Dinsdag 25/01/2022

OP EIGEN HOUTJE

Waarom zou ik bang zijn ?

Er zitten hier toch geen wilde beesten

Anke (25) kan niet weerstaan aan de lokroep van het bos. Ze wil boswachter worden. 'Bomen stralen iets ongelooflijks uit. Ik beleef elke dag iets nieuws.'

'Van kindsbeen heb ik altijd in het bos gezeten en er gespeeld met allerlei beestjes. Ik kon bijvoorbeeld uren naar een kikker zitten te kijken. Toen ik ouder werd, was ik daar niet meer zo mee bezig. Ik heb aardrijkskunde gestudeerd en ben zelfs nog even geluidstechnicus geweest. Maar ik geloof erin dat je al van zeer jong interesse aankweekt voor bepaalde dingen en dat die nooit helemaal verdwijnt. Of dat die op de duur vanzelf naar je terugkomt. Bij mij was dat toch het geval. Vorige zomer heb ik vakantiewerk gedaan in dit bos, samen met boswachters. Toen heb ik een beetje een beeld gekregen van wat een boswachter eigenlijk allemaal doet. Het trekt me enorm aan. Ik had al vrij snel door dat een bureaujob niets voor mij was. Ik heb beweging en ruimte nodig. Ik moet gewoon buiten zijn."

Wat trekt je dan zo aan om boswachter te worden?

"Er gebeurt van alles in een bos. Veel mensen denken dat een boswachter alleen als een soort politieagent optreedt. Zeggen dat wandelaars de hond aan de leiband moeten houden en zo. Maar het is veel meer dan dat. Een bos evolueert constant. Als boswachter moet je je terrein op en top kennen. Je moet bijvoorbeeld bijhouden hoeveel en welke soort bomen er groeien. Met een ploeg boswachters loop je dan door het bos. Er is één iemand die opschrijft, de rest loopt op één lijn door het bos en bekijkt zijn strook. Je meet dan de dikte van een boom en dan roep je de uitslag door. Naargelang de bodem van het bos wordt het bostype bepaald. Een beukenbos bijvoorbeeld heeft een rijke bodem. Daar zal men niet gemakkelijk naaldbomen op laten staan, want die groeien beter in een andere, armere bodem.

"Het bos moet onderzocht worden om te kunnen zeggen: 'Kijk, dit is dit type bos, en daarvoor schrijven wij deze beheersmaatregel uit voor de komende twintig jaar.' Je bent dus bezig met heel waardevol werk, vooral omdat er zo weinig bossen zijn in België. Daarom moeten ze ook fatsoenlijk beheerd worden. Waar je ook voor moet zorgen, is de veiligheid in je gebied. Dat je overhangende bomen laat afdoen. Allemaal die zaken. Het is dus niet louter zeggen: 'Je moet de paadjes volgen!' Er worden ook dikwijls projecten georganiseerd, er worden speelbossen aangelegd voor kinderen en er is 'de week van het bos'. Dan worden er rondleidingen gegeven."

Wanneer word je een echte boswachter?

"Ik weet nog niet of ik boswachter kan worden. Ik ben nu bezig met de cursus bosbouwbekwaamheid. Daar moet ik eerst nog examen over afleggen en als ik dat getuigschrift heb, moet ik nog examen voor de staat doen. En dan hangt het ervan af waar er plaats is en wie er als eerste uit de reeks komt. Diegene die het hoogst heeft gescoord, wordt bovenaan de lijst geplaatst en die mag zijn gebied kiezen. Dus als je slecht slaagt voor je examen, moet je lang wachten op die vrije plaats.

"We volgden die cursus met driehonderd man, maar er zijn er zeker al honderd afgevallen. En we zijn nog maar halfweg... Het is ook redelijk zwaar, want elk weekend wordt eraan opgeofferd en je moet wel wat leerstof verwerken. Je krijgt dan vakken zoals visserijwetgeving, jachtwetgeving, bosbouwpraktijken..."

Geloof je in het recht van de sterkste ?

"Ja, in de natuur geldt die regel. De zwakke dieren sterven en de sterke overleven. Maar bij mensen is dat een moeilijke discussie. Een mens is natuurlijk ook een dier maar een dier met een geweten. Dus bij de mensen is dat niet van toepassing. Je zult nooit de zwakkere elimineren, omdat je geweten je parten speelt. Het is ook zo hard om te zeggen: 'het recht van de sterkste bij de mens.' Ach ja, uiteindelijk is het wel een beetje zo, maar niet zo ver doorgedreven als bij de dieren. Ik wil dolgraag boswachter worden en ik geloof er ook in dat als je iets heel graag wilt, je dat uiteindelijk ook krijgt op de een of de andere manier. Maar wanneer, dat weet ik dus nog niet."

Is het soms niet een beetje eenzaam, zo in je eentje in het bos zitten?

"Je moet er wel tegen kunnen om op je eentje te zijn. Het is niet zo dat je constant iemand hebt om tegen te babbelen; je hebt alleen de natuur om je heen. Maar ik voel me enorm gelukkig in het bos. Eenzaam, ja, omdat je veel alleen bent maar anderzijds ook niet. Je hebt wel collega's die een ander gebied hebben, maar met hen kom je toch geregeld in contact. Uiteraard gebeurt dat op een andere manier dan op een bedrijf, waar je 's ochtends om 9 uur binnenkomt en al je collega's groet. Je stapt 's ochtends in je auto en je gaat het bos in. Het is evenwel niet al romantiek wat de klok slaat; je moet ook door weer en wind gaan. Als je voeten er bijna af vriezen in die laarzen, is dat behoorlijk onaangenaam."

Moet je soms ook 's nachts het bos ingaan?

"Nee, maar je hebt wel weekenddiensten. Je staat tenslotte ten dienste van de burger. Als mensen je 's nachts opbellen met een probleem, moet je in principe klaarstaan om het op te lossen. Dat zijn vaak mensen die vastrijden of bij wie er een boom is omgevallen. En als er stroperij wordt vastgesteld en ze doen een actieplan, dan kan het zijn dat je 's nachts in het bos de stropers moet opsporen. Spannend? Ja maar, je werkt wel samen met de politie, hé! Je moet niet op eigen houtje achter de stropers lopen en beginnen te roepen! Bovendien moet je aan je eigen veiligheid denken."

Ben je soms bang in het bos?

"Waarom zou ik? Wilde beesten zitten er hier niet, dus daar moet je al niet bang voor zijn.

"Een boswachter draagt een uniform, wat de mensen meestal ontzag inboezemt. Als ze me zien, denken ze onmiddellijk: 'Oei, we zullen de hond toch maar aan de leiband doen', ook al heb ik niets gezegd.

"Waar ik het meest bang voor ben, zijn teken, omdat ze een ziekte overbrengen die je zenuwen aantast. Maar ze is wel behandelbaar hoor. (lacht)"

Wat vind je van bomen?

"Bomen? Die stralen iets ongelooflijks uit. De meeste bomen zijn veel ouder dan ik. Het lijkt wel of ze alles weten. Ze zijn ook zo groot en steken boven alles uit! En als ze omvallen, zijn ze nog indrukwekkender. Het is toch onvoorstelbaar dat de kracht van de natuur zomaar een boom kan omver doen vallen."

Wat was tot nu toe je fijnste ervaring ?

"Ik heb vorige week een bosuil uit zijn nest zien vliegen en dat was ongelofelijk knap. Maar elke dag beleef ik iets nieuws in het bos.Mossen kunnen mij enorm boeien en de kikkers...

"UIteindelijk vind ik alles wat ik zie in het bos wel te gek! Het hoeft niet groot of spectaculair te zijn. Als ik een mooie boom zie, kan ik echt even stilstaan en denken: 'wow, dat is toch knap.' Je moet gewoon je ogen opentrekken en je komt iets tegen."

Wanneer ben je er het liefst ?

"Het fijnste seizoen begint nu, als de natuur opnieuw begint te leven. De bloemetjes beginnen opnieuw uit te komen in het voorjaar, de bomen krijgen blaadjes. Dan voel je je herboren. Amai, hoe filosofisch!"

Voor meer info www.ebg.be

(Educatief Boscentrum Groenendaal).

Tekst en foto's Anke Blondé

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234