Dinsdag 26/01/2021

Op de fles

Chili voor een prikje

Op de twee belangrijkste wereldmarkten voor wijn, Noord-Amerika en Noord-Europa, zijn Chili en Zuid-Afrika in een intense strijd verwikkeld. De prijs is daarbij vaak een doorslaggevende factor en wij, wijnconsumenten, trekken daar profijt van. Toch zien we dat het marktaandeel van Chili bij ons twee keer zo hoog ligt als dat van Zuid-Afrika. Het feit dat de Kaapse wijn hier decennialang geboycot werd vanwege de apartheid, speelt daarin mee.

Een andere factor is dat Chili een heel gelijkmatig klimaat heeft dat jaar in, jaar uit betrouwbare wijnen oplevert. Het is een bijna-wijnparadijs dat alleen verstoord wordt door het weerfenomeen El Niño. Door het succes van de export steeg het wijngaardoppervlak in Chili de laatste 10 jaar met 40 procent tot 211.000 hectare, dat is vijf keer de oppervlakte van de Côtes du Rhône.

In Chili is er weinig regenval. Vorig jaar viel er in het noorden (van Elqui tot Colchagua Valley) geen druppel, wat gecompenseerd moet worden door irrigatie. De kostprijs aan water is echter enorm. Om één litertje wijn te produceren is in Chili 70 tot 80 liter zuiver water nodig. Dat de wijn een lange afstand moet afleggen om in onze rekken te geraken, is ecologisch gesproken beter te verantwoorden: een oceaanstomer die uit Chili komt, stoot per ton minder CO2uit dan een vrachtwagen die uit Spanje komt.

De wijnstijl van onze Chileense vrienden is laagdrempelig te noemen: het zijn wijnen met vriendelijke tannine die weinig weerstand oproepen.

Wijn uit een ei

Betonnen eieren zijn in bij veel wijnbouwers. Ze laten er hun wijn in rijpen omdat ze geloven in de maan. Zoals de maan zorgt voor eb en vloed, zou ze ook zorgen voor deining in dit ei, wat een gunstige invloed heeft op de rijping. In de Spaanse wijnregio Toro heeft Teso La Monja nu een houten ei laten bouwen voor een nog beter resultaat.

Info: www.bestcaviar.be

De boog kan niet altijd...

Ja, dit luxe-bier bestaat nog, de Adler. Klinkt Duits, maar komt gewoon van brouwerij Haacht. Dorstlessend en verfrissend, jazeker, en vooral: in een nieuw kleedje. Op de tong krachtig en behoorlijk complex, met fijne bitters, een droge afdronk en een luxueuze 6% alcohol.

haacht.com

ProducentVentisquero

CuvéeCabernet-Sauvignon Reserva

Druivenrascabernet-

sauvignon

RegioValle del Maipo (Chili)

Oogstjaar2012

Eerst is er de invloed van hout, maar vrij snel nemen rijpe kers en cassis de bovenhand. Sappige en fruitige aanzet, elegant op de tong, maar wel karaktervol met

typische cabernet-tannines in de afdronk. (13,5%.)

Magnus Wijnen, € 7,99

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234