Zaterdag 18/09/2021

OP DE RECHTBANK

De huurders van Etienne en Maria zijn al maanden hun financiële verplichtingen niet nagekomen. Zij willen dat Eric en Cynthia uit hun woning worden gezet. Wat besluit de rechter?

Geen ontkennen aan: Etienne en Maria zijn een duo, zoals ze, beiden de winterjas nog aan, dicht naast elkaar zitten in de kleine zaal van het Brugse vrede- gerecht. Etienne omklemt een glimmend dossiermapje. De kleur van zijn kousen vloekt met het opgeblonken leder van zijn schoenen. Maria schuifelt op haar stoel en werpt Etienne een gespannen blik toe.

Drie zaken passeren de revue. Wanneer Etienne en Maria hun eigen namen horen afroepen, veren ze op als ballerina's uit een muziekdoosje. Ook in het gerechtsgebouw overtreft de realiteit de fictie: de vrederechter voor wie de aanklagers plaatsnemen heet Boudewijn, en zijn hoofd wordt omkaderd door portretten van koning Albert en koningin Paola, die aan de muur achter hem prijken. De rechter steekt een vel papier in de lucht. "Hebt u deze brief van de tegenpartij ontvangen?" Maria kijkt verschrikt op.

"Welke brief, mijnheer?"

"Ik citeer: 'Wij, Eric en Cynthia, kunnen onmogelijk aanwezig zijn op de openbare zitting vandaag vanwege ziekte van onze zoon Quinten die momenteel zeer ziek is. Dit kan bevestigd worden door de assistent van de kinderarts van het AZ Damiaan Ziekenhuis te Oostende.'"

Maria stoot Etienne aan. Fluistert: "Wij hebben niets ontvangen, hè".

Onverstoorbaar gaat de rechter verder. "Als het mogelijk is, vraag ik de zitting te verplaatsen naar januari, zodat wij alles kunnen rechtzetten. Wij verontschuldigen ons voor dit ongemak."

Synchroon schudden Etienne en Maria het hoofd. "Volgende keer verzinnen zij weer iets, hè, mijnheer. 't Is waar, mijnheer. Zij hebben ons al van alles wijsgemaakt, zelfs het overlijden van de vader van Eric die nog steeds springlevend is. Op den duur..."

In het glimlachje van de rechter schemert mededogen, al is het onmogelijk te bepalen of dat naar aanklagers of beklaagden uitgaat. "U beslist. Ofwel stel ik de zaak uit naar begin januari, ofwel...."

Etienne gaat steviger op zijn benen staan. "Ik zou willen dat u een uitspraak doet, want zo kan het echt niet verder."

Al maanden hebben Eric en Cynthia hun huur niet betaald. Maria nam contact op met het OCMW, dat budgetbegeleiding voorstelde, maar ze weigerden. Elke week is er telefoon van de buren. Overlast, nachtlawaai en rommel in de voortuin, die volgens Maria het 'uithangplaatje' van het appartementsgebouw is.

De rechter schikt kordaat de stapel documenten die voor hem ligt. "Ik zal volgende week vonnis uitspreken. De huurovereenkomst zal worden ontbonden, maar het is uw verantwoordelijkheid om een deurwaarder te contacteren en het vonnis te laten betekenen."

De handen van Maria ontspannen zich, al begrijpt ze het besluit nog niet helemaal. Aarzelend vraagt ze om meer uitleg, in termen die niemand verkeerd kan begrijpen. "Zij krijgen dus van u een uitwijzing?"

De rechter bevestigt: uiterlijk een maand nadat een deurwaarder het vonnis heeft betekend, moeten Eric en Cynthia hun huurwoning verlaten. De aanwezigen in de zaal weten wat twee huurders zonder een gezicht op dat moment nog niet weten: binnenkort moeten ze hun hebben en houden bijeenrapen en opkrassen. Maar alleen Eric en Cynthia hebben dan weer het antwoord op de vraag die elke toehoorder in het Brugse vredegerecht zich stelt: of hun zoon Quinten werkelijk 'zeer ziek' is, of dat zijn ouders het verhaal hebben verzonnen en dus hun kind gebruikten om afwezig te blijven op een zitting waar niettemin al over hun toekomst werd beslist.

Elke week beschrijft auteur Ann De Craemer het wedervaren van mensen in hun confrontatie met Vrouwe Justitia.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234