Maandag 18/01/2021

OP DE FLES

Franse wijn op z'n Amerikaans

Er bestaan flink wat misverstanden over Californië. Het cliché wil dat het er altijd warm is met overal surfers en jongelui met gebruinde schouders die enkel van liefde en cannabis leven. Maar als we over Californische wijn praten, hebben we het in principe over de North Coast boven San Francisco. De naam verwijst naar de Franciscanen die vanaf 1697 wijn aanplantten rond hun missieposten. De broeders genoten van het milde klimaat maar er was iets vreemds met het zeewater: door de koude poolstroom werd het zelfs in de zomer niet warmer dan 15°C.

Het klimaat is dus niet mediterraan zoals we vermoeden. De botsing tussen warme landlucht en de koude zeebries zorgt voor een kille mist die vanaf de lente elke namiddag over Sonoma en Napa trekt. Vandaar dat we nauwelijks mediterrane druivenrassen vinden aan de noordkust, maar veeleer Bordelese en Bourgondische zoals cabernet sauvignon en pinot noir. Het is er wel droger dan bij ons, wat zorgt voor een meer exotische expressie. Het is Franse wijn, maar dan op zijn Amerikaans.

Californië heeft veel inspanningen gedaan om zijn wijnen te slijten in het Verre Oosten. Van Europa verwachtte het nauwelijks interesse. En al helemaal niet toen de dollar zo'n 20 procent duurder werd voor ons. Maar men vergiste zich. De invoer in Europa van Californische wijn nam sinds 2014 toe met bijna 6 procent (en meer dan 20 procent in waarde). Wat er zoal ingevoerd wordt, kunt u proeven op Megavino (21-24/10) op de stand van het Californische Wijninstituut.

Topambassadeur
Dit is cabernet met een voorbeeldfunctie om de eenvoudige reden dat hij alles meeheeft: generositeit en frisheid, body en evenwicht, lengte en diepte. Van het hoge alcoholvolume is weinig te merken omdat hij toegedekt wordt door de fruitmaterie. Hier hoeft geen gerecht bij, het is zo al genieten. (14%)
Benziger cabernet sauvignon, Sonoma Valley 2012, Matthys-wines.be, 21,50 euro HHHH

Vette elegantie
Verleidelijke neus van rijp pitfruit, zachte kruiden en een vleugje kirsch met ook een zoetje van paarse snoepjes. Op de tong vet en elegant tegelijk, met een retour van kruiden. Nieuwe wereldse pinot noir die past bij gegrild gevogelte en pluimwild. (13,5%)
Votre Santé (Francis F. Coppola), pinot noir, Sonoma Coast 2013 Rouseu.be, ± 14,50 euro HHH

Pretmaker in een berglandschap
Central Valley is een iets zuidelijker en meer continentaal gebied waar men de cabernet erg rijp krijgt en dat merkt u: het zwarte herfstfruit spat haast uit het glas. Tegelijk is er die filmende amandeltoets, afkomstig van de Amerikaanse vaten. Pretmaker met voldoende frisheid om te verlangen naar een tweede glas. (13,5%)
Mondavi cabernet sauvignon 'Private Selection', Central Valley 2013, Cachalliwines.com, € 12,95 HHH

Het licht van de Zenne

De Brusselse nanobrouwerij L'Ermitage werd opgericht door drie amateurbrouwers. Hun eerste bier 'Lanterne' is intussen gelanceerd. De lantaarn is een soort van baken dat de oprichters moet gidsen bij hun eerste stappen in de grote professionele brouwerswereld. Het bier is een hoppige India Pale Ale met frisse bitters.

ermitagenanobrasserie.be

Rode vermout

Vermout werd destijds gemaakt om flauwe witte wijn te maskeren met alcohol en kruiden. Tegenwoordig is vermout weer in trek bij cocktailliefhebbers. Het bracht Lustau ertoe om een nieuwe vermout te produceren op basis van sherry. De mahonierode kleur is afkomstig van de houtrijping. De smaak is toasty en noterig.

young-charly.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234