Dinsdag 18/05/2021

Milieu

Op dure grond moet bos wijken

null Beeld © Franky Verdickt
Beeld © Franky Verdickt

Waardevolle bossen die eerst werden beschermd, mogen nu toch worden gerooid. Dat blijkt uit een sp.a-analyse van de lijst die de regering heeft bekendgemaakt. Toeval of niet: de geschrapte bossen zijn in trek bij projectontwikkelaars.

Het Ferrarisbos in Wilrijk, grote delen van Knokke en de omgeving rond de villawijken van Keerbergen. Ook al compenseert de Vlaamse regering die geschrapte gebieden elders, dan nog is het een opmerkelijke vaststelling dat de bossen stuk voor stuk veel geld waard zijn.

Net voor de paasvakantie keurde de Vlaamse regering de bescherming goed van ruim 12.000 hectare bos. Het gaat om bossen die 'zonevreemd' zijn omdat ze op een bouwgrond, in een industriezone of recreatiegebied liggen. Tot nu toe konden zij op elk moment voor de bijl gaan, maar in de toekomst moet de regering eerst haar goedkeuring geven.

Maar de kaart ligt onder vuur. Uit een analyse van oppositiepartij sp.a blijkt dat er in de definitieve versie waardevol bos is weggelaten in vergelijking met eerdere versies. Ongeveer 700 hectare bos is plotseling niet meer beschermd. Bovendien zijn de getroffen locaties erg gegeerd omwille van hun ligging.

Aprilgrap

“Het is duidelijk dat de regering een aantal eigenaars geplezierd heeft door hun gronden niet in te kleuren als beschermd bos”, zegt Bruno Tobback, Vlaams Parlementslid voor sp.a. Hij verwijst onder andere naar het bos naast het golfterrein van Kapellen. “Dit is een kaart op maat van eigenaars en immokantoren. Dienstbetoon heeft het gehaald van natuurbehoud.”

Dat de Vlaamse regering andere stukken bos heeft beschermd om de verloren gebieden te compenseren, noemt Tobback “een aprilgrap”. Volgens hem worden daarbij ook golfterreinen erkend als bos. “Zo ondergraaft de regering de ernst van de kaart en de rechtszekerheid van bossen die écht waardevol zijn”, klinkt het.

De kaart blijkt ook wat onduidelijkheden te bevatten. Op de versie die aan het parlement werd bezorgd, is niet goed te zien of een eigendom binnen of buiten de beschermde perimeter valt. Een slordigheid die volgens de socialisten veel betwistingen zal veroorzaken. Zij roepen bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) op om zo snel mogelijk een gedetailleerdere kaart voor te leggen.

Gepalaver

Het is niet de eerste keer dat de kaart spanningen veroorzaakt. Vorige maand sprak CD&V-parlementslid Lode Ceyssens nog van “kladwerk” omdat bomenrijen van een dreef plotseling als bos werden beschouwd. Open Vld'ster Lydia Peeters noemde de kaart incorrect omdat al gekapte gebieden werden beschermd. Dat laatste probleem is intussen wel opgelost.

Minister Schauvliege bevestigt dat sommige bossen eerst wel, en daarna niet meer werden beschermd. Dat heeft een logische verklaring, zegt ze. “In de eerste versie werd een uitzondering gemaakt voor bossen waarvoor sinds 2014 een bouwaanvraag of bestemmingswijziging werd ingediend. Zij kregen geen bescherming. Na een discussie in het parlement is die uitzonderingsperiode verlengd. De uitzondering geldt nu vanaf 2000.”

Schauvliege ontkent echter met klem dat sommige beschermde bossen niet echt zouden bestaan. “Een analyse heeft aangetoond dat alle toegevoegde bossen ecologisch en historisch waardevol zijn."

De minister kaatst de bal terug naar de socialisten: “Na twintig jaar gepalaver, ook met de socialisten in de regering, boeken we eindelijk resultaat. Maar voor sommigen is het blijkbaar nooit genoeg. Zelfs niet wanneer het veel meer is dan zij ooit zelf hebben gerealiseerd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234