Zondag 27/09/2020

Binnenland

Op de dijk van Knokke volgen camera's u, van Heist tot Het Zoute

Het aantal camera's op de dijk ging van 4 naar 11. Enkel op het Albertplein is er door werken nog een gaatje in het schild.Beeld Benny Proot

Op de Zeedijk in Knokke werden zopas zeven extra camera's geplaatst, wat het totaal op elf brengt. Gevolg: iedereen die over de dijk wandelt, wordt nu constant gevolgd. Tien kilometer lang. En het cameraschild wérkt: niet alleen om verloren gelopen kindjes snel terug te vinden, maar ook om ramkrakers te vatten.

De volledige dijk, van Heist tot in Het Zoute, is nu gedekt door camerabewaking. Enkel op het Albertplein is er nog 'een gaatje' door werken aan een nieuw flatgebouw. "Maar het is de bedoeling om ook daar een camera te plaatsen zodra de werken zijn afgerond", zegt korpschef Steve Desmet.

Met de nieuwe camera's kan er heel sterk ingezoomd worden en is het zelfs mogelijk om gezichten te herkennen. Desmet: "Als er nu zogenaamde knuffeldiefstallen gebeuren (waarbij iemand de weg vraagt, als dank een knuffel geeft en je tegelijk besteelt, red.) op de Zeedijk, kunnen we in principe meteen een gezicht kleven op de daders. Als onze mensen de diefstal zien gebeuren op het scherm in het politiecommissariaat, kunnen we zelfs meteen ingrijpen. Maar de camera's zijn niet alleen belangrijk in de strijd tegen de criminaliteit. Enkele dagen geleden konden we dankzij de camera's nog een kindje van vier opsporen en herenigen met zijn ouders. Aan de hand van de beschrijving konden we hem lokaliseren op de beelden."

Los van de camera's die de hele Zeedijk in de gaten houden, heeft Knokke-Heist ook nog eens drie extra camera's in het centrum geplaatst. In het totaal zijn er nu 43 in de gemeente en daar komen er 20 bij binnen enkele jaren. De meeste zijn uitgerust met nummerplaatherkenning. Via dat systeem kon de politie twee weken geleden razendsnel achterhalen in welke richting de daders van een ramkraak aan het rijden waren. Meteen werd de achtervolging ingezet. En met succes.

Westen is camera's beu

Knokke is niet de enige kustgemeente met camera's op de Zeedijk. Ook in Oostende hangen er negen. "Daarmee staat het grootste deel en tevens het drukst bezochte deel volledig onder camerabewaking", zegt commissaris Katrien Jonckheere. "Ze doen goed hun werk. Als we een melding krijgen van een gauwdiefstal bijvoorbeeld, kunnen we de verdachten via de camera's volgen en instructies geven aan het team ter plaatse."

In de andere kustgemeenten hangen er géén camera's op de Zeedijk, maar Blankenberge, Zeebrugge en Middelkerke zijn het idee wel genegen. In De Haan heeft de politiecommissaris geen interesse. En in de politiezone Westkust (De Panne - Koksijde - Nieuwpoort) hebben ze het gehád met camera's op de Zeedijk. Ooit hingen er vijf, waarvan er intussen drie gesneuveld zijn. Er zijn absoluut géén plannen om dat aantal weer uit te breiden.

Het aantal camera's op de dijk ging van 4 naar 11. Enkel op het Albertplein is er door werken nog een gaatje in het schild.Beeld Benny Proot

Mobiele drone

"In 2005 was onze politiezone pionier in het aankopen van camera's op de Zeedijk", legt korpschef Nicholas Paelinck uit. "We kochten er meteen vijf. Maar al snel bleek dat de beelden van te slechte kwaliteit – donker en vaag – waren om er veel mee te kunnen aanvangen. Bovendien bleek het weer nefast voor de camera's. Zand drong de lenzen binnen en door het zout takelden de camera's in sneltempo af.

"Het was onder andere onze bedoeling om verloren gelopen kinderen op te sporen, maar gezichtsherkenning was niet mogelijk. Die technologie staat nog steeds niet op punt. De camera's haalden gewoon te weinig rendement. Ze zijn de investering niet waard. Nu hebben we geïnvesteerd in een mobiele drone, die alles van bovenaf filmt, makkelijker kan inzoomen, een veel groter bereik heeft en veel multifunctioneler is in gebruik."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234