, als je Marie-Thérèse zo hoort. “Toch wel”, denkt ze. “Tachtig procent van mijn klanten blijft weg. Die zijn wél bang. Ze zeggen dat ook als ze voorbijlopen: ‘Sorry, Thérèse, maar ik kom niet bij u zitten. Straks raak ik besmet.’”

Bij de slager hetzelfde verhaal. De afgelopen weken krijgt hij hoe langer hoe minder klanten. “Er gaan geruchten dat het virus weer in opmars is”, zegt hij. “Dat maakt de mensen bang. Ze willen niet meer overal in de rij staan: bij de slager, bij de bakker. De mensen kopen alles gewoon in één supermarkt. Die angst van in maart komt precies weer terug.”

Naast die ‘believers’ staan heel wat mensen die wantrouwen wat ze lezen over het virus. “Op internet staat zoveel. Wat moet je nog geloven?”, zegt de slager. Het doet de man soms ook twijfelen: “Ik heb wel gehoord dat er meer besmettingen zijn. Maar die volle ziekenhuizen met mensen aan de beademing. Dat zie ik toch niet meer.”

Raar

De ziekenhuizen waarschuwen dat de situatie wél ernstig is. Er zijn minder IC-bedden, omdat de normale zorg niet op pauze staat. In het UZ Brussel lagen vrijdag zeven covidpatiënten op intensieve zorgen. Drie patiënten krijgen de beademing en één persoon krijgt ondersteuning van een hart-long machine. De gemiddelde leeftijd van de patiënten is 65 jaar. “De meeste patiënten zijn ook Franstalig, maar Frans is meestal niet hun moedertaal”, zei topdokter Elisabeth Dewaele van het UZ Brussel daarover in Het Laatste Nieuws. Ze bevestigt het beeld dat corona vooral toeslaat in arme buurten, waar gezinnen met een migratie-achtergrond dicht op elkaar leven. “Er is een angstaanjagend domino-effect bezig binnen families.”

Die boodschap is in Schaarbeek nog niet bij iedereen doorgedrongen. “Ergens vind ik het wel raar: de stranden in Oostende en zo, ze lagen vòl deze zomer. En die mensen hebben ook niet ineens allemaal corona. Hoe kan dat dan eigenlijk? Ik ken trouwens niemand die het gehad heeft”, zegt de slager.

Het Rifgebergte

De slager is niet de enige die de regels wantrouwt. Een oude man op een terras verderop drinkt een glas cola. “Dat virus, dat wordt het eind van de wereld!”, zegt hij. “Het is overal. Die mondmaskers gaan ons niet redden, hoor.” Hij tikt tegen het stof: “Denkt u dat dit helpt? Denkt u dat echt?” De man is niet overtuigd. Hij heeft veel gelezen over het coronavirus. “In Casablanca is het erg! Ah ja, want daar komen heel veel mensen. Maar zelfs in het Rifgebergte hadden mensen corona. Wist u dat? In een heel klein, afgelegen dorpje. Hoe komt dat daar? De wereld gaat kapot. En dit (tikt opnieuw tegen zijn mondmasker) houdt dat toch niet tegen.” Toch zet de man zijn mondmasker na een slok cola weer op. “Tja, anders krijg ik een boete”, zegt hij.

Farid El Jabbary (49) uit Anderlecht zit een tafeltje verder en luistert mee. Hij grinnikt om het geanimeerde betoog van zijn oude buurman. “Veel oudere mensen denken zo”, zegt hij. “Ze zijn ongerust en weten niet meer wat te geloven. Mijn leeftijdsgenoten zijn anders. Wij vertrouwen wel in de regels: handen wassen, mondmaskers dragen. Ik hou me er ook goed aan.” El Jabbary zegt dat hij minder uitgaat sinds het aantal besmettingen in de Brusselse gemeenten weer sterk stijgt. “Ik ga nog maar een keer per week eens op een terrasje zitten. Vaker vind ik te riskant. Jongeren denken dat misschien iets minder. In mijn buurt zie ik het toch wel, dat zij niet zo bang zijn voor het virus. Misschien omdat ze er ook niet zo ziek van worden? Mensen van mijn leeftijd zijn wel ongerust. Ze doen hun best. Maar als je in een sociale woning woont is dat niet gemakkelijk. Je komt daar constant andere mensen tegen in de gang, iedereen gebruikt dezelfde lift … Zo ben je rap besmet.”

“O, en dan nog eens iets!”, de oude man onderbreekt het gesprek. “Dat vaccin, dat pak ik niet!” Waarom niet? “Ach, madame, wie gelooft daar nu in?” El Jabbary knikt. Hij zou het ook niet nemen. “Te riskant.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234