Vrijdag 04/12/2020

Op de fles

Rood met bubbels

CO2 of koolzuurgas bedreigt de planeet, maar ondertussen drinken we het met volle teugen. Is het niet vreemd dat wat ons zo afschrikt, gewoon ingesloten zit in wat we zo graag drinken: bubbels? Koolzuurgas zit natuurlijk ook in frisdrank. Men mag het evenwel niet op één hoopje gooien met CO (koolstofmonoxide) dat uit oude kachels komt, want die stof is giftig.

In de wijnbouw is CO2 een natuurlijk nevenproduct van het fermentatieproces. Men heeft gemerkt dat het gas niet alleen bubbels creëert, maar ook beschermt tegen oxidatie van de wijn. Vandaar dat we champagneflessen rechtop kunnen bewaren. Het heeft sommige wijnbouwers op een idee gebracht: wijn met CO2 erin heeft minder sulfiet nodig, het chemische middel bij uitstek tegen oxidatie. De truc met het 'gas' wordt bij witte wijn in feite zo vaak toegepast dat we het niet meer merken, denk maar aan goedkope vinho verde die parelt op de tong. Door het gas krijgt de wijn een frisse toets. Maar bij rode wijn komt dat vreemd over.

Rode wijn ondergaat een tweede gisting waarbij appelzuur wordt omgezet in zachter melkzuur. Ook bij dit proces komt er wat CO2 in de wijn terecht. Dat noopt de meeste producenten om de rode wijn te 'ontgassen' (dégazifier) vóór botteling. Wijnbouwers die zo weinig mogelijk sulfiet willen gebruiken, laten het gas er echter gewoon in zitten. Vind je dat onprettig in rode wijn? Dan kun je makkelijk zelf ontgassen. Neem een karaf, decanteer de wijn en wacht een half uurtje.

Opvallende nervositeit

Opvallende nervositeit in deze wijn door de CO2. Dat maakte het wel mogelijk om minder dan 40 mg sulfiet per liter te gebruiken. Kers, gekonfijt zwart fruit, een vleugje drop en kreupelhout domineren de neus. Op de tong is er concentratie met een flinke biteen ook spankracht. Decanteren dus. (14% alc.)

Guffens aux Tourettes Syrah, IGP Vaucluse 2012, Christiaens-wijnhuis.be, 10,25 euro HHHH

Elegante kracht

Discrete, florale neus, met na opschudden braam en fijn najaarsfruit. Heel lichte pareling op de tong. Na decanteren en een kwartiertje wachten komen ook kruiden en cassis vrij. Elegante en tegelijk krachtige rhônewijn met een fijne retour van cassis. Dicht tegen een vierde ster aan. (14% alc.)

Romain Duvernay, Valréas (Rhône) 2015, Corawine.be, 7,87 euro HHH

Zonder sulfiet of gas

Veel pitfruit in een neus die voor het overige gekenmerkt wordt door aardse en animale aroma's. Sulfietloos en toch vrij van gas. De mond is erg soepel met net voldoende structuur en een korte finale. Lichtvoetige wijn die men beter jong drinkt, bijvoorbeeld bij eenvoudige stoofschotels. (13% alc.)

Gérard Bertrand 'Naturae' Syrah (bio), IGP Pays d'Oc 2016, Delhaize, 6,99 euro HH

Geslaagd experiment

Bij brouwerij Lindemans experimenteert men volop met botanicals. Dat leidde eerder tot de Sontan Basil en de Blossom Geuze. De meest recente creatie met gember leidde tot de Ginger Geuze met een licht troebele kleur, een swingende neus van citrus en natuurlijk veel gember. Maar het evenwicht is mooi. Experiment geslaagd.

lindemans.be

Duiveltje drinkt al

DiVinHops moet het glas worden waar elk restaurant en gezin van droomt: eentje dat ideaal is voor witte wijn, rode wijn én bier. Niet toevallig is het een Belgisch ontwerp, waaraan zowel wijnexperts als bierexperts werkten. Bij het design ervan werd vooral gelet op de zintuigen, met nadruk op aroma en mondgevoel.

tradyglass.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234