Zondag 02/10/2022

Op het Unesco-menu: Belgisch bier

De drie gemeenschappen in ons land hebben bij Unesco een dossier ingediend om de Belgische biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid te erkennen. 'Als de Franse keuken zo'n erkenning krijgt, waarom wij dan niet?'

Belgen en bier, ze horen bij elkaar als peper en zout. Zeker als de zon zich vroeger op het jaar laat zien dan gewoonlijk, zoals nu. Om de typische Belgische biercultuur nog meer in de verf te zetten, dienen de drie gemeenschappen in ons land bij Unesco een dossier in om erkend te worden als 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'.

Het initiatief komt van de Duitstalige minister van Cultuur, Isabelle Weykmans, met steun van haar collega's van de Vlaamse en Waalse gemeenschappen en van de federatie van de Belgische brouwers.

Het dossier werd voorbereid in samenwerking met onder meer de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, de Internationale Vereniging Trappist, en groeperingen van zythologen in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap. Kortom, door iedereen die iets met bier te maken heeft in België.

Kers op de taart

Volgens Sven Gatz, directeur van de federatie van Belgische brouwers, zou zo'n erkenning de kers op de taart zijn voor onze bierindustrie en -cultuur. En zijn er ook goede redenen om zo'n erkenning in de wacht te slepen, zegt hij. "Belgen identificeren zich sterk met bier. Genieten van bier zit er bij ons ingebakken, meer dan we soms zelf beseffen. Los daarvan heeft België zo'n 1.500 bieren en 150 brouwerijen. Dat is heel veel voor een relatief klein land. We maken maar 0,15 procent van de wereldbevolking uit, maar zorgen wel voor 1,5 procent van de wereldproductie van bier. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, hebben we goede redenen om een dossier in te dienen bij Unesco."

Het idee voor de erkenning kwam er in 2010 al, toen de Franse keuken opklom tot werelderfgoed. "Als zij die krijgen, waarom wij dan niet?", zegt Gatz. "We kregen eerder al erkenning als erfgoed op het niveau van de Vlaamse, Waalse en Duitstalige gemeenschap, maar internationale erkenning zou het natuurlijk helemaal af maken. Maar makkelijk zal het niet worden: de Franse keuken heeft drie keer een dossier moeten indienen vooraleer het de erkenning binnenhaalde. Het duurt sowieso nog anderhalf jaar vooraleer Unesco een beslissing neemt."

Guido Thomé, woordvoerder van initiatiefneemster Isabelle Weykmans, zegt dat België het dossier heel zorgvuldig voorbereid heeft. "Hoe veel kans we maken, is moeilijk in te schatten. Feit is dat Unesco dit soort dossiers heel ernstig bekijkt." Eerder kregen in ons land onder meer het carnaval van Binche en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke een erkenning als cultureel erfgoed.

Voor de eer

Heel veel impact lijkt een erkenning door Unesco niet te hebben voor de Belgische biersector. Ook niet op economisch vlak. "We kunnen en willen een eventuele erkenning niet economisch gebruiken. We doen dit gewoon voor de eer", zegt Gatz. "Als er al een economische impact zou zijn, is het eerder onrechtstreeks. We doen het al goed op het vlak van export, we hebben het dus niet nodig.

"Het is voor alle duidelijkheid ook niet de bedoeling dat bierbrouwers hun producten of recepten niet meer zouden veranderen. De enige vereiste bij de erkenning is dat je als land inspanningen blijft leveren om de biercultuur levend te houden."

De Belgische biermarkt kampt al een tijdje met een afnemende binnenlandse consumptie door de hogere populariteit van andere alcoholische dranken als wijn en cava, maar daar staat deze aanvraag los van. De Belgische biersector is goed voor een jaaromzet van 2,2 miljard euro en een rechtstreekse tewerkstelling van zo'n 4.500 mensen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234