Donderdag 24/09/2020

Op de valreep één miljard euro voor nieuwe scholen

Beeld UNKNOWN

De Vlaamse regering heeft op de valreep de alternatieve financiering voor de bouw van nieuwe, energiezuinige scholen rond gekregen. De komende jaren zal Fortis 1 miljard euro ophalen voor investeringen in 211 schoolgebouwen.'Hiermee verdrievoudigen we de investeringen in scholen', zegt Onderwijsminister Frank Vandenbroucke (sp.a).

Fortis financiert de bouwprojecten, waarna de scholen jaarlijks een vergoeding terugbetalen. Ze worden daarvoor gesubsidieerd door de Vlaamse regering.Ook het onderhoud en de investeringen in energiebesparing neemt de regering voor haar rekening.

Het was een van de grote onvoldoendes op het rapport van Frank Vandenbroucke: de publiek-private samenwerking om één miljard euro in de modernisering van de schoolinfrastructuur te pompen, was niet rond geraakt. Maar zie: op de voorlaatste ministerraad voor de verkiezingen heeft de Vlaamse regering het definitieve startschot gegeven voor de alternatieve financiering. Fortis krijgt de investeringsopdracht, zo besliste de regering gisteren.

Concreet zal de bank nu op zoek gaan naar geldschieters en zo één miljard euro samenbrengen voor investeringen in 211 scholen. Een dochtervennootschap zal via aanbestedingen zelf instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de scholen. De risico's die daarmee verbonden zijn neemt de financier grotendeels op zich. Dat is het grote verschil met een klassieke lening: als er bijvoorbeeld grote herstelwerken moeten gebeuren, zullen die voor rekening zijn van de vennootschap, en niet van de school.

De scholen in kwestie zullen jaarlijks een 'beschikbaarheidsvergoeding' betalen aan de vennootschap. Die wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid. De regering neemt ook de kosten op zich die de extra investeringen in energiebesparing met zich meebrengen. De gebouwen zullen immers moeten voldoen aan de E70-norm, een energienorm die ze dertig procent zuiniger maakt dan gebouwen die volgens de huidige standaard worden gebouwd."Daarenboven zullen 7 van de scholen passiefscholen zijn", zegt Vandenbroucke. "Die scholen zullen nagenoeg geen energie verbruiken."

Inhaaloperatie
Vandenbroucke wijst erop dat de alternatieve financiering een enorme inhaaloperatie in gang zet in de scholenbouw. Door een gebrek aan investeringen de afgelopen twintig jaar zijn veel scholen in slechte staat. De wachttijden voor subsidies om te renoveren of een nieuwbouw te zetten zijn opgelopen tot gemiddeld acht jaar."De voorbije legislatuur is het reguliere budget voor schoolinfrastructuur al opgetrokken van 752 miljoen euro naar 1,269 miljard euro", zegt Vandenbroucke."Met de inspanning die nu wordt geleverd, verdrievoudigen we het budget dat de afgelopen 20 jaar gemiddeld naar schoolgebouwen ging."

De hele operatie moet tegen 2014 afgerond zijn. Nu al zijn er elf contracten voor concrete projecten ondertekend met de inrichtende machten. De Vlaamse Confederatie Bouw heeft al berekend dat de inhaaloperatie in de scholenbouw gedurende vier jaar 5.000 extra jobs kan opleveren in de bouwsector. Vandenbroucke wijst er dan ook graag op dat de regering met de investering een belangrijke impuls geeft aan het economisch herstelbeleid. (Gorik Van Holen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234