Zaterdag 28/05/2022

"Op school moet je niet kunnen zien wie katholiek, vrijzinnig of moslim is"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

N-VA en Vlaams Belang willen niet af van het algemeen hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs, ondanks het advies van de auditeur van de Raad van State die dat onverenigbaar acht met het basisrecht op godsdienstbeleving. Onderwijsspecialist Kris Van Dijck wil het finale oordeel afwachten, maar wijst er toch op dat het verbod er kwam na ruim overleg en intussen ook "niet echt meer gecontesteerd wordt". Groen wil dat Onderwijsminister Pascal Smet een omzendbrief uitstuurt die levensbeschouwelijke tekens opnieuw toelaat op alle scholen.

Redactie

Vandaag raakte bekend dat de auditeur het algemeen hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs niet verenigbaar vindt met het recht op godsdienstbeleving. Het is niet nodig om gelijke onderwijskansen, pluralisme of neutraliteit te garanderen, luidt het. Enkel bij groepsdruk of ordeverstoring kan het eventueel nog, maar dan in concrete gevallen.

Groen zit op dezelfde lijn. N-VA en Vlaams Belang delen die mening niet.

"We blijven het geldende hoofddoekenverbod binnen het GO! steunen", aldus Van Dijck (N-VA), die het noodzakelijk noemt om polarisering in bepaalde scholen te vermijden. In tegenstelling tot de auditeur, die ook uitzonderingen toelaat bij ordeverstoring of groepsdruk, vindt hij niet dat een algemeen verbod daarbij te ver gaat.

Levensbeschouwelijke symbolen kunnen voor N-VA in scholen "als dit past in het opvoedkundig project van de school". "Het gemeenschapsonderwijs draagt neutraliteit hoog in het vaandel", besluit Van Dijck. "Op de speelplaats moet je dus niet kunnen zien wie katholiek, vrijzinnig of moslim is."

Neutraliteit
Ook Vlaams Belang wil niet dat er geraakt wordt aan het hoofddoekenverbod. De partij wil het verbod in een decreet verankeren en ziet die afspraak liefst al in het volgende regeerakkoord vastgelegd.

"De beslissing van het GO! is er gekomen vanuit de filosofie dat overheidsonderwijs neutraal moet zijn, en die neutraliteit op de helling kwam te staan door de druk vanuit islamitische middens op verschillende scholen en hun leerlingen", argumenteren voorzitter Gerolf Annemans en fractieleider Joris Van Hauthem. "Met een algemeen verbod voor het gehele net wilde het GO! rugdekking geven aan alle scholen van het net."

Groen steunt het advies van de auditeur en wil dat Onderwijsminister Pascal Smet in aanloop naar volgend schooljaar een omzendbrief uitstuurt die levensbeschouwelijke tekens opnieuw toelaat op alle scholen. Enkel bij groepsdruk kunnen sancties of een verbod nog, vinden de groenen.

Wachten op het eindoordeel van de Raad van State hoeft voor de groenen niet.

"Einde stellen aan verwarring"
"Met de brief kan de minister een einde stellen aan de verwarring rond het dragen van levensbeschouwelijke tekens als hoofddoeken, maar ook tulbanden voor Sikhs of keppeltjes", argumenteert fractieleidster Elisabeht Meuleman. "Als algemene regel moet gelden dat het dragen van dergelijke tekenen door de leerlingen is toegelaten op school en voor alle schoolgebonden activiteiten."

Enkel bij groepsdruk kan daarvan worden afgeweken, aldus de groenen. Kunnen jongeren niet meer zelfstandig beslissen, dan kan een schooldirectie optreden met tijdelijke en proportionele sancties of desnoods een verbod.

Het is voorlopig nog afwachten op het finale oordeel van de Raad van State. Vaak ligt dat in lijn met het advies van de auditeur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234