Zondag 20/06/2021

Op grote voet

Groot zijn is mooi, maar wat doe je als je ook nog eens grote voeten hebt? Dan blijkt het bijzonder moeilijk om mooie schoenen te vinden. Heerst er een taboe op pumps met een maatje meer? Wij trokken op onderzoek.

Mijn eerste vraag in een schoenwinkel is altijd dezelfde: tot welke maat gaan jullie? Meestal kan ik dan al meteen terug naar buiten stappen." Aan het woord is Liane. Ze heeft maat 43 en mooie schoenen vinden is voor haar een hele opgave. "Het aanbod is echt heel beperkt. Soms koop ik dan maar een schoen die wat te krap is. Gelukkig heb ik in Gent een boetiek ontdekt waar ze meer hebben dan sneakers (Boonants Schoenen, red.). Ik ben al in Nederland gaan kijken, maar ook daar is het aanbod niet zo groot. Dat ik helemaal naar ginder moet rijden voor een paar schoenen, vind ik eigenlijk echt niet kunnen. Het aanbod zou ook hier wat ruimer mogen zijn."

Ook Frauke heeft met haar maat - tussen een 42 en een 43 in - last om gepaste schoenen te vinden. "Ik ben een schoenenliefhebber, maar heb nooit de keuze uit een volledige rij schoenen, terwijl er in maat 39 vaak drie volledige rijen staan. Noodgedwongen moet ik naar goedkope ketens gaan, alleen zitten die schoenen niet zo goed en zijn ze na een halfjaar al versleten. Nog erger is het met sportschoenen: daarvoor moet ik zowaar naar de mannenafdeling gaan. Gelukkig vind ik nog wel sneakers in mijn maat, dat is toch iets. Op Zalando vind ik ook wel elegante schoenen. Leuk, want zo hoef ik tenminste niet weer eens gefrustreerd buiten te stappen."

Ook Leen, die een 44 heeft, kent het probleem. "Ik had vroeger een trauma als het op schoenen aankwam, want welke winkel ik ook binnenstapte, ze hadden er toch niets voor mij. Een tijd terug heb ik een boetiek ontdekt, Vanluechene in Rumbeek, waar ze grote maten verkopen en daar vind ik alles, van ballerina's tot hoge hakken. Zelfs Brantano heeft tegenwoordig een beperkte keuze in grotere maten, dat kan ik alleen maar toejuichen. Ik weet dat er gespecialiseerde sites zijn, maar daar ben ik niet zo voor: ik vind dat je een schoen eerst moet passen voor je hem koopt."

Buitensporig

"Waar maat 40 of 41 bij vrouwen vroeger uitzonderlijk was, zien we dat nu meer en meer opduiken", zegt podoloog Michaël De Geyter van het Podologisch Centrum Gent. "Nu is bij tienermeisjes een 41 of zelfs een 42 echt niet buitensporig meer." Zijn collega Thomas De Wulf beaamt dat. "Ik zie elke week wel een vrouw met een 42 in de praktijk, absoluut." Waarom onze voeten almaar groter worden is een raadsel, want vreemd genoeg is daar amper wetenschappelijk onderzoek naar verricht. De Geyter: "Je zou kunnen opperen dat de mens steeds groter wordt en dat onze voeten die trend volgen, maar dat klopt niet helemaal: in de Benelux stagneert de lichaamslengte de laatste jaren. Misschien is het zo dat de skeletbouw hormonaal bepaald is, zoals we bijvoorbeeld zien bij de cupmaat, die ook almaar groter wordt. Maar eerlijk: we weten het niet precies. We kunnen alleen vaststellen dat het zo is."

Hoe je het ook draait of keert, wie een maatje meer heeft, heeft het lang niet makkelijk. "Ik merk dat de boetieks in de loop der jaren steeds kleiner zijn gaan inkopen", zegt de Belgische schoenontwerpster Nathalie Verlinden. "Dat heeft volgens mij te maken met de kleinere budgetten: boetieks hebben het moeilijker om te overleven omdat mensen meer en meer naar massaproductie grijpen. Dan vallen de minder courante maten eruit. Voor mij is een grote maat overigens geen enkel probleem: als een boetiek bij wijze van spreken vraagt om een 45 te produceren, dan zal ik dat met plezier doen." Ontwerpster Nele Content van Atelier Content (zie ook p. 24) bevestigt dat. "Ik heb winkels die een 41 al te groot vinden, maar tegelijkertijd merk ik dat er meer vraag is naar schoenen in een grote maat." Ze geeft toe dat ze soms gevraagd wordt om een 43 te maken, maar daar begint ze niet aan. "Daarvoor is de markt echt te beperkt."

Dat het niet evident is om designerschoenen in een grote maat te vinden, zegt ook Valere Thoelen, aankoper bij de Antwerpse luxeboetiek Verso, die merken als Alexander McQueen, Dolce & Gabbana en Fendi in de etalage heeft. Hij koopt in tot maat 41, groter dan dat komt er niet in. Thoelen: "Er is gewoon niet genoeg vraag naar. Ik begrijp de frustratie van vrouwen met een grotere maat, maar het blijft al bij al een minderheid. Want hoe je het ook draait of keert, 38 en 39 blijven de meest courante maten. Het is overigens niet zo dat wij die grotere exemplaren bewust links laten liggen: heel wat merken produceren maar tot een 41.

"Enkel voor de Afrikaanse markt - waar vrouwen langere, smalle voeten hebben - wordt er soms geproduceerd tot maat 43, maar lang niet alle merken doen dat." Karin Sevens van boetiek Sevens in Gent, waar je onder meer Prada en Balenciaga kunt kopen, vertelt hetzelfde verhaal. "Ik kan heel goed begrijpen dat vrouwen met een 42 of meer gefrustreerd zijn. De meeste merken die ik aanbied gaan tot 42, maar zelf koop ik nooit groter dan een 41 in. Als ik consequent elk model in een 42 in de winkel zou zetten, zou ik daar gegarandeerd mee blijven zitten. Af en toe is er wel vraag naar, maar wat moet je dan precies aankopen? Het blijft zoeken en aftasten."

Hoe lager de hak, hoe langer

Guy Thiron van de Antwerpse boetiek en het gelijknamige schoenenmerk probeert vrouwen met een wat grotere schoenmaat te helpen, al geeft hij toe dat dat niet evident is. "Ik heb, toen ik met de winkel begon, altijd maat 42 ingekocht, maar dat is wel een leerproces geweest. Niet alle modellen zijn immers mooi in die grootte. Hoe lager de hak, hoe langer een model toont. Vrouwen met grote voeten dragen daarom best een schoen met een hoge hak, want die doet de voet optisch verkleinen. Het probleem is dat vrouwen met een grote voet vaak zelf groot zijn en hoge hakken daarom liever vermijden."

Voor zijn eigen merk produceert hij tot maatje 42, omdat daar meer en meer vraag naar is. "Er zijn inkopers die er wantrouwig tegenover staan omdat grote maten slechts een fractie van de reguliere verkoop uitmaken en de kans groot is dat ze ermee blijven zitten. Maar toch nemen meer en meer winkels die stap en dat kan ik alleen maar toejuichen." Dat een grote schoen moeilijker te produceren zou zijn en daarom minder in de boetieks opduikt, is overigens een wijdverbreid misverstand. "Grote schoenen zijn echt niet moeilijker om te maken dan een maatje 37. Alleen verkoopt een grote maat nu eenmaal veel minder, vandaar dat sommige merken ervoor passen om een leest in die grootte te maken."

Wie op het internet wat research doet over grote voeten, botst al snel op fora waar vrouwen opperen dat ze ronduit beschaamd zijn over hun 'overzetboten'. Geen wonder als je weet dat prototypes en samples altijd in een pietluttige 37 worden gemaakt. Nele Content: "Ik zou het liever niet zeggen, maar een schoen in maat 37 oogt nu eenmaal beter. De verhoudingen zijn daar op hun best, vandaar dat boetieks meestal een 37 in de etalage zetten. Ook in showrooms wordt er altijd voor die maat gekozen, dat oogt nu eenmaal wat schattiger."

Frauke: "Ergens schaam ik me een beetje voor mijn voeten, omdat ze een beetje lomp tonen. Pumps tonen supergroot en zijn echt niet elegant meer."

Dat er nog altijd een zeker taboe rust op een schoenmaat van 40 of groter, daar zijn ook artsen De Geyter en De Wulf het roerend over eens. De Geyter: "Vanaf maat 40 kom je in de mannenmaten terecht en dat ligt soms wat moeilijk, ja." Het gevolg blijft niet uit: vrouwen wurmen zich in een te kleine schoen, om toch maar niet met een zogenaamde mannenmaat te moeten rondlopen.

En dat kan kwalijke gevolgen hebben. De Wulf: "Veel vrouwen houden zichzelf nog altijd voor dat ze die ideale 38 moeten hebben en kopen hun schoenen met dat voor ogen. Gevaarlijk, want te nauw schoeisel kan leiden tot klauwtenen, dat zijn tenen waarin de gewrichtjes niet langer gestrekt maar gebogen staan. Ook kan het zogenaamde mallettenen veroorzaken, waarbij het laatste kootje naar beneden staat."

Ook Guy Thiron merkt op dat maat 42 of meer tot schaamte kan leiden. "Het is een heel gevoelig onderwerp. Sommige klanten zijn echt gegeneerd als ze me hun maat meedelen, daar moet je als verkoper dus voorzichtig mee omgaan." Valere Thoelen treedt hem daarin bij. "Ik hoef je niet te vertellen dat vrouwen zich zeer bewust zijn van hun lichaam en bij dat schoonheidsideaal hoort ook het idee dat ze kleine voeten moeten hebben. Dat merk ik ook bij vrouwen met een reguliere maat: die willen absoluut geen schoenen die hun voeten groter doen lijken. Vrouwen met grote voeten raad ik dan ook af om naar mannelijke modellen te grijpen, want die vergroten de voet."

Maar dat kleine voeten mooier zijn, wil hij absoluut niet gezegd hebben. "Er is niets mis met grote voeten, laat dat duidelijk zijn. Maar de idee dat iemand kleine, poezelige voetjes moet hebben, zit er om de een of andere reden nog altijd in. Raar, want we zijn hier nochtans niet in China." (lacht)

"Er zijn mensen die daar inderdaad onnozel over doen", zegt Nathalie Verlinden. "Maar ik zie niet in waarom. Als iemand grote voeten heeft, dan is dat maar zo."

Online oplossing

Toch is er hoop voor wie een maatje meer heeft. Een aantal websites is gespecialiseerd in grote maten en nee, ze hebben echt niet alleen maar semi-orthopedische modellen in de aanbieding. Gloednieuw is Grand Eleganza, een initiatief van de Belgische Charlotte De Ridder. Zij weet met haar schoenmaat 43 hoe moeilijk het is om een elegante schoen te vinden, dus begon ze heel recent haar eigen onlineshop.

"Op de schoenenbeurs in Milaan vind je zeven hallen met honderden merken, maar uiteindelijk heb ik er slechts een zevental kunnen spotten die grotere maten aanbieden. Mijn webshop biedt vier labels aan in maat 41 tot 45, goed voor zo'n veertig verschillende modellen, van vrouwelijke sneakers en pumps tot ballerina's en enkellaarsjes." De site probeert schoenen voor elk budget aan te bieden: de goedkoopste exemplaren zijn er al voor veertig euro, de duurste haalt u voor zo'n 350 euro in huis. Ook goed om te weten: Net-à-porter heeft designerschoenen tot maat 42, een maat groter dan de meeste boetieks aanbieden. Nodeloos te zeggen dat het assortiment er erg prijzig is, maar je vindt er dan ook de top van het segment. Liever wat betaalbaarder? Nordstrom heeft een degelijke keuze, net als het bijzonder toepasselijk genaamde Long Tall Sally, dat vooral bij ons wat onbekendere merken aanbiedt, maar wel tot maat 47 (!) gaat.

Moraal van het verhaal? Een mooie vrouwenschoen in maat 43 vinden blijft niet simpel en een designerschoen in die maat is en blijft een illusie. Maar de tijd dat je het met een afzichtelijk exemplaar moest stellen, is gelukkig voorgoed voorbij. Wie in stijl op grote voet wil leven, kan dat anno 2016 dus met een gerust hart doen.

Shoppen? Zie grandeleganza.be, net-a-porter.com, shop.Nordstrom.com en longtallsally.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234