Woensdag 29/06/2022
Oostende wil stranden enkel toegankelijk maken voor bewoners en tweedeverblijvers.

Reizen

Op reis in eigen land? Op voorhand reserveren

Oostende wil stranden enkel toegankelijk maken voor bewoners en tweedeverblijvers.Beeld Eric de Mildt

De staycation of een trip in eigen land. Verder reizen we deze zomer misschien niet. Maar is onze toeristische sector daar klaar voor? En hoe hou je afstand in een pretpark, de zoo of aan zee? ‘Dat wordt op voorhand reserveren’, zegt toerisme-expert Jan van der Borg.

Benjamin Van Synghel

Ik ga op reis en neem mee: niet zo gek veel. Heel ver geraken we toch niet. De Belg met wanderlust blijft deze zomer waarschijnlijk op zijn honger zitten. Op reis gaan naar klassieke bestemmingen als Frankrijk, Italië of Spanje lijkt op dit moment erg onwaarschijnlijk. Mogelijk liggen onze reisdoelen ergens tussen Knokke en Virton. Zal het binnenlands toerisme dan exponentieel stijgen? En kan de toeristische sector dat dragen?

Qua capaciteit lijkt er alvast geen probleem. Ons land trekt best veel toeristen, samen goed voor zo’n 17,5 miljoen aankomsten en ruim 41 miljoen overnachtingen per jaar. Zowat 55 procent van die toeristen komt uit het buitenland. Als er dit hoogseizoen niet gereisd wordt in Europa, dan komt er dus heel wat capaciteit vrij. “België komt zeker geen logies tekort. Ik denk ook niet dat iedereen daar geld aan wil uitgeven", zegt professor Jan van der Borg, expert toerisme aan de KU Leuven. “Waarschijnlijk zal vooral het dagjestoerisme fors toenemen. Daardoor krijgen we mogelijk wel een bottleneck bij populaire bestemmingen zoals de kust of de Ardennen.”

Toerisme-expert Karel Ooms (VIVES/Thomas More) houdt nog een slag om de arm. “Wie weet zijn er wel buitenlandse reizen mogelijk. Als Turkije open is en wij mogen reizen, dan kan dat al druk wegnemen. Maar als het meest extreme scenario zich doorzet dreigt inderdaad een overbevolking op sommige plekken.”

En dat brengt problemen met zich mee. In de zomermaanden zijn de piekmomenten aan de Noordzeekust nu al ondraaglijk druk. Zulke taferelen zijn volstrekt onverzoenbaar met social distancing. Hoe hou je anderhalve meter afstand op het strand of in een drukke centrumstad?

Strandpas

De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) lanceerde daarvoor al een idee. Hij wil zones afbakenen op het strand en mensen daar enkel op toelaten als ze een strandpas hebben, al is daarvoor weinig draagvlak bij Tommeleins collega-kustburgemeesters. Die komen binnen een tiental dagen met een gemeenschappelijk zomerplan voor social distancing aan zee. Zo zijn er uniforme regels in alle badplaatsen.

En zulke regels zijn ook nodig, vindt Van der Borg. “Op de bonnefooi naar zee gaan, lukt deze zomer sowieso niet. De belangrijkste toeristische bestemmingen moeten een reserveringssysteem op poten zetten, ook de kust. Dat is echt de enige optie. Daarin kan je prioriteit geven aan eigen bewoners, dan tweedeverblijvers, dan verblijfstoeristen. De dagjestoeristen staan dan onderaan de ladder, omdat die traditioneel voor veel overlast zoals zwerfvuil zorgen, maar economisch het minste bijdragen.”

De theorie is glashelder, maar de praktijk wordt nog iets anders. Het voorbije paasweekend bewees hoe zwak het vlees soms is. De politie zag het aantal inbreuken op social distancing verveelvoudigen bij de eerste feestelijke/zonnige gelegenheid. Bovendien omvat het Noordzeestrand een enorm gebied: 67 kilometer lang, op sommige plekken 500 meter breed en daarachter nog eens een soms kilometersbrede duinengordel. Een enorm gebied om onder controle te houden.

Crowdcontrol

“Dan moet je al politie op het strand zetten. Maar wat blijft er dan nog over van de vakantiesfeer?”, oppert Ooms, die het heil in eerder flankerende maatregelen zoekt. “België is meer dan alleen de kust of de Ardennen. Ik denk aan minder populaire regio’s als Limburg, bijvoorbeeld. Misschien moet men die andere bestemmingen nu beginnen promoten. Toon de mensen dat er ook andere opties zijn.”

Voor minder grootse bestemmingen – zoals pakweg pretparken, musea en dierentuinen – wordt crowdcontrol deze zomer het sleutelwoord. “Die bestemmingen zullen het aantal bezoekers per tijdsperiode moeten beperken”, zegt Ooms. “Een ticket voor het pretpark zal geen volle dag geldig kunnen zijn. Maar misschien voor een uur of drie, om daarna plaats te maken voor de volgende bezoekers. Dat is de enige manier om afstandsregels te respecteren.”

Duurzaam toerisme

De toeristische sector moet zich dus herorganiseren voor het nakende hoogseizoen. Al begint de sector misschien niet helemaal van nul. De voorbije jaren staat het thema ‘duurzaam toerisme’ namelijk steeds centraler, door het groeiende probleem van overtoerisme. Over heel de wereld zijn voorbeelden bekend van overtoerisme. Van de grachten in Amsterdam tot de kanalen van Venetië, van Machu Picchu tot de tempels in Kyoto. Allemaal kreunen ze onder de overweldigende interesse van toeristen. Een verduurzaamd toerisme kwam daardoor hoog op de agenda te staan. De oplossingen voor dat probleem kunnen ook in deze crisis van pas komen.

“We moeten niets nieuws uitvinden, maar de remedies gebruiken die we al hebben”, zegt Van der Borg. “Voor een bezoekje aan de stadsmuren van Dubrovnik of het Alhambra in Granada moet je nu al reserveren. Venetië dacht al aan ticketverkoop voor een stadsbezoek. Tal van bestemmingen, ook Brugge bijvoorbeeld, zijn al bezig met bezoekersmanagement. Dit is een ideaal moment om die ideeën ook toe te passen. Deze crisis kan die evolutie versnellen. Op langere termijn is het zelfs een kans op een stap voorwaarts richting een duurzamer toerisme.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234