Dinsdag 27/07/2021

Op reis door het menselijk lichaam

film

'osmosis jones' van de gebroeders bobby en peter farrelly

De Amerikaanse broertjes Bobby en Peter Farrelly hebben naam gemaakt met komedies, zoals Dumb and Dumber en There's Something About Mary, waarin allerlei zogenaamde lichaamsfuncties en dan vooral de bijhorende lichaamsvochten, -geluiden en -openingen, een (on)behoorlijk deel van de grappen voor hun rekening mochten nemen. Dat is hier in Osmosis Jones dus opnieuw het geval, met dit belangrijke verschil dat zo'n twee derde van de film zich nu - letterlijk - in het menselijk lichaam afspeelt. Osmosis Jones is namelijk een mengeling van animatiefilm en live-action, net zoals Who Framed Roger Rabbit? dat indertijd ook was.

In het 'realistische' gedeelte van de film maken we kennis met Frank (rol van Bill Murray), die het niet zo nauw blijkt te nemen met lichaamshygiëne in het algemeen en gezonde voedingsgewoontes in het bijzonder. Het 'geanimeerde' gedeelte toont dan weer in extenso wat daarvan de risico's en gevolgen voor de gezondheid kunnen zijn.

Het titelpersonage Osmosis Jones (met de stem van Chris Rock) is een wit bloedlichaampje dat deel uitmaakt van de zogenaamde 'speekselpatrouille'. Maar stoere cop Oz vindt dat werk beneden zijn waardigheid en snakt naar echte actie, bijvoorbeeld tegen gevaarlijke ziektekiemen in het spijsverteringsstelsel van Frank. Als er op een bepaald moment een levensbedreigend virus, Thrax genaamd (met de stem van Laurence Fishburne), naar binnen is geslopen - 'binnengeslokt' is een betere omschrijving, gelet op de vulgaire eetgewoontes van Frank - zal Oz alles in het werk moeten stellen om het al zwaar gehavende weerstandsvermogen van Frank overeind te houden.

Het animatiegedeelte, waarvoor Piet Kroon en Tom Sito tekenden, bevat de meeste grappen en visuele vondsten. Zo werd de binnenkant van Frank geconcipieerd als een soort stad, waarbij de maag bijvoorbeeld als luchthaven fungeert, waar regelmatig reizen naar het darmkanaal vertrekken. Onder de zweterige oksels huizen maffia-achtige kiemen in een soortement sauna, terwijl gezonde lichaamscellen in familieverband een uitstapje naar de nieren plannen, om daar met de kids 'naar de stenen' te gaan kijken. Hier en daar zijn er ook reclameborden zichtbaar, waarop oproepen gelanceerd worden voor 'Peace in the Middle Ear' en als er stofdeeltjes in de neusgaten binnendringen, worden er zowaar 'snotkanonnen' in stelling gebracht om die indringers te neutraliseren. Als 'illegale' cellen achtervolgd worden, dan wordt zoiets natuurlijk rechtstreeks uitgezonden op het NNN-kanaal, wat in dit geval staat voor Neural Network News. Achter een barstensvolle puist blijkt zowaar een dreunende disco schuil te gaan met de toepasselijke naam The Zit en op bepaalde 'kruispunten' zijn de bekende walk-/don't walk-signalen vervangen door flow-/don't flow-waarschuwingen.

Een stad heeft verder natuurlijk ook behoefte aan een burgemeester (stem van William Shatner), maar die blijkt niet echt betrouwbaar. Hij wil namelijk geen tijd vrijmaken om zich met het door Oz gesignaleerde virusgevaar bezig te houden, want hij bereidt liever zijn herverkiezing voor, waarbij hij in zijn electoraal programma meer plaats belooft voor de vetcellen. Zo zouden er bijvoorbeeld al vergevorderde plannen bestaan voor de bouw van een derde kin!

Kortom, de meeste humor bevindt zich in dit geval duidelijk binnen in het lichaam, maar uiteraard konden of wilden de Farrelly-broertjes hun voorkeur voor de diverse lichaamsvochten, gaande van etter tot braaksel, niet uit het 'echte' leven vandaan houden. Tegelijk profileert de film Osmosis Jones zich toch ook zo'n beetje als een pleidooi voor gezonde voedingsgewoontes, maar dat heeft uiteindelijk de geloofwaardigheid van een over vrede vloekende en scheldende predikant op de kansel.

(Jan T.)

De maag fungeert als luchthaven, waar regelmatig reizen naar het darmkanaal vertrekken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234