Woensdag 07/12/2022

Op het proces van de Outlaws hebben de Hells Angels het plots gedaan

Zwijgplicht die proces drie weken geleden stillegde, dreigt weer alles in de war te sturen

Brussel

Belga

Na een onderbreking van bijna drie weken is het assisenproces voortgezet tegen Ambrosio 'Chico' Monteagudo Pagan (42), André 'Mad Max' Renard (31) en Frank Coppens (29). Monteagudo, die net als de twee anderen zijn onschuld staande houdt, wijst nu opeens met een beschuldigende vinger richting Hells Angels, de aartsvijanden van de Outlaws. Maar weer is er die omerta.

De drie leden van motorbende Outlaws worden beschuldigd van de moord op medeclublid Jan 'Jakke' Wouters (31). Het assisenproces werd op 27 januari voor bijna drie weken stilgelegd, om de nieuwe advocaat van Monteagudo de nodige tijd te geven zich in het dossier in te werken. Om het geheugen van de jury wat op te frissen, werden de beschuldigden maandagochtend opnieuw verhoord.

Dat bracht nieuwe informatie aan het licht, want op 31 januari werd Monteagudo opnieuw ondervraagd door de federale politie. Tijdens dat verhoor herinnerde de beschuldigde zich vijf jaar na de feiten plots een telefoontje van een zekere Tommy, een lid van de Hells Angels. Die had Monteagudo verteld dat hij twee Outlaws in Antwerpen had zien rondhangen. "Dat kan zo niet langer", had Tommy gezegd. "De afspraak was dat we uit elkaars buurt zouden blijven." Monteagudo vroeg daarop raad aan clubvoorzitter Daniël S., maar die wist evenmin hoe hij de zaak het best kon aanpakken. Toen had Jakke gezegd dat hij dat wel met Tommy zou regelen. Volgens Monteagudo hebben de Hells Angels Jakkes moord op hun geweten.

Maar op de zitting van maandag deed Monteagudo plots alsof zijn neus bloedde. "Ik kan mij niets meer van dat verhoor herinneren. Volgens de psychiater heb ik een emotionele black-out gehad", verklaarde hij.

In de namiddag werd het telefoonverkeer van de beschuldigden onder de loep genomen. Daaruit bleek dat Daryl R., een Amerikaanse Outlaw, naar Frank Coppens had gebeld op het moment dat het verhaal rond Monteagudo's mogelijke betrokkenheid bij de moord breed werd uitgesmeerd in de media. "De politie zal iedereen opnieuw ondervragen. Ik wil dat je tegen Porky en tegen iedereen zegt dat ze verdomme hun mond moeten houden. Dat is een bevel van mij", had Daryl R. gezegd. Volgens meester Piet Van Eeckhaut, die Coppens verdedigt, is het duidelijk dat Daryl een bepaalde positie vervult, waardoor hij bevelen mag uitdelen. Maar de beschuldigden hielden daarover de lippen stijf op elkaar.

"Zijn dat nu de stoere Outlaws? Die Daryl heeft meer gezag over jullie dan ik over mijn kinderen. Jullie volgen slaafs zijn bevelen op, maar beweren niet te weten wat zijn functie binnen de club is?", sneerde de voorzitter.

Normaal gezien zou vandaag Francis 'Porky' W. moeten komen getuigen, het vierde lid dat de avond van de feiten mee aan het kaarten was in het clubhuis. Maar W. bevindt zich ergens in de Ardennen, waardoor de dagvaarding hem niet bereikt heeft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234