Maandag 03/10/2022

Op de Rawal Pindi Road is het al oorlog

Ooit was de Rawal Pindi Road, die van Srinagar naar Pakistan loopt, Kasjmirs levenslijn en verbinding met de buitenwereld. De weg is afgesloten sinds het betwiste gebied in 1948 door de bestandslijn van India en Pakistan in tweeën werd gesneden. Een paar maanden geleden zag het er voor het eerst naar uit dat ze na jaren relatieve rust zou worden heropend. Maar sinds het zaterdag opnieuw artilleriegranaten regent op de dorpen langs de bestandslijn dreigt het tegendeel: een totale oorlog tussen beide kernwapenstaten.

Uri (Indiaas Kasjmir)

The Independent

Peter Popham

Met honderdduizenden manschappen trekken de strijdkrachten van India momenteel naar de grens met Pakistan. Het Indiase leger wil met zijn troepenbewegingen en artilleriebombardementen op de grens druk zetten op de Pakistaanse president Pervez Musharraf om de islamitische militanten op te pakken die een week geleden een legerkamp in de betwiste deelstaat Kasjmir aanvielen. Daarbij vielen 34 doden. Maar de Indiase acties bereiken het tegendeel. Pakistan vuurt terug. De dorpsbewoners in de vallei maken zich alvast op voor het ergste: oorlog.

"We hebben in 1998 al zware gevechten gekend in dit gebied. Zo'n honderd burgers werden toen gedood. Zo'n tienduizend dorpelingen migreerden naar veiliger oorden, en zij die achterbleven bouwden ondergrondse bunkers", zegt Mir Ehsan, een verslaggever uit Uri. "In 2000 werd een staakt-het-vuren getekend, dat alleen af en toe werd doorbroken door licht geweervuur, maar afgelopen zaterdag begonnen de zware beschietingen opnieuw."

Uri bestaat uit 102 dorpen, waarvan de meeste op slechts een paar kilometer afstand liggen van de Line of Control, de bestandslijn die de feitelijke grens tussen Indiaas en Pakistaans Kasjmir vormt. Het geschut aan beide zijden heeft een draagwijdte van zo'n vijftig kilometer, zodat het grootste deel van het dichtbevolkte gebied getroffen kan worden.

De internationale druk op beide kampen is nooit zo intens geweest als nu, maar dat heeft vooral te maken met de nucleaire dreiging die van beide staten uitgaat. India begint namelijk zijn 'no first use'-beleid ter discussie te stellen - omdat Pakistan dat niet heeft - en liet al weten dat het bereid is kernwapens te gebruiken om zijn grondgebied te verdedigen.

Maar vooralsnog worden de oorlogsbevelen verstuurd naar dorpen als Uri, waar de grote kanonnen bij wijze van waarschuwing worden ingeschakeld zonder de grens over te steken. Maar als de nacht valt, beantwoordt Pakistan het vuur. En verandert het leven voor Uri in een hel.

"Afgelopen zaterdag, omstreeks kwart voor tien 's avonds, vielen de granaten op ons dorp, Baskaran", zegt Requia Fatimah, die gewond raakte. "Meer dan vijfentwintig sloegen in. Ik zat binnen in een winkel die zwaar werd beschadigd. De ramen en deuren werden weggeblazen. Ik kreeg granaatscherven in mijn been." Nizar Ahmed, een onderwijzer uit het dorp Sultandaki, zegt niets te hebben gehoord. Plots lag hij op de grond. "Ik wandelde over de weg naar mijn school, en een granaat ontplofte blijkbaar op een paar meter afstand. Ik lag twee uur op de weg voor een ambulance me vond."

Ahmed heeft nu verwondingen aan gezicht, handen en dijen. "Ik was de enige gewonde van mijn dorp", zegt hij spottend. "We hebben het hier verschrikkelijk sinds 1990. We zijn uiteraard geen voorstander van oorlog, want we zullen opnieuw de slachtoffers worden."

In het Indiase district zijn tot dusver vier doden en meerdere gewonden gevallen. Aan de andere kant, in Pakistan, zijn al tien burgerslachtoffers gemaakt. Maandag vielen daar nog drie doden.

De huidige spanningen tussen India en Pakistan zijn eigenlijk nog steeds een uitloper van een zelfmoordaanslag in het Indiase parlement in Delhi op 13 december vorig jaar. Daarbij vielen veertien doden. India beschuldigde Pakistan de opdrachtgever te zijn.

India mobiliseerde daarop al zijn troepen en bracht de regio toen al aan de rand van een oorlog. Musharraf beloofde daarop de 'heilige strijders' in Pakistan te onderdrukken - wat de spanning wat deed wegebben - maar vier maanden later zegt India dat de beloften van de Pakistaanse president niet meer dan opsmuk waren. Duizenden activisten werden in Pakistan weliswaar gearresteerd, maar de meeste zijn al weer vrij. Militanten werden uit hun huis gejaagd, maar vonden elders onderdak of veranderden gewoon van naam. Nu de sneeuw smelt in Kasjmirs hoge Himalaya-passen, vreest India dan ook een nieuwe toestroom van activisten uit Pakistan.

New Delhi overweegt daarom niet alleen zijn militair offensief in en rond Uri op te voeren, maar ook economische sancties in te stellen. Daaronder bevindt zich de mogelijke opschorting van het Verdrag van de Indus. Het werd ooit getekend door India's premier Jawaharlal Nehru en houdt grote delen van Pakistan vruchtbaar. Als India die waterakkoorden zou opschorten, zou dat vernietigende gevolgen hebben voor de Pakistaanse landbouw. Maar dat kan voor Islamabad evengoed een reden zijn om de oorlog te verklaren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234