Woensdag 20/10/2021

Op de fles

Cava rosé

In Spanje maakt men de rosé bubbels anders dan in Frankrijk. Als we Frankrijk en bubbels zeggen, dan denken we meteen aan champagne. Daar vervaardigt men witte bubbels uit overwegend blauwe druiven (pinot noir en pinot meunier). In het hart van de Spaanse cavastreek, grosso modo de strook tussen Barcelona en Tarragona in Catalonië, heeft men weinig blauwe druiven. We zien er enkel de lokale trepatdruif, aangevuld met wat grenache en pinot noir.

Die trepatdruif is te licht van structuur om er rode wijn van te maken, dus gebruikt men haar hoofdzakelijk voor cava rosé. Maar ze heeft niet dezelfde adelbrieven als pinot noir. Ze zorgt voor impressies van klein rood zomerfruit (framboos, aardbei) maar ook van eenvoudige rode snoepjes en kaneel. We missen het zwarte fruit en de ruggengraat die we krijgen bij pinot noir. Cava rosé van trepat, en zo hebben we er hierboven twee, levert wel plezierwijn op zonder meer.

Een andere producent, Raventos i Blanc gooit het liever over een andere boeg: hij gebruikt overwegend witte druiven en zorgt voor een lichte toets van rood fruit en een modieuze lichtroze tint door slechts een scheutje rode wijn toe te voegen. Op die manier komen we tot een erg strakke 'cava' (die naam moet hier aangehaald worden omdat Raventos uit het syndicaat van de Cava is gestapt) met veel finesse die - geproefd met de ogen toe - in weinig verschilt van een witte cava.

Producent Raventos i Blanc
Cuvée Conca del Rio Anoia 'de Nit'
Druivenrassen macabeu, xarel-lo, parellada, molinara
Regio Catalonië
Oogstjaar 2013
Prachtig modekleurtje heeft deze 'rebelse' De Nit. Rebels, want uit het Cava-syndicaat gestapt. Rasechte mannequin met heel veel finesse en een vleugje mineraliteit. In de mond strak, met slechts een streepje rood zomerfruit. Appetijtwekkende Catalaanse bubbelwijn. (12%)
Young Charly, 18,55 euro

Producent Castell d'Or
Cuvée Masia Bou Brut Rosat
Druivenras trepat
Regio Villa Rodona, Tarragona (Catalonië)
Oogstjaar zonder
Licht kersenrood getint. Aangename en vrij intense fruitneus met framboos en paarse snoepjes. In de mond verfrissend met vriendelijke zuren. Zachte finish en een open einde. Plezierwijn die ook een sorbet kan begeleiden. (11,5%)
Odilon, 10,00 euro

Producent Cellers de l'Arboc
Cuvée Celebrandum Cava Rosé
Druivenras trepat
Regio Tarragona (Catalonië)
Oogstjaar zonder
Deze brut heeft het vooral gemunt op terrasjes en aperitief. Licht kersenrood getint. Komt enthousiast schuimend in het glas met aroma's van rood fruit (aalbes, framboos en kers). In de mond eenvoudig en verfrissend met een zachte afdronk (9 gram restsuiker) zonder bitter. (11,5%)
Christiaens, 10,45 euro

Inkt versus lauw bier

Schat, staat de Maes koud? En zo ja, staat hij wel koud genoeg? Om zeker te zijn dat we geen lauw bier drinken worden de Maes-blikjes voortaan 'cool cans' met een warmtegevoelige inktlaag. Staat de Maes niet koud genoeg, dat heb je niet die frisblauwe ondergrond. Maar de smaak is gewoon de vertrouwde pils.

maes.be

Ice Edition

Gewoon schenken in een groot wijnglas met ijsblokken, zegt de reclame. Daarmee springt ook het populaire JP Chenet uit Zuid-Frankrijk op de kar van de wijn-apero's. Nu, vindt u het toch nog te zoetjes smaken, weet dan dat u er gerust wat komkommerschijven kunt tussengooien, of gewoon gefilterde zwarte thee.

makro.be en spar.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234