Zaterdag 22/02/2020

Op Dikketruiendag zetten scholen temperatuur graadje lager

Dikke trui is niet vanzelfsprekend op Gentse school voor anderstalige nieuwkomers

Kou lijden in naam van Kyoto

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) had speciaal een extra dik hemd aangetrokken. Kwestie van de Dikketruiendag te trotseren in de Gentse middelbare school Toren van Babel. Daar ging de verwarming 2 graden naar beneden. 'Voor Kyoto', weten de leerlingen.

Gent

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

'Heb jij een lekker warme trui aan?", vraagt juf Lies Horrie aan menig leerling van de middelbare school Toren van Babel in Gent voor het begin van de schooldag. Trots trekt een meisje haar jas uit. Met indringende blik monstert de juf de kledij. Het is Dikketruiendag en dat betekent dat de verwarming in de klas niet de gebruikelijke één, maar zelfs twee graden lager staat.

De Toren van Babel is geen school van dertien in een dozijn. Het is de grootste onderwijsinstelling voor anderstalige nieuwkomers van Gent. Leerlingen van dertig verschillende nationaliteiten volgen er les ter voorbereiding op een beroepsopleiding. Sommigen zijn in hun eigen land nooit naar school geweest omdat oorlog het niet toeliet.

Dikketruiendag is hier geen vanzelfsprekendheid. Aangezien de meeste leerlingen vluchtelingenkinderen zijn, beschikken hun ouders over weinig geld. Daardoor kunnen ze lang niet altijd een dikke trui kopen. "Als het koud is, zitten ze soms te bibberen in de klas", ziet Horrie. "Ook vandaag waren er leerlingen die geen warme trui konden meenemen."

Op een tafel liggen daarom stapels kleurige truien. Voor een keer krijgen de leerlingen die gratis. Op andere dagen is de kleding te koop in het schoolwinkeltje. Horrie: "We vragen 10 of 20 cent, zodat ze hun waardigheid behouden." Want zomaar iets toegestopt krijgen vindt niet elk kind leuk.

Een dikketruienrap, berekenen hoe je energie kunt besparen en een milieuwoordenschat uitbouwen. Al een hele week zijn de leerlingen in de weer met energie- en afvalbesparen. En dat is voor velen iets nieuws. "In Bulgarije ging alle afval in een container. Echt slecht", vertelt Remzi (15). "Thuis doen we dat anders. Daar sorteren we elke week."

De leerlingen nemen de Belgische gewoontes razendsnel over. Remzi's klasgenote en landgenote Akseniya (16) wijst zelfs haar vrienden erop hoe ze milieuvriendelijk kunnen zijn. "Ik zeg hen dat ze in het milieu moeten geloven. Dat ze als ze iets eten of drinken de verpakking in de vuilnisbak moeten gooien." Ook Hamid (14) uit Afghanistan laat zich niet onbetuigd. "Ik kom met de fiets naar school in plaats van met de bus." En dat terwijl hij een abonnement heeft.

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) is danig onder de indruk. "Bijzonder puik dat jullie met deze leerlingen het energieprobleem bespreken." Praten over Kyoto is geen enkel probleem voor leerlingen die het op een na hoogste taalniveau hebben bereikt. Hun juf Debby wil dan ook weten waarom de verwarming vandaag (gisteren, TS) lager staat. "Voor de arme landen", denkt Mustafa. "Vandaag is het een jaar dat Kyoto bestaat", verbetert Priscilla. Volgens dat klimaatprotocol moet België de uitstoot van broeikasgassen tegen 2012 met 7,5 procent verminderen ten opzichte van 1990.

Samen komen de leerlingen eruit wat het probleem is. Er is luchtvervuiling, de temperatuur stijgt en dat is een probleem voor de aarde, weten ze. "Dan gaat het ijs op de polen smelten, stijgt het water en verdwijnt de kust", vervolgt Mohamed. En toch zijn er nog landen die niet meedoen aan Kyoto, weten de leerlingen. "Amerika, China en India", somt Priscilla vlot op.

Maar op de duur moet een Dikketruiendag niet meer nodig zijn, vindt Vandenbroucke. "Dan moet het op school voldoende warm zijn zonder dat je energie verspilt. Want in veel scholen wordt de buitenlucht verwarmd. En dat is niet de bedoeling."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234