Donderdag 29/07/2021

Boerenprotest

Op- en afritten E40 in Ternat even afgesloten

Boeren voerden vanochtend actie op de E17 ter hoogte van Eke. Beeld BELGA
Boeren voerden vanochtend actie op de E17 ter hoogte van Eke.Beeld BELGA

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen voeren boze landbouwers vandaag actie. Ze zijn niet tevreden over de lage prijzen van melk en varkensvlees. Gisteren gingen de acties van start in het Henegouwse Woelingen (Ollignies). Vandaag worden op verschillende plaatsen filterblokkades verwacht. Een overzicht.

(Illustratie: Tomas Schats)

Vlaams-Brabant

Sinds 14 uur blokkeerden boeren met hun tractoren de op- en afritten op de E40 in Ternat. Het gaat om een filterblokkade waarbij sporadisch auto's doorgelaten worden. Volgens ABS-woordvoerder Guido Depraetere neemt een 40-tal boeren deel aan de actie, de federale politie spreekt van een 20-tal. De actie duurt tot 16 uur.

Oost-Vlaanderen

De meeste hinder is er tot nu toe geweest in Oost-Vlaanderen. Rond 9 uur blokkeerden vijftien tractoren het op- en afrittencomplex van de E17 in Sint-Niklaas. Na een halfuur lieten ze de auto's via filterblokkades opnieuw door en deelden ze pamfletten uit.

De blokkade leidde tot enkele verontwaardigde reacties bij autobestuurders, maar tot opstootjes kwam het niet. Rond 12 uur zijn de landbouwers weer vertrokken.

Op de E17 waren ook korte tijd de afritten Deinze en De Pinte afgesloten. De landbouwers waren er met een twintigtal tractoren aanwezig. De acties verliepen zonder incidenten. Ook in Eke, deelgemeente van Nazareth,werd actiegevoerd. Op de E40 werd de afrit Aalter een tijdlang geblokkeerd, maar ook die is inmiddels weer vrij.

Veel hinder is er nog steeds op de gewestweg N16. Die is in beide richtingen versperd, zegt de lokale politie. Landbouwers blokkeerden ook even de brug van Temse, maar die blokkade is intussen opgeheven, meldt VTM Nieuws.

Rond 14 uur werden de boeren in Aalst verwacht.

Eke. Beeld BELGA
Eke.Beeld BELGA
Sint-Niklaas. Beeld PHOTO_NEWS
Sint-Niklaas.Beeld PHOTO_NEWS

Limburg

In Limburg concentreren de landbouwers zich sinds 10 uur op de stad Genk. De in- en uitgang van supermarkt Carrefour aan Shopping 1 is versperd. Enkel shoppers die buiten willen, worden met mondjesmaat doorgelaten. De ingang blijft afgesloten en de actievoerders delen pamfletten uit. De meeste klanten hebben begrip voor de actie.

De boeren blokkeren ook een rotonde op de Europalaan en plannen nog enkele uren actie te voeren.

In Diepenbeek werden de op- en afritten van de E313 een tijd lang afgesloten, meldt Verkeerscentrum.

Antwerpen

Ook in Kontich (provincie Antwerpen) hebben boeren vanochtend vanaf 10 uur actie gevoerd. Een zevental melkveehouders deelde pamfletten uit aan bestuurders die stonden aan te schuiven bij de verkeerslichten op een kruispunt van de N171 nabij het op- en afrittencomplex van de E19. Van blokkades was hier geen sprake.

"Alles verliep hier erg rustig, het verkeer werd niet gehinderd", bevestigt commissaris Dirk Fonteyne van de lokale politie van de zone Hekla. "De aanwezige boeren hebben een zestal tractors meegebracht, maar die blijven aan de kant staan."

West-Vlaanderen

In Middelkerke werd niet alleen het op- en afrittencomplex van de E40 ingenomen, maar hebben de boeren ook de snelweg zelf in beide richtingen bezet. Ondertussen is de weg weer vrij. Ook in Nieuwpoort is de oprit naar de E40 richting Jabbeke weer vrij.

Er is ook hinder aan het op- en afrittencomplex van de E403 in Lichtervelde. Boze landbouwers versperren met hun tractoren de afritten. Ook de Koolskampstraat die over de snelweg loopt, is versperd. Plaatselijk is geen verkeer mogelijk, de politie zorgt voor een omleiding.

In Diksmuide verzamelden rond de middag een tiental tractoren aan de Dodengang. Van daaruit ging het naar de IJzertoren. Daar werd een filterblokkade georganiseerd op de brug van de N35. Het verkeer mocht er met mondjesmaat door, de automobilisten kregen een pamflet waarop de landbouwers hun grieven kenbaar maakten. De situatie aan de IJzertoren werd na verloop van tijd weer normaal toen de boeren richting Middelkerke trokken. Daar nemen ze op dit moment het op- en afrittencomplex van de E40 in en hebben ze ook de snelweg zelf in beide richtingen bezet, met een file tot gevolg.

Even na 12 uur zetten ongeveer honderd boeren hun landbouwvoertuigen dwars over de weg op de ring rond Ieper, ter hoogte van de N8 richting Veurne. Enkele automobilisten en truckchauffeurs werden verrast en moesten rechtsomkeer maken. Na enkele minuten kon de politie de nodige omleidingen aanduiden, waardoor de hinder beperkt bleef. Daarna ging de stoet richting de A19 waar een filterblokkade werd opgezet en pamfletten uitgedeeld werden.

"We spreken van een mooie opkomst", aldus Eric Boussery van het Algemeen Boerensyndicaat. "Hopelijk is dit een signaal en krijgen we betere prijzen. We hebben geen steun of subsidies nodig, maar wel een goede prijs voor onze producten. Onze boeren gaan nu een druk oogstseizoen tegemoet, maar ik sluit niet uit dat we binnen enkele weken opnieuw naar buiten komen als dit niets oplevert."

Guy Depraetere, algemeen secretaris, sluit zich daarbij aan. "Zonder al te veel last te creëren, wordt er toch over ons gepraat. Er was goed overleg met de lokale en federale politie om alles in goede banen te leiden." Volgens de secretaris zijn er in Vlaanderen geen noemenswaardige incidenten geweest. "Hier in Ieper is er toch bij veel mensen begrip. Zij die weten waar het over gaat, tonen hun steun. Voor de toeristen die hier een uurtje moesten wachten was dat soms anders, maar alles verliep rustig", besluit Boussery.

Henegouwen

In Henegouwen blokkeren de melk- en varkensboeren, op initiatief van de Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugea), met een dertigtal tractoren sinds gisteravond het distributiedepot van Colruyt in Woelingen (Ollignies), een deelgemeente van Lessen en in Gellingen.

De blokkade zou rond 14 uur opgeheven worden, aldus woordvoerster van Fugea Gwenaëlle Martin. De boeren zullen daarop richting Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen) en Courcelles (Henegouwen) trekken om er de distributiecentra van Aldi en Lidl te blokkeren.

De landbouwersvereniging laat nog weten dat een delegatie van boeren een ontmoeting heeft gehad met de directie van Colruyt op de site van Woelingen, maar dat die vergadering niets heeft opgebracht. "Ze zijn zich bewust van het probleem, maar kunnen niet meer doen omdat ze niet veel marge hebben", aldus de woordvoerster van Fugea.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Luik

Waalse landbouwers voeren ook actie in Battice, in het Land van Herve, ten noorden van de provincie Luik.De landbouwers zijn, net als hun Franse collega's, ontevreden over de prijzen die ze krijgen voor hun producten. Een overleg met bevoegd minister Willy Borsus leidde enkel tot de toezegging dat de mogelijke oplossingen bestudeerd worden. Dat vinden de boeren niet voldoende.

De actie wordt ondersteund door het Algemeen Boerensyndicaat. De Boerenbond, die het grootste deel van de landbouwers vertegenwoordigt, neemt niet deel.

Bij het donker worden werd snelweg E429 bezet en afgesloten. Vrachtverkeer, in eerste instantie Colruyt, wordt tegengehouden, personenwagens mondjesmaat doorgelaten. Beeld Eric de Mildt
Bij het donker worden werd snelweg E429 bezet en afgesloten. Vrachtverkeer, in eerste instantie Colruyt, wordt tegengehouden, personenwagens mondjesmaat doorgelaten.Beeld Eric de Mildt

Comeos: "Belgische supermarkten hebben geen invloed op de prijzen"

Comeos laat in een reactie weten begrip te hebben voor de moeilijke situatie van de landbouwers, maar benadrukt "dat de Belgische supermarkten geen enkele invloed uitoefenen op de prijzen". De vereniging van de handel vraagt daarom aan de protesterende boeren om "de blokkades op te heffen en samen naar oplossingen te zoeken".

"De Belgische sectoren van de melk en het varkensvlees worden geconfronteerd met ernstige problemen. We zijn ons daar zeker bewust van, maar het zijn wij niet die de prijzen vastleggen: die prijzen worden bepaald op Europees en mondiaal niveau", aldus gedelegeerd bestuurder van Comeos Dominique Michel.

"Meer dan 60 procent van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd en meer dan 50 procent van de melk worden geëxporteerd. De Belgische supermarkten verkopen slechts 10 procent van het Belgische varkensvlees en slechts 15 procent van de Belgische melk als consumptiemelk. Onze impact op de prijzen is dus onbestaand", aldus Michel, die ook wijst op de overproductie in de landbouw.

"In 2009 was er al een overproductie in de melksector. Vandaag produceren we in België nog 12 procent meer melk dan toen. Daarbij komt nog het Russische embargo, dat ook betrekking heeft op de melk en het varkensvlees, waardoor de vraag nog gedaald is", zegt Michel nog.

"We zijn ons bewust van de moeilijke situatie voor de landbouwers en begrijpen hun frustratie. De blokkades leveren echter geen oplossingen op. We moeten samen op zoek gaan, met de landbouwsector en de voedingsindustrie, als partners in de voedselketen, naar oplossingen voor een duurzame toekomst voor de landbouw", besluit Michel, die oproept tot een "oplossing op Europees niveau".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234