Woensdag 28/10/2020

StandpuntStavros Kelepouris

Op deze manier moet niemand verbaasd zijn als de kiezer verder naar extreme partijen afdwaalt

Stavros Kelepouris is journalist.

Een evergreen in de Wetstraat: politieke benoemingen zijn een schande, tenzij je zelf kan profiteren. Dat bewijst de kersverse regering-Jambon al meteen, met de aanstellingsprocedure voor de provinciegouverneurs. Al sinds vorig jaar wordt er gezocht naar een opvolger voor Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers, die met pensioen vertrok. De benoeming zat muurvast. Tot nu.

De partijen van de vorige Zweedse regering hadden afgesproken om de procedure te depolitiseren. De gouverneur zou aangeduid worden na een onafhankelijke, objectieve evaluatie. Vooral Open Vld had er indertijd op aangedrongen om komaf te maken met de partijpolitieke benoeming. N-VA en CD&V hadden daar wel oren naar.

Alles liep gesmeerd totdat theorie in praktijk omgezet moest worden en enkele partijen de benoeming aan hun neus voorbij zagen gaan. Wim Leerman, algemeen directeur van de stad Aalst, kwam als beste uit het ‘assessment’. Toch niet, zei Open Vld: hun Kamerlid Carina Van Cauter was de meest geschikte kandidaat. Of was de primus Peter Vansintjan, wellicht niet geheel toevallig de kabinetschef van Kris Peeters?

Het dossier werd dan maar over de verkiezingen getild. Het compromis van de nieuwe regeringspartijen, dezelfde als in de vorige regering: we maken er weer een politieke benoeming van. In de schoot van de regeringsonderhandelingen is daarover “een deal” bereikt. Een deal die zedig weggelaten werd in het regeerakkoord, wegens de onwelriekende geur van gemarchandeer. Zoals de kok in Fawlty Towers zei: “what the eye don’t see, the chef gets away with.

De deur staat nu wagenwijd open voor Carina Van Cauter om alsnog gouverneur te worden. Denk nu niet dat het om liefdadigheid van de coalitiepartners gaat. In Vlaams-Brabant moet dra ook een nieuwe gouverneur gezocht worden. Die benoeming kan naar N-VA gaan. En CD&V? Die kan op termijn mogelijk in Limburg haar pion naar voren schuiven.

Ironisch

Wie smalend vaststelt dat N-VA hiermee nu deel van de machtspartijen is geworden, heeft de voorbije jaren niet goed opgelet. Nog niet zo lang geleden probeerde ze dissident Hendrik Vuye te verleiden met een aanlokkelijk voorstel: help ons na 26 mei met een staatshervorming, en we regelen je een stoeltje in het Grondwettelijk Hof. Ironisch voor een partij die zich graag beklaagt over politiek benoemde rechters en politieke postjes.

Andere partijen zijn in hetzelfde bedje ziek. Zakia Khattabi, voormalig covoorzitter van Ecolo, en Antwerps sp.a-boegbeeld Yasmine Kherbache zoeken allebei een politieke exit die naar het Grondwettelijk Hof leidt. Meer op basis van hun partijkaart dan hun expertise. Ook na de verkiezingsoptater van 26 mei draait de benoemingscarrousel naarstig rondjes. Op die manier moet niemand verbaasd zijn als de kiezer over 5 jaar verder naar de extreme partijen afdwaalt. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234