Nieuwe versoepelingen moeten ons het leven tijdens de zomermaanden iets aangenamer maken en ook de economische gevolgen milderen. Maar gaat het niet te snel? ‘Na een uitputtende periode hebben we dit gewoon broodnodig.’
Het virus is nog niet weg, benadrukt ongeveer iedereen die het kan weten. We moeten dan ook waakzaam blijven. Maar toch kondigde de Veiligheidsraad een nieuwe fase aan in de versoepelingen. Straks mogen we weer gaan zwemmen, naar de wellness, het pretpark of naar een receptie. En ook de cultuursector kan weer een beetje herademen.
Maar versoepelen gebeurt wel met een bang hart. De afgelopen dagen werden ook bij ons de ontwikkelingen in Duitsland met argusogen gevolgd. Daar zag men het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel andere mensen één besmette mens op zijn beurt kan besmetten, boven de 2,7 stijgen. Door enkele besmettingen in grote bedrijven. Het toont vooral hoe snel een nieuwe opflakkering mogelijk is.
Bovendien mogen we de hoop dat de zomer de epidemie zal lamleggen weer opbergen. Onderzoekers van de universiteit van Harvard toonden aan dat een goeie portie uv-straling en warme temperaturen weliswaar het virus afremmen, maar slechts in heel lichte mate. Hooguit 30 procent. Om daarna in volle kracht terug te komen. Of zoals een van onderzoekers deze week zei in het populair-wetenschappelijk Wired: “Het risico bestaat dat mensen nu denken dat ze wat ruimte kunnen nemen, maar als het virus in het najaar weer opveert, pakt het die ruimte terug.”
De maatregelen mogen dan versoepeld zijn, toch merk je ook bij de betrokken sectoren enige terughoudenheid. Bij Studio 100, dat onder andere de opvoeringen van de musical Daens en de liveshows van Samson en Gert in petto had, vinden ze het nog te vroeg om het over een eventuele heropstart te hebben. “We zijn nog volop aan het bestuderen wat de beslissingen van de Veiligheidsraad concreet betekenen”, klinkt het. “We willen eerst ons huiswerk maken, pas daarna kunnen we communiceren.”
En zowel bij de Brusselse Ancienne Belgique als de Gentse Vooruit zijn ze niet meteen van plan om de plannen plots om te gooien. Ze blijven vooral met de strenge regels in de maag zitten. “Als die blijven wat ze zijn, is het sowieso heel moeilijk om activiteiten voor een groter publiek te organiseren”, klinkt het.
Genieten van het leven
Vraag is of we ons de versoepelingen zoals aangekondigd kunnen permitteren? Het is een vraag waar ook de politici, alles indachtig, mee geworsteld hebben. “De zomerse sfeer zal ons inderdaad losser maken”, zei premier Wilmès (MR). “En ik roep iedereen dan ook op om heel voorzichtig te zijn, zowel in ons land als in het buitenland. Maar na de uitputtende periode die we achter de rug hebben, hebben we het ook broodnodig om weer te kunnen genieten van het leven.”
Ook experts spreken sussende woorden. Dat we voortaan met het hele gezin naar de winkel mogen en dat langer dan 30 minuten, vindt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) een positief signaal. “De cijfers zijn positief, dus het mag.” En ook evenementen met 800 man vanaf augustus vallen volgens Van Damme nog mee. “Zolang de basisregels gerespecteerd worden en mensen via verschillende ingangen kunnen binnengaan.”
Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) kunnen we het er inderdaad op wagen. “Zolang het goed gaat, zijn er weinig redenen om versoepelingen tegen te houden. We moeten ook rekening houden met bepaalde sectoren die zwaar getroffen zijn. Wil je hen volledig kopje-onder laten gaan, of geef je hen toch wat perspectief? Sommige sectoren, zoals het nachtleven, blijven nog altijd dicht. Andere leggen we strenge regels op.”
Zelfs voetbal met publiek kan vanaf augustus weer. Al zal het voetbal er volgens Van Ranst wel anders gaan uitzien. “Als een stadion onderverdeeld kan worden in aparte vakken, waarbij de groepen uit die vakken elkaar niet tegenkomen en een paar lege stoeltjes tussenlaten, dan verklein je het risico tot een limiet waarbij je dat eventueel wel kan toelaten.” De voorwaarden impliceren volgens hem dat organisatoren vooral aan familie-events zullen moeten denken als ze hun stadion weer gezellig vol willen krijgen.
Deze versoepelingen zijn beslist
- Vanaf 1 juli mogen zwembaden, wellnesscentra, binnenspeeltuinen, pretparken en casino’s weer open. Ook recepties en feesten met een maximum van 50 genodigden mogen weer. Op voorwaarde dat alle veiligheids- en afstandsregels worden gerespecteerd.
- Mogen nog niet open: nachtclubs en dancings. Het sluitingsuur voor cafés blijft 1 uur.
- Vanaf 1 juli zijn evenementen en voorstellingen met publiek opnieuw toegelaten, met maximaal 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Vanaf 1 augustus wordt dat verdubbeld, naar 400 binnen en 800 buiten. Organisatoren kunnen via een evenementenmatrix, die de sector samen met de Karel de Grote Hogeschool heeft opgesteld, bekijken of hun evenement coronaproof is.
- Evenementen in ‘een permanente infrastructuur met een zittend publiek’, zoals sportstadions, die de maximumaantalen willen overschrijven, kunnen een dossier indienen bij het lokaal bestuur. Dat kan beslissen of het evenement mag doorgaan of niet. Op die manier zou er opnieuw voetbal met publiek mogelijk zijn vanaf augustus.
- De sociale bubbel wordt vanaf 1 juli uitgebreid van 10 naar 15 personen per week.
- De regel dat slecht één persoon de winkel in mag gedurende maximaal een half uur wordt vanaf 1 juli afgeschaft.