Vrijdag 05/03/2021

OP DE FLES

Belgische raswijn

De wijnen van eigen bodem krijgen stilaan een vaste plaats aan ons wijnfirmament. Met straks 600 hectare wijnbouwgrond in cultuur beginnen zelfs de economische belangen mee te spelen. Vandaar dat heel wat wijnbouwers veiligheidshalve voor hybride druivenrassen kiezen in plaats van 'zuivere' natuurlijke rassen. De laatste soort is wat we kennen uit de traditionele wijnwereld: de cabernet-sauvignon, chardonnay, pinot noir, riesling enzoverder.

De hybride rassen werden speciaal gekruist om te kunnen weerstaan aan ons regenachtig klimaat. De namen van de laatsten klinken vreemd in de oren. Soms lijkt het alsof er een spelfout mee gemoeid is: cabernet-cortis, johanniter, merzling, muscaris, pinotin, riesel, rondo, solaris, souvignier gris... Deze hybride soorten groeien dus allemaal in onze wijnvelden en het is onduidelijk welke op termijn echt mooie wijnen zullen opleveren. Wel duidelijk is dat ze minder sproeibeurten nodig hebben om onze natte en vochtige lente te overleven dan de traditionele druivenrassen. Dat is dus niet alleen economischer maar ook beter voor het milieu. Maar eerlijk: de kwaliteit van de wijnen die eruit voortvloeit, vind ik (nog) niet vergelijkbaar met de raswijn.

In sommige jaren, zoals 2015, viel het trouwens best mee met die sproeibeurten omdat het een betere lente en zomer was. Dus willen we graag enkele geslaagde flessen voorstellen. En dat kan zelfs zonder te spreken over Belgische schuimwijn.

Neus met een belofte

Verleidelijke neus voor deze rode wijn uit Maaseik, die zijn belofte houdt. Het rijpe, vette fruit en de zijdeachtige tannine geven het hout een perfect canvas. Harmonieuze afdronk. Pinot die meer weg heeft van een Duitse spätburgunder dan van een bourgogne. (12,9%.)

Wijndomein Aldeneyk, Pinot Noir Barrique, Maasvallei 2014, Oeno-Belgium/LesVinsBelges, 19,50 euro HHHH

Broer van de riesling

Noteer dat de bacchus een rasdruif is, hoewel minder bekend. Fijn, delicaat en met een minerale toets die aan riesling doet denken. Tintelend op de tong, kruidig en fruitig, relatief korte afdronk. Lichtvoetig maar verfrissend. (12%)

Molenberger Bacchus, Hageland 2015, Wineshare (Rotselaar), 11,50 euro HHH

Malse chardonnay

Mooi geschakeerd en diep smaakprofiel dat voldoende weerwerk biedt tegen het hout. Malse chardonnay, met ook een perfecte profilering van de druif. Bereikt in dit jaar het niveau van de allerbeste Belgen. Te rijk voor het aperitief maar perfect bij gesausde vis. (12,5%)

Crutzberg, Chardonnay 'Barrique', Voerstreek, 2015, Belgianwines (Gent/Antwerpen), 15,70 euro HHH

Cuvée Sauvage

De Mechelse Brouwerij Het Anker brengt jaarlijks een Gouden Carolus Indulgence op de markt, telkens weer volgens een ander recept. Dit jaar krijgen we de 'Cuvée Sauvage': een blond bier met een alcoholpercentage van 9,8 op basis van de Keizer Rood. Dit topbier werd versneden met oude lambiek van brouwerij Boon. Het resultaat mag er zijn.

hetanker.be

Cockney's: Vlaams accent

De oudste Belgische gin beleeft een tweede jeugd. In 1838 gecreëerd in Gent door een Londenaar wordt hij nu als een van de allerbeste beschouwd. Het was de enige Belgische spirit die dit jaar in Mexico een Grand Gold Medal veroverde op de Spirits Selection. Het is een rijke gin met toetsen van citrus die ondanks zijn 44,2 procent erg zacht smaakt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234