Donderdag 26/11/2020

OP HET BORD

Ook zonder die eeuwige witte saus is bloemkool een allemansvriend. Serveer deze lekkere, winterse kost ook eens in een verrassend jasje.

Sexy is ze niet, de ouderwetse bloemkool, en dat ligt niet aan haar, maar aan de manier waarop ze jarenlang is mismeesterd; platgekookt, met klonterige witte saus erover. Hoog tijd om daar komaf mee te maken. Chefs zijn daar al mee begonnen, gebruiken ze als een zachte achtergrond voor garnalen of gebruiken enkel het topje van de roosjes als een soort groentencouscous. Wat geholpen heeft om haar imago op te krikken, is de ruimere verkrijgbaarheid van gekleurde soorten. Behalve de gewone witte bloemkool (ook in schattige miniversie te koop, de smaak is dezelfde) zijn er paarse, oranje en groene bloemkolen, en op een feestdis mag je zonder gêne zo'n wonderlijke romansco serveren. Met de in torentjes gedraaide roosjes is ze een feest voor het oog.

Bloemkolen zijn er bijna het hele jaar door, maar ze bewaren niet lang. Een oude bloemkool krijgt zwarte vlekken en het blad is slap. Dan ben je beter af met diepvries.

De groente is vermoedelijk afkomstig uit het Nabije Oosten, en stond al op het menu van de Grieken en de Romeinen. Daarna verdween ze van het toneel om opnieuw op te duiken in de 16de eeuw, meegebracht door Genuese scheepsvaarders die dachten een nieuwigheid ontdekt te hebben. Het was vooral Madame du Barry, de favoriete van Louis XV, die het gebruik ervan verspreidde aan het Franse hof. Aan haar danken we de elegante potage (of crème) du Barry, een klassieker uit de Franse keuken.

Bloemkool is lekker rauw, en als ze wordt gekookt of gebakken, doe het dan niet te lang. Er moet beet aan blijven. Een gemakkelijk slaatje maak ik zo: bloemkool in roosjes verdelen, blancheren, en laten afkoelen. Een snede geroosterd brood insmeren met een teentje knoflook, in blokjes snijden. Bloemkool, brood en veel fijngehakte peterselie mengen met een mosterdvinaigrette.

Bloemkool laat zich ook makkelijk wokken, en om voor eens en vooral van het witte-saustrauma af te zijn kun je ze verwerken in een pittige curry. Gefrituurde bloemkoolroosjes met een yoghurt-bieslooksaus zijn een lekker winters hapje vooraf. Daarbij kan de gastheer dan het verheffende lied van André van Duin aanheffen: 'Ja mensen ik heb hele grote bloemkooooole ik heeeeeb hele grote bloemkole, ik heb hele grote bloemkole bloemkole bloemkole...', enzovoort. Wie zei er dat bloemkool niet sexy is?

Salade

Ingrediënten

2 wortels van oude rassen 4 roosjes bloemkool 3 el ciderazijn olijfolie zwarte peper venkelgroen 100 g gerookte sprot, in kleine stukjes

01 Rasp de bloemkool en de wortelen met een grove rasp.

02 Meng bloemkool, wortel en sprotjes.

03 Werk af met ciderazijn, olijfolie, peper en venkelgroen.

Tip: vervang de sprot door gerookte makreel, gerookte eendenborst...

Beignets

Ingrediënten

100 g zelfrijzende bloem 1 ei 2 el milde currypasta bloemkool, in roosjes gesneden 1 flesje Vedett IPA

01 Meng de bloem, het ei, de currypasta en het bier goed onder elkaar.

02 Haal de roosjes door het mengsel en frituur tot ze goudbruin zijn op 180°C.

03 Laat even uitlekken op keukenpapier.

Tip: serveer met een sausje van karnemelk, Griekse yoghurt en verse look.

Ingemaakt

Ingrediënten

300 g bloemkoolroosjes 125 ml ciderazijn 3 el water 3 el rijstsiroop 1 tl kurkuma 1 tl zout

01 Meng ciderazijn, water, zout en rijstsiroop. Verwarm tot juist aan het kookpunt.

02 Voeg de roosjes toe en laat 10 minuten garen. Doe de roosjes in een gesteriliseerde pot en overgiet met de vloeistof.

03 Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Tip: serveer met een frisse salade.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234