Zaterdag 06/06/2020

'Op een afgebrande kerk kunnen de ogen niet rusten'

'Je moet niet per se een kerkganger zijn om te beseffen dat dit een groot verlies is voor onze gemeente', reageert Wilfried Borgonjon. Net als alle andere Waarschotenaars blijft hij verweesd achter na de nieuwjaarsbrand in de kerk van de Oost-Vlaamse gemeente. Zelfs nu een zeventienjarige jongeman uit het nabije Eeklo de brandstichting bekend heeft, is de parochie ontroostbaar. 'Dit was niet alleen het huis van God maar van alle parochianen', verklaart pastoor Antoon Van Cauteren. Kersvers burgemeester Ghislain Lippens (CD&V) belooft dat er zo spoedig mogelijk met de heropbouw van de afgebrande kerk zal worden begonnen. 'Een parochie zonder kerk, dat kan niet.'

Waarschoot

Van onze medewerker

Ben Bleys

Vrijdag maakte het parket van Gent bekend dat de brand in de kerk van Waarschoot op oudejaarsnacht werd aangestoken. Een zeventienjarige jongeman uit de nabijgelegen gemeente Eeklo heeft de brandstichting bekend na een verhoor door de lokale politie. De jonge dader is inmiddels voor de jeugdrechter verschenen en in de jeugdinstelling van Ruiselede geplaatst. Eerder was sprake van een negentienjarig meisje, een vriendin van de uiteindelijke dader, als mogelijke betrokkene bij de brandstichting. Zij werd echter niet aangehouden door de onderzoeksrechter, wegens onvoldoende bewijs. Verder onderzoek moet nu aantonen of de jongeman, die voordien al gedragsproblemen had, nog andere feiten op zijn kerfstok heeft.

Volgens Nicole De Rouck, woordvoerster van het parket in Gent, vierde de zeventienjarige dader samen met enkele vrienden oudejaar in de buurt van Waarschoot. "Hij was die nacht gaan wandelen met het negentienjarige meisje. Samen zijn zij de Sint-Ghislenuskerk in het dorpscentrum binnengegaan. Toen de jongeman aan het meisje zei dat hij zin had om vandalenstreken uit te halen, weigerde het meisje, waarna ze de kerk verliet. De jongeman stak vervolgens met een kaars het altaarkleed in de zijkapel in brand. Vanaf dan heeft de brand zich volgens zijn verklaring zeer snel verspreid." Hoewel de geklasseerde vijftiende-eeuwse toren gespaard bleef, brandde de kerk grotendeels uit.

"Een groot verlies voor onze kleine gemeente", zucht pastoor Antoon Van Cauteren. "Dit was niet alleen het huis van God, maar van alle parochianen." De 74-jarige geestelijke is al vijftien jaar dienstdoend pastoor in het Oost-Vlaamse Waarschoot. Nu de brand de Sint-Ghislenuskerk grotendeels in de as legde, moet hij noodgedwongen verhuizen naar de wijkkerk van Sint-Jozef, enkele kilometers verderop. "Waarschoot telt ongeveer 8.000 inwoners en heeft een actieve katholieke gemeenschap. Vandaar dat de diensten gewoon voortgaan." Wrok koestert de pastoor niet tegen de brandstichter. "Ik kan enkel droevig zijn en medelijden hebben. Veroordelen doe ik niet, het is mijn taak om te vergeven."

"Alle kerkelijke plechtigheden gingen hier door, van een doop tot een begrafenis", zegt een koppel van middelbare leeftijd dat in Waarschoot geboren en getogen is. "We zijn hier zelf nog getrouwd." Gelaten aanschouwen Johan Bonne en Antoinette Loete nu de ravage die tot voor kort hun kerk was. "Het is niet de eerste keer dat we de afgebrande kerk zien, maar het blijft onvoorstelbaar." Dat is ook de reactie bij Wilfried Borgonjon, een leraar van moeilijk opvoedbare jongeren die in het centrum van Waarschoot woont. "Je moet niet per se een kerkganger zijn om te beseffen dat hier een groot monument van onze gemeenschap is verloren gegaan."

"Met de brand ging niet alleen een stuk van onze identiteit verloren, ook enkele kunstschatten zijn in de brand gebleven", verklaart Hubert Reyniers, de secretaris van de lokale kerkfabriek. "Toen in 1852 een stuk van de kerk bijgebouwd werd, besloot de pastoor om de kale muren op te vullen met schilderijen en beeldhouwwerken. Volgens de overlevering omdat hij een kerk wou waar de ogen van de parochianen op konden rusten. Zo hing er een zeventiende-eeuws schilderij van de kruisafneming van Robert Joly, een leerling van Rubens, en ook de predikstoel en de tweedelige communiebank waren unieke stukken. Maar nu is zeker de helft van het erfgoed verwoest."

Kersvers burgemeester Ghislain Lippens (CD&V) begrijpt maar al te goed dat zijn gemeente in een diepe rouw verzonken is. "Op nieuwjaarsnacht was de brand zo irreëel en ongeloofwaardig, dat Waarschoot nu pas ten volle beseft wat er gebeurd is. Nochtans is dit normaal gezien een levendige gemeente, met een sterk uitgaansleven en een goed uitgebouwd verenigingsleven."

Een geluk bij een ongeluk noemt hij overigens het feit dat de verzekeringswaarde van de kerk vorig jaar nog opgetrokken werd. "Dat was puur toeval", verzekert hij, "maar dat geeft ons wel de mogelijkheid om zo snel mogelijk met de heropbouw te beginnen. Want een parochie zonder kerk kan nu eenmaal niet."

'Groot verlies voor kleine gemeente'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234