Dinsdag 19/11/2019

Op de fles

Duitse bourgogne

Pinot noir is als een onmogelijke liefde. Hypergevoelig en weerspannig, toont zonder gêne haar/zijn slechte kanten, maar toch blijf je ervoor openstaan omdat je weet dat zij/hij niet te evenaren is als alles meezit. Veel wijnbouwers in de wereld zijn ronduit smoor op de pinot noir. Ze hebben dat ene ideaal voor ogen: een grote pinot maken zoals dat alleen kan in de allerbeste climats in Bourgogne.

De pinot wordt beschouwd als een genetische oermoeder: het is een van de oudste druivenrassen die er bestaan. De druif is zo apart en delicaat dat ze haast nooit geblend wordt met een ander druivenras. In een blend gaat haar karakter compleet verloren. De druif moet op zichzelf staan zodat ze haar verhaal kan vertellen: waar ze vandaan komt, hoe complex haar smaak is, hoe oud ze is.

Het nadeel van dit nukkige karakter en het feit dat de oogsten vaak mislukken, is dat ze erg duur is geworden in haar heimat, de Bourgogne. Van die prijsevolutie heeft de buur uit het oosten, Duitsland, geprofiteerd. Het zag in de pinot ook een kans om naast de witte riesling een sterk rood alternatief te bieden.

In Duitsland heet de pinot noir 'spätburgunder'. Het klopt dat het karakter van de pinot hier verschillend is: vetter en ronder van palet dan de Franse variant, maar het aroma leunt dan weer erg aan bij een Savigny-les-Beaune. Duitse 'spätburgunder' is beslist een ondergewaardeerde categorie en biedt een alternatief voor dure bourgogne.

Duitse elegantie

Fraaie pinot-typering. Heerlijk complexe neus met kaneel, bacon, salie, zachte paprika en hints van blauwe bes en rood fruit. Ondanks de bijna romige textuur vindt de mond door de fijne zuren zijn evenwicht terug. De wijn is tegelijk elegant, licht verteerbaar, laag in alcohol en toch helemaal áf. (12,5% alc.)

Shelter Winery (Espe & Wolf) Spätburgunder, Baden 2015, Vinikus, 11 euro ****

Verrassend tanninerijk

De neus gaat hier vrij breed met nadruk op zoethout, kaneel en gerookt vlees, aangevuld met laatrijpend rood zomerfruit. De aanzet is lekker vetjes en het middenpalet heeft een goede fruitretour. De verrassend droge en tanninerijke afdronk vraagt om een eiwitrijke begeleiding. (13% alc.)

Braun Spätburgunder Trocken, Pflaz 2015 Delhaize, 8,29 euro ***

Beter aan tafel

Ook hier hebben we met een goed getypeerde pinot noir te maken. De neus is genereus met zachte kruiden, pitfruit en rokerige toetsen van gedroogde charcuterie. In de mond volgt een krachtige fruitaanzet. (13,5% alc.)

Schloss Ortenberg 'Oo Ein Pinot Noir' Granit, Baden Ortenau 2014, Carrefour, 12,80 euro ***

'Vegan' in opmars

Na veggievoeding is volgens Franse bronnen nu ook de veggiewijn in opmars. 'Vegan' wijn is wijn die niet geklaard wordt met eiwit of gelatine. Idealiter komt hij ook voort uit druivenstokken die niet dierlijk bemest werden. Daar botst veggie evenwel met bio en biodynamie, die intens gebruikmaken van dierlijke meststoffen.

v-label.eu/nl-be

Brett-Elle

De Lambiek Fabriek, een nieuwe 'gueuzerie' nabij Ruisbroek (Brussel), lanceert zijn eersteling 'Oude Geuze Brett-Elle'.

Deze geuze is ontstaan uit het initiatief van een aantal biergekke vrienden uit de Zennevallei. Hoe rekbaar het begrip Brett-Elle ook is, het bier blijft binnen het canvas van een goede, klassieke geuze-lambiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234