Woensdag 21/10/2020

op de set jan temmerman woont in praag opnamen bij van de spectaculaire avonturenfilm 'van helsing'Klaar voor een nieuwe monsterhit

'Zéér frustrerend', zucht filmdecorateur Tony Reading. 'We zijn onder meer naar hier gekomen voor de sombere lucht.' En hij slaat vertwijfeld en met veel gevoel voor dramatisch effect zijn ogen ten hemel. Een blauwe hemel. Het grote houten dorp, compleet met kerk, kroeg en begraafplaats, dat hij in de buurt van Praag in tien weken tijd met 75 plaatselijke timmerlui gebouwd heeft, ligt er grotendeels verlaten bij.

Omdat de lucht boven de Tsjechische hoofdstad die lentedag niet gloomy of somber genoeg is, heeft de filmploeg van Van Helsing, de nieuwe actiefilm van de Amerikaanse scenarist-regisseur Stephen Sommers, die eerder naam maakte met de The Mummy-films, haar toevlucht gezocht in de Barrandov Studios van Praag, waar heel wat sets voor interieuropnames werden gebouwd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we buitenopnames te zien zouden krijgen en die beloofden behoorlijk spectaculair te zijn. Rondom het zeer ouderwets en dus erg authentiek ogende Karpaten-dorp - we maken even abstractie van de uit minuscule papiersnippers samengestelde sneeuw, maar merken wel op dat er veel knoflook aan de deurposten hangt - staan immers reusachtige kranen opgesteld, die via een ingewikkeld systeem van kabels met elkaar en met de grond verbonden zijn. Het is via die kabels dat stuntmannen en enkele stuntvrouwen komen 'aangevlogen' voor een aanval van vampiers op het geterroriseerde dorp. Ook de camera vliegt aan die stalen kabels met hen mee. Op de set worden er die dag alleen repetities met die zwevende camera's gedaan. Later krijgen we in de Barrandov Studios rushes te zien die eerder die week, toen de hemel wel voldoende bewolkt was, gedraaid werden met de stuntploeg. Zeer indrukwekkend! De kabels, die mettertijd digitaal zullen worden weggegomd, kunnen we nu al makkelijk vergeten.

Officieel is Dr. Abraham Van Helsing de geestelijke zoon van Bram Stoker, de Ierse schrijver die hem in 1897 in zijn inmiddels wereldberoemde horrorroman Dracula aan het werk zette als vampierenjager. In de vele Dracula-verfilmingen die inmiddels over het witte doek rolden, werd het personage van Van Helsing, al dan niet gewapend met kruisbeeld, knoflook en houten spies, onder meer vertolkt door Peter Cushing, Laurence Olivier en Anthony Hopkins (in de versie van Francis Ford Coppola). Maar nu is het dus de beurt aan de Australische acteur Hugh Jackman (onder meer bekend uit Kate & Leopold, Swordfish, maar vooral als de mutant Wolverine uit de X-Men-films) om niet alleen de naam van dat legendarische personage, maar ook de titel van een peperdure en met speciale effecten volgestouwde actiefilm voor de Amerikaanse bioscoopzomer te dragen.

En er is meer: in tegenstelling tot de originele Van Helsing, die al zijn handen vol had aan het bekampen van Dracula, moet deze nieuwe actieheld en mysterieuze avonturier ook nog eens de strijd aanbinden met Mister Hyde (waarbij jammer genoeg ook Doctor Jekyll het loodje legt), met de bruiden van Dracula, met de weerwolf én met het monster van Frankenstein (alhoewel die horror-icoon hier gemakshalve de naam van zijn schepper kreeg en dus kortweg Frankenstein wordt genoemd).

Dat Abraham Van Helsing zoveel monsterachtige tegenstand te verwerken krijgt, is uiteraard geen toeval. Het is trouwens al eens eerder gedaan, maar dan zonder Van Helsing, in de griezelfilm House Of Dracula uit 1945, waarin zowel Dracula, het monster van Frankenstein als de wolf man in actie kwamen. Het gezamenlijk opvoeren van bekende fictiepersonages, die vroeger het filmscherm voor zich alleen hadden, lijkt trouwens een nieuwe trend te worden. We kregen al Freddy vs. Jason te zien en binnenkort mogen we ook de confrontatie van Alien vs. Predator verwachten. Een zeer uitgebreid ensemble werd onlangs nog opgevoerd in The League Of Extraordinary Gentlemen, namelijk de avonturier Allan Quatermain uit King Solomon's Mines van H. Rider Haggard, de vampier Mina Harker uit Dracula van Bram Stoker, Henry Jekyll, annex Edward Hyde uit Dr. Jekyll and Mr. Hyde van Robert Louis Stevenson, de onzichtbare man uit The Invisible Man van H.G. Wells en kapitein Nemo uit 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne. Die waren afkomstig uit de gelijknamige strip van scenarist Alan Moore, die daarvoor uitgebreid ging grasduinen in de laat-negentiende-eeuwse literatuur. Voor de verfilming werden nog enkele personages toegevoegd aan de League, namelijk de dandy Dorian Gray uit The Picture Of Dorian Gray van Oscar Wilde en de inmiddels volwassen geworden Tom Sawyer uit The Adventures of Tom Sawyer van Mark Twain. Als laatste personage, dat evenwel geen deel uitmaakt van de League, maar als hun voornaamste tegenstander fungeert, was er nog professor James Moriarty uit The Final Problem van Arthur Conan Doyle.

Maar nu terug naar Van Helsing. Voor Hollywood-studio Universal had scenarist-regisseur Sommers met erg veel succes The Mummy opnieuw tot leven gewekt. Sinds de jaren dertig beschikt Universal in zijn library over nog heel wat andere monsterhelden. En dus mocht Sommers vrijuit kiezen voor zijn volgende project. Wilde hij iets doen met Frankenstein? Of met Dracula? Of met de wolf man? Sommers vroeg even bedenktijd en kwam dan met zijn voorstel: hij zou van de mysterieuze vampierenjager Von Helsing zijn hoofdpersonage maken en die dan in de clinch laten gaan met een hele reeks legendarische monsters. Hij zou dat niet zomaar doen, niet als een doordeweekse actieheld die wat om zich heen mept. Neen, Van Helsing fungeert hier enerzijds als een soort huurling van de kerk, die naar dat verre Karpaten-dorp gestuurd wordt omdat daar allerlei vreemde toestanden gesignaleerd worden. En anderzijds is hij zelf op zoek naar zijn roots, want om een of andere reden lijkt hij zich niet zoveel te herinneren van zijn eigen verleden.

In zijn gevecht staat Van Helsing echter niet alleen. Hij krijgt hier, zij het met de nodige argwaan en complicaties, hulp van een zekere Anna, erfgename van een aristocratische familie die al eeuwen haar eigen koppige strijd tegen de vampierenplaag voert. De rol van de strijdlustige en in een adembenemend corset ingespannen Anna wordt vertolkt door de Engelse actrice Kate Beckinsale, bekend van onder meer Pearl Harbor, Serendipity en recenter nog Underworld.

In de Barrandov Studios krijgen we haar samen met Hugh Jackman aan het werk te zien in een rustige scène. Ze staan, samen met monnik Carl (David Wenham), voor een reusachtig schilderij dat een deel van de muur bedekt in de wapenkamer van het kasteel. Het schilderij toont een afbeelding van Transsylvanië en volgens Anna stond haar vader eertijds urenlang naar dat doek te staren. Volgens Van Helsing was hij daarbij op zoek naar de schuilplaats van Dracula. Vruchteloos. Dan merken ze plots een Latijnse inscriptie op. Die zou wel eens de sleutel kunnen bevatten voor wat zich achter dat schilderij bevindt. Maar de tekst is onvolledig... Vervolg binnenkort op het scherm.

Voor Universal is Van Helsing niet zomaar de zoveelste film uit het rijtje. Met een budget van zo'n 150 miljoen dollar wil de studio van deze zomerfilm zijn tentpole maken. Letterlijk, de paal waarmee de tent/studio overeind wordt gehouden. Dat impliceert dat er niet alleen op de bioscoop gemikt wordt. In samenwerking met de Amerikaanse omroep NBC wordt de fantasy-televisieserie Transylvania klaargestoomd voor het najaar, er is een nieuwe dvd-collectie met de originele horrorfilms (ook wel omschreven als de kroonjuwelen van de Universal-bibliotheek). Verder komt er uiteraard een interactief videogame Van Helsing voor PlayStation 2 en voor Xbox, wordt er gewerkt aan een nieuwe attractie in het Universal-pretpark en wordt zelfs een kledinglijn in gothische stijl gelanceerd. Als u nog nooit eerder van Van Helsing had gehoord, dan zal dat binnenkort dus wel anders zijn.

LETTERS jan temmerman

Van Helsing loopt vanaf woensdag 5 mei in de Belgische bioscopen.

Regisseur Stephen Sommers mocht vrijuit graaien in de grabbelton van de studio en laat vampierenjager Van Helsing in de clinch gaan met allerhande legendarische monsters Universal maakt enorm veel werk van deze productie. Er is ook een tv-serie gepland, een videogame, een speciale dvd-collectie en zelfs een gothic-kledinglijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234