Maandag 23/05/2022

Op de koffie met barones Monika Van Paemel

Aan het begin van een nieuw jaar worden tal van goede voornemens gemaakt.

'Op de koffie' is er zo een, een literair programma dat donderdag zijn eerste aflevering beleeft.

Schrijfster, barones, geëngageerde femina en moeder: deze 'Florence Nightingale van de Letteren' is duidelijk niet voor één gat te vangen. Monika - met 'k' voor alle duidelijkheid - Van Paemel (°1945) is bovendien iemand die over alles, maar dan ook over alles, een uitgesproken standpunt inneemt. Als u dus met of bij haar op de koffie moet, is de kans groot dat u nauwelijks aan de koekjes toekomt: er is altijd gespreksstof in overvloed. U kunt het bijvoorbeeld met haar hebben over haar toch wel opvallende maatschappelijke engagement. Zo werd ze eind '92 voorzitter - op vraag van de politici nota bene - van de vzw Balkanactie ten voordele van het noodlijdende Joegoslavië. "Ik ben verbitterd en het zal een heel slimme moeten zijn die me ooit nog eens voor zijn kar kan spannen," was haar commentaar achteraf. En, zich door diezelfde politici in de steek gelaten voelend: "het heeft me voorgoed genezen van de illusie dat je een pakt kunt sluiten met de uitvoerders van de macht." Rond die tijd nam ze ook het voorzitterschap van de Vlaamse PEN-club op haar schouders. Ze aarzelde niet om mee te bouwen aan het veiligheidsschild rond Salman Rushdie. Jarenlang was ze actief in De groep van honderd, een netwerk van schrijvers en wetenschappers bezig met milieuproblemen. Een 'bezige bij' zou je wel kunnen stellen, ware het niet dat ze als vanouds bij concurrent Meulenhoff publiceert.

Over haar activiteiten als (vaak gelauwerd) romancier wil ze het donderdag met u hebben. We nemen aan - "wij laten onze gasten daar volledig in vrij," zegt de organisatie achter 'Op de koffie' - dat ze zal voorlezen uit haar jongste roman Rozen op ijs (1997). Een remake, zo wordt wel eens beweerd, van De vermaledijde vaders, de roman waarmee ze in '85 de Staatsprijs won. Toen ik het las, had ik het gevoel dat ze de woorden, de zinnen eerder met een mitraillette dan met een pen op papier had gezet. De Sturm und Drang van een regelrechte feministe. In Rozen op ijs brengt ze via het hoofdpersonage Perla (een milieu-activiste), voor een stuk althans, verslag uit van haar eigen verblijf bij een Inuït-familie op de Noordpool. Terwijl in de familiekroniek De vermaledijde vaders het militante pacifisme en het krachtige verzet tegen tradities en verstarde rolpatronen nog de bovenhand kregen, gaat in Rozen op ijs de aandacht vooral naar de vernieling van het milieu en de wildgroei aan bewapening. Zeker weten dat hier stof in zit voor een hele middag discussiëren, bij een bakje koffie.

'Op de koffie', een nieuwe reeks literaire middagen, deze keer met Monika Van Paemel, op donderdag 21 januari om 14.30 uur. In Gemeenschapscentrum De Zeyp, Van Overbekelaan 164, 1083 Ganshoren. Toegang gratis. Voor info bel 02/422.00.12 of surf naar www.digitaalbrussel.vgc.be/gc/de_zeyp. Volgen later: Bart Nuyens over Louis Paul Boon en de stille film (25 februari), Kamiel Vanhole (25 maart), een Zuid-Afrikaans auteur (22 april), Marcel Janssens over Gezelle (20 mei).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234