Zondag 20/06/2021

‘Op kwaliteit staat geen leeftijd’

BRUSSEL

Het zou een krachttoer zijn à la Gilles De Bilde in 1994: een uitreiking louter op basis van één stemronde. Maar Lukaku sprong het afgelopen halfjaar zo in het oog dat hij zeker tot de kanshebbers behoort. In het verleden is echter gebleken dat niet alle jonge winnaars even goed omgaan met die nieuwe status...

Het was Paul Van Himst - die nota bene in 1960 zelf op 16-jarige leeftijd de onderscheiding won - die onlangs de kat de bel aanbond: “Van mij mag Romelu Lukaku de Schoen winnen.” Hij meent dat Lukaku ondanks zijn jonge leeftijd Anderlecht dit seizoen “gered heeft” en tot nu toe van even grote waarde bleek als Nicolas Frutos, de Argentijn die Anderlecht drie jaar geleden kampioen maakte.Leeftijd mag bij de Gouden Schoen geen criterium zijn”, zo zegt ex-Anderlechtspits Erwin Vandenbergh, Gouden Schoenwinnaar van 1981. “Het enige wat telt, zijn kwaliteiten en prestaties. Als je Lukaku in de tweede ronde ziet, mag hij die prijs gerust krijgen.”Ook ex-Anderlechtcoach Aimé Anthuenis vindt dat de jeugdigheid van Lukaku geen rol mag spelen. “Of je nu 16 bent of 36 - zoals Bart Goor, die ook een heel sterk 2009 speelde - doet niet ter zake. Lukaku blonk uit op zowat de moeilijkste positie in het elftal. Als hij daar opgesteld wordt, is dat een teken dat hij heel veel kan. Ik zou het zelfs een goede zaak voor het Belgisch voetbal vinden als hij wint. Na al het negatieve is hij een exponent van de toekomst."

‘Rijpere’ Kompany

Blijft natuurlijk het effect van een Gouden Schoen. Voorbeelden genoeg van (jonge) winnaars die een terugval kenden in het jaar na de onderscheiding. De laureaat van vorig jaar, de toen 19-jarige Axel Witsel maakte sportief en extrasportief een moeilijk jaar door. Maar ook Gilles De Bilde en Aruna Dindane voelden destijds de druk als beste Belgische voetballer wegen en presteerden nadien opvallend minder. Anderlecht leerde uit dat verleden. Zo kreeg Vincent Kompany, 18 jaar toen hij won, met Yvon Verhoeven destijds een persoonlijke begeleider. Hij moest alle aanvragen filteren. “We wilden niet meer de fout maken zoals met Aruna, die in anderhalve maand 68 recepties afliep”, zei Verhoeven toen.Verhoeven houdt toch wat zijn hart vast bij de verkiezing van volgende woensdag. “Ik zal Van Himst niet tegenspreken dat Lukaku het verdient, maar ergens hoop ik toch dat Boussoufa of Jovanovic de Schoen wint. Laat Lukaku nog even de kat uit de boom kijken. Als hij zo blijft presteren, volgt die prijs later wel. Als Lukaku nu al wint, zou dat hier op Anderlecht toch als een aardbeving aankomen. Hij beleeft nu al een mooie love story. Met de Schoen er nog bij, komt er nog meer op hem af. Kijk, Kompany was al 18 en meer matuur toen hij won. Hij kon heel naturel met de pers omgaan. Romelu reageert vaak nog als een 16-jarig ventje.”

Vader cruciaal

Maar Verhoeven zegt ook dat Lukaku bij Anderlecht nu al op een sterke sociale begeleiding - en afscherming van de media - kan rekenen. “Plus: Romelu heeft zijn vader. Roger volgt als een schaduw alles op en hij weet wat voetbal inhoudt.”Ook Anthuenis ziet vader Roger als cruciaal: “Hij kent de valkuilen omdat hij zelf voetballer was. Romelu heeft in korte tijd al veel bewezen, en hij is tòch niet gaan zweven. Dan zal een Gouden Schoen niet veel verschil meer maken.”Vandenbergh wijst er wel op dat Anderlecht niet té ver mag gaan in het afschermen van Lukaku: “Romelu zal toch moeten leren omgaan met de media, anders begaat hij misschien later blunders. De media horen bij zijn status. Hij moet alleen de juiste balans vinden.”Vader Roger Lukaku is alleszins van plan om Romelu voorlopig nog heel kort te houden. Een Gouden Schoen zou niets aan zijn filosofie veranderen. “Misschien zou het wat vroeg komen, inderdaad. Anderzijds, als Paul Van Himst - toch de beste voetballer van de afgelopen eeuw - zegt dat hij mag winnen... Het blijft uitzonderlijk wat Romelu gepresteerd heeft. Momenteel zien we alles als een mooie bonus. Als hij niet wint, is het niet erg. Als hij wint, is het goed.”In dat geval zal Roger zijn zoon wel op het juiste spoor houden. “Romelu begrijpt nu nog niet altijd waarom ik soms zo streng ben, maar over vijf jaar zal hij dat wel begrijpen. Ik zie hem niet als Romelu de voetballer, maar als Romelu mijn zoon. Veel mensen zeggen hem nu hoe goed hij wel is. Ik zal hem ook ronduit zeggen wat niet goed is.”

Onevenwicht

De Gouden Schoen is ook geen thema thuis, benadrukt Roger Lukaku: “Het is niet zo dat we daar ’s avonds bij het avondeten over praten. De Schoen is geen doel. Ons doel is zo goed mogelijk presteren bij Anderlecht.”Wie de fysieke gestalte van Romelu Lukaku ziet, stelt vast dat zijn schouders alvast breed genoeg zijn om het gewicht van een Gouden Schoen te dragen. Maar wat denkt sportpsycholoog Jef Brouwers over de druk die zo’n onderscheiding met zich meebrengt? “Op dit moment is er een onevenwicht tussen zijn fysieke uitbouw en zijn mentale capaciteit”, zegt Brouwers. Romelu is nog een puber, die moet je ‘directief’ leiden, zodat hij zelf niet te veel inititiatief gaat nemen of in de kijker gaat lopen. Maar dat verloopt nu goed. Hij groeit op in een rustig gezin met een solide vader, die school belangrijk vindt. Romelu krijgt geen gelegenheid om het leven van een vedette te leiden.”Brouwers denkt ook dat de spits zich het best nog enkele jaren ontwikkelt bij Anderlecht. Een eventuele Gouden Schoen mag geen hefboom zijn om sneller naar een buitenlandse topclub te gaan. “Belangrijk is dat hij in een gewone omgeving blijft leven. Hij kan nergens beter rijpen dan bij Anderlecht, waar hij veel speelgelegenheid krijgt en bescherming geniet. Mocht hij nu al naar een grote buitenlandse club gaan, zou zijn leven fundamenteel veranderen. Die klik is niet makkelijk te maken voor een jongen van zijn leeftijd. Hij zit echt goed bij Anderlecht. Ook trainer Ariël Jacobs is verstandig genoeg om het niet uit de hand te laten lopen. Die man zouden ze nog twintig jaar bij Anderlecht moeten houden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234