Maandag 24/01/2022

Op mooi weekend volgt wellicht een mooie augustus

Het wordt warm, maar de nachten blijven lekker koel

Brussel

Van een medewerker

Dirk Hostens

Juli loopt op zijn laatste benen en eindelijk stemmen de vooruitzichten voor de komende dagen optimistisch. Na een kletsnatte start, niet zo ongewoon voor begin juli, geven de cijfers van het KMI ons hoop op veel beter. Een verregende en frisse julimaand betekent immers niet automatisch een natte augustus.

Is een natte julimaand de voorbode van een al even slechte augustusmaand? Niet noodzakelijk. In de topzomer van 2003 viel er in juli een normale 72 mm neerslag in 13 dagen, terwijl augustus slechts 44 mm opleverde. Doordat zomerregens veel intenser zijn dan winterregens, kan een doorgaans droog verlopen zomer door één wolkbreuk toch nog als 'natte zomer' in de boeken belanden. Daarom is het ook belangrijk om het aantal uren zonneschijn in het verhaal te onderstrepen. Een warme, maar sombere maand wordt nu eenmaal gauw als 'slecht' ervaren.

Tijdens de afgelopen vier zomers zagen we het volgende scenario: een natte julimaand werd gevolgd door een relatief droge augustus. Afgezien van de uitgeregende zomer van 2002 is de maand augustus klimatologisch (over een periode van 30 jaar) een minder natte maand en doorgaans aangenaam.

Volgens weerman Frank Duboccage van Meteoservices gaan we nu een stabiele periode tegemoet. Alleen in het weekend kunnen er donderwolken opduiken, al zal het om zeer plaatselijke hitte-onweders gaan. Dankzij de noordoostenwind zal het nooit te warm zijn en kunnen we rekenen op koel slaapweer.

Op basis van vier weermodellen probeert Meteoservices in de glazen bol te kijken. "Soms gebruiken we ook een ensembleverwachting of EPS. Dat is een statistische verwachting, geen weermodel (zie kader). In bepaalde gevallen kunnen we met deze verwachting de knoop doorhakken als we met verdeelde modellen zitten. Op dit ogenblik toont het EPS eveneens een relatief lange droge en warme periode."

Ook professor emeritus H. Poppe is optimist: "Na regen komt zonneschijn, dat is volkswijsheid. Vroeger ervoer ik meestal wisselvallige zomers, maar met het versterkte broeikaseffect zijn we verwend geworden. Mensen stellen meer eisen, ook aan de weergoden."

In Zuid-Europa herstelt men inmiddels van een zeer heet weekeinde. In het Spaanse en Portugese binnenland klom de temperatuur tot 45 graden Celsius. In Zuid-Frankrijk snakt men eveneens naar een Belgisch plensbuitje. Daar is het vechten tegen de vlammen. Vooral in de Rhône-monding wordt op dit moment getroffen door de branden. De Rhône-vallei is noord-zuid georiënteerd. Omdat de wind nu uit het noordoosten waait, wordt de wind in de vallei 'geperst'. Daardoor neemt de windkracht sterk toe en wordt een mistral geboren. De mistral kan, gezien de aanhoudende landwind, nog dagen aanhouden en het vuur verder aanwakkeren. Het is voor die streek wachten op onweders.

Hoeveelheid neerslag (aantal dagen neerslag)

JULI AUGUSTUS

Normaal: 75 mm (17) Normaal: 63 mm (16) 2003 72 mm (13) 44 mm (8)

2002 96 mm (16) 172 mm (19)

2001 120 mm (18) 43 mm (13)

2000 134 mm (20) 35 mm (13)

Wat is EPS?

EPS staat voor 'Ensemble Prediction System' van het instituut voor langetermijnverwachtingen. Het EPS maakt gebruik van de onzekerheid in de weersverwachting. De verwachting begint bij een meting, bijvoorbeeld de temperatuur, maar daarop zijn vaak fouten aanwezig. Men vertrekt daarom met een licht verstoorde toestand om die onzekerheid in de begintoestand te simuleren.

Vanuit verschillende begintoestanden laat men de computer vijftig berekeningen maken. Veelal geven alle berekeningen voor de eerste dagen dezelfde oplossingen. Na enkele dagen beginnen ze uiteen te lopen en begint de onzekerheid in de weersvoorspelling groter te worden. Als bijvoorbeeld tien oplossingen een daling van de temperatuur geven en veertig andere geven een stijging aan, dan is de grootste kans op warmer weer. Uiteraard is dat nooit helemaal zeker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234