Dinsdag 19/01/2021

Op de fles

Wilde carignan

Het is leuk om af en toe in een oud wijnboek te duiken; dan lees je hoe men vroeger over bepaalde wijnen dacht. De wijnencyclopedie van Sir Alexis Lichine uit 1982 zegt het volgende over carignan: "Druivensoort die vooral groeit in Zuid-Frankrijk en in andere streken met een warm klimaat, waarmee tafel- en dessertwijnen worden gemaakt die robuust en koppig zijn..."

Carignan is een druif die lang werd misbruikt. 'Faire pisser la vigne' is een uitdrukking die bij wijnboeren uit het zuiden betekent dat je best na de regen kunt oogsten. Dan zuigen de druiven zich vol met water en heb je een veel grotere opbrengst. De carignandruif leende zich daar uitstekend toe. De druif gaf veel kleur en alcohol en pompte de volumes op. Maar als resultaat kreeg men wijnen die verdund en onverfijnd waren.

Zo werd deze druif decennialang met een scheef oog bekeken. Want alleen geplant door wijnboeren met slechte bedoelingen. En toen kwam er een jonge vrouw, genaamd Marjorie Gallet, die daar een andere mening op nahield. Wanneer de druivenstok ouder dan 50 wordt, produceert de carignan inderdaad aanzienlijk minder wijn maar wél van een veel hogere kwaliteit, zo wist ze. Je hebt dan geen hoge volumes meer, maar er komt iets in de plaats: een aparte kruidigheid, die doet denken aan jeneverbes, kreupelhout, garrigue en verstorven wild. Ook aardse toetsen van bosgrond en paddenstoelen komen om de hoek kijken. U raadt het: oude carignan is nu de nieuwe mode in wijnland.

Producent Château Castigno
Cuvée Terra Casta (bio)
DruivenrasCarignan (90%) en syrah (10%)
Wijnregio Assignan,Pays de l'Hérault
Oogstjaar 2011
Jarenlang opgesloten, maar verrast nu door zijn expressiviteit. Warm van karakter, fijne kruiden, toetsen van klein bosfruit en leder. Van stokken ouder dan 70 jaar. (14,5%)
Tire Bouchon (Brugge) / Het Wijnatelier (Vlezenbeek), 8,50 euro

Producent Dueño de la Luna
Cuvée Meli Carignan
Druivenras Carignan (90%), cabernet-sauvignon (10%)
Wijnregio Maule Valley Chili
Oogstjaar 2011
Kruidig met toetsen van zoethout en krachtig openend, maar toch soepel en strak in de mond. Mooi bij lekkere stoofpotjes en haardvuur. De 10 procent cabernet-sauvignon geeft vooral meer finesse in de neus. Geoogst met de hand. (Laatste flessen). (14%)
Delhaize , 9,99 euro

Producent Juan d'Anguera,
Cuvée Planella Carignan (biodynamisch)
Druivenras Carignan (45%), aangevuld met grenache en syrah
Wijnregio Montsant, Catalonië
Oogstjaar 2013
Goed gedoseerd hout, grafiet, leisteenimpressies. Het bewijs dat carignan niet animaal en ongepolijst hoeft te zijn. Een elegante Spanjaard met een harmonieus palet. Kan ook bij lichtere gerechten. (14%)
La Buena Vida, €13,67

Heerlijke drievuldigheid

Bierfirma 'The Musketeers' wordt geleid door brouwingenieurs Kristof De Roo en Stefaan Soetemans. Met de regelmaat van de klok brengen beide heren een nieuw bier op de markt. Recent kwamen ze op de proppen met een wereldprimeur, een bier gebrouwen met drie verschillende wilde giststammen. Het bier is een gedurfde compositie van bitter en zuur.

troubadourbieren.be

Doe mee met de lama

Mari 'Join the Lama' wil ons aan de wijncocktail krijgen. De Luxemburgse producent inspireerde zich voor de naam op Zuid-Amerikaanse Maté die hij aanvulde met Duitse riesling (MAte+RIesling = MARI) en wat vlierbloesemextract. De cocktail bevat ook cafeïne. Het geheel smaakt wat zoetjes: dus ijsblokjes erbij en een bittertje en je bent vertrokken. (5,9%)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234