Vrijdag 15/01/2021

'Op de balans van mijn leven staat Euro 2000 bovenaan'

Hoe boeiend de Belgische competitie ook is, ze verzinkt in het niets bij het voetbal dat straks - aftrap 10 juni - België te wachten staat: Euro 2000. Om in de sfeer te komen moet de nationale ploeg bij momenten in de vitrine kunnen staan. Vandaag maakt bondscoach Robert Waseige zijn selectie bekend voor de oefeninterland volgende week tegen Nederland - en dat is geen hopeloos duel meer sinds de vorige 5-5-uitslag. Drie maanden voor het begin van het EK laat bondsvoorzitter Michel D'Hooghe zijn licht schijnen op Euro 2000, een toernooi dat hij als een kind koestert en als een vader verdedigt. De zwangerschap zal dan ook niet negen maanden, maar negen jaar geduurd hebben.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Geweten is al langer dat bondsvoorzitter Michel D'Hooghe zich blauw ergert aan negatieve stemmingmakerij in de media over de kosten, gevaren en hooligans van Euro 2000. Hij noemt het bekrompen geesten, de mensen die zeggen dat België ongeschikt is om Euro 2000 te organiseren. Maar nog voor het interview begint, raakt Michel D'Hooghe zelf het onderwerp aan, zo zwaar ligt het hem op de maag. "Weet u, mijn Nederlandse bondscollega Jeu Sprengers heeft zich laatst op een congres voorgesteld als 'het hoofd van een bende criminelen die het aangedurfd heeft om Euro 2000 naar België en Nederland te halen'. Zover is het al. Het doet mij pijn hoe Euro 2000 benaderd wordt. Dat we problemen krijgen met veiligheid, dat weet ik ook, het is ons eerste agendapunt. Maar daarvoor moeten we toch vertrouwen hebben in onze politie- en rijkswachtdiensten, waartoe dienen ze anders?"

"Maar als criminaliteit - en hooliganisme is criminaliteit - moet bepalen wat in ons land nog kan en wat niet kan, dan is dat het einde van de democratie. Ik zie nu zelfs dat Euro 2000 een chantagemiddel bij uitstek wordt. De rijkswacht zegt: 'Als er geen akkoord komt, dan geen Euro 2000.' Ik vind het ook luguber dat een aantal mensen die verantwoordelijkheid dragen bij ordehandhaving zich al bij voorbaat indekken, opdat ze bij het minste incident kunnen zeggen: 'Zie je wel, ik heb het voorspeld.' Dat is een gemakkelijkheidsoplossing. Mijn visie is: laat nu eens zien dat België in staat is om paal en perk te stellen aan de hooligans. Met wat politieke wil kan dat. En ik hoor iedereen zeggen: 'Wat zal Euro 2000 kosten?' Maar niet: 'Wat zal het opbrengen?' Niet ik, maar een universitaire studie zegt toch dat de economische meerwaarde 7,5 miljard frank zal bedragen. En laat Euro 2000 eens iets anders zijn dan hooligans en steile tribunes in Charleroi. Nu kunnen we eens tonen dat België niet alleen dioxine of Dutroux is, maar een land van gastronomie, gastvrijheid en cultuur. Cumulatief zullen we 10 miljard tv-kijkers hebben, en 500.000 gasten zullen hier komen eten, slapen, een pintje drinken en een cadeautje kopen. De uitdaging is dat als zij naar huis gaan zij aan de familie kunnen zeggen: 'Zeg, je moet eens op de Grote Markt in Brussel gaan eten.' Dat is mijn antwoord op al die bekrompen visies."

Leeft die bekrompen visie meer in Nederland dan in België?

"Ik dacht verkeerdelijk dat het een essentieel Belgisch fenomeen is, beide landen zijn mekaar waard. In de grote landen rondom ons beseffen ze blijkbaar wel wat de waarde van een groot evenement is. Kijk hoe Engeland en Duitsland bekvechten voor het WK 2006 en miljoenen over hebben voor de promotie van hun kandidatuur. Engeland zet zelfs premier Tony Blair in. België heeft Euro 2000 gehaald met als enige wapens lobbying, mijn relaties en een promotiefilmpje van 100.000 frank. Ik deed er negen jaar lang alles aan om het EK naar hier te halen, maar drie jaar lang stond ik alleen, hé. Ik heb geen pretentie, maar bij een balans van mijn leven staat bovenaan dat ik het EK naar België gehaald heb. Op een kampioenschap van dat niveau hoeft België de eerste veertig jaar niet meer te rekenen."

Allicht zullen uw tegenstanders bij Euro 2000 ook op de tribune zitten?

"Dat is niet nieuw. Ik heb op de eretribune al vaak mensen gezien die weinig verdiensten hadden op het ogenblik dat ze er hadden moeten staan. Maar er zijn ook anderen. Jean-Luc Dehaene heeft enorm veel gedaan om de stadions klaar te krijgen en ons te helpen bij de kandidatuur. En in Brussel, Charleroi, Luik en Brugge hebben veel mensen de waarde van dat toernooi juist ingeschat, jammer genoeg kan ik niet hetzelfde zeggen van Antwerpen."

Is het budget van Euro 2000 (2,4 miljard frank) niet te klein begroot, en gaat dat ten koste van de veiligheid?

"We werken met Nederlanders, zij zijn in financiën en organisatie heel sterk. Zij hebben dat scherp berekend. Qua veiligheid is er ook van meet af aan een nationaal akkoord gesloten met de Belgische regering. Zij draagt 270 miljoen frank bij voor veiligheid, de voetbalbond 30 miljoen frank. In principe is er geen probleem, maar ik zie wel dat instanties die moeten meewerken aan het toernooi zich plots geroepen voelen om astronomische bedragen te vragen. Ik lees in de krant: 'Euro wil niet meewerken aan medische zorg rond het toernooi.' Wat is dat nu voor quatsch. Euro 2000 wil wel meewerken, maar zal de correcte prijs betalen. Als we voor elke dienstverlening het veelvoud geven, dan zit Euro 2000 in het rood. (Ironisch) Het verhaal dat Euro 2000 zich rijk zal mesten, ik wou dat het waar was."

U zetelt in medische commissies in het wereldvoetbal. Wat is de kans dat doping net als in een voorbije Tour de France het EK zou kunnen vergallen?

"Op het EK zullen per wedstrijd en per ploeg twee spelers naar de controle moeten, en voor het eerst zullen er ook out-of-competition-controles zijn. Bij lottrekking zullen vier ploegen op trainingskamp een onderzoek krijgen. Ik hoop dat de kans klein is, in de statistieken over dopingmisbruik per sporttak bengelt voetbal toch achteraan. Maar het voetbal durft ook zijn verantwoordelijkheid te nemen. Op het WK in 1994 heb ik Maradona naar huis gestuurd. Heel de Fifa stond op zijn achterste poten, want hij was toch een van de beste spelers uit het toernooi. Ik ben daar niet trots op, maar als iemand vijf verboden metabolieten in zijn lijf heeft en die mag in het toernooi blijven, dan stop je beter met dopingbestrijding. Ik denk dat voetbal als tactische sport - voetbal is ook een schaakspel - nog vrij zuiver is, maar je hoort mij niet zeggen dat doping niet kan gebeuren. La peur du gendarme is volgens mij het beste middel om doping buiten te houden."

Euro 2000 is minder dan drie maanden verwijderd, leeft het al bij de mensen?

"In Frankrijk was het drie maand voor het WK nog windstil, maar de avond na de finale stonden de mensen wel overal te dansen op de périphérique van Parijs. Ik vind dat Euro 2000 al behoorlijk leeft, maar de sleutel daartoe is natuurlijk de prestatie van de Rode Duivels op het toernooi zelf. Ik hoop dat we minstens de eerste ronde doorkomen."

Momenteel draait de nationale ploeg goed, de ommekeer kwam er precies in september '99 tegen Nederland, de tegenstander ook van volgende week.

"Die 5-5 vergeet ik nooit. België, zo vrank en vrij. Dat is een enorme verrassing geweest voor de Nederlanders, die al 100 jaar gewoon waren dat België tegen hen in de loopgraven zat en er eens rond kerstmisnacht uitkwam. Die verrassing kunnen we nu natuurlijk niet meer uitspelen."

Denkt u dat een slecht resultaat tegen Nederland een ommekeer in de rust en het huidige vertrouwen kan veroorzaken?

"Ik denk het niet. Als we nog een mindere wedstrijd spelen, kan dat nog interessant zijn om lessen uit te trekken. Voor het WK in Frankrijk hadden we ook niets anders gedaan dan goed gespeeld en gewonnen."

Is er in de nationale ploeg een speler waarvan u bidt dat hij niet geblesseerd geraakt?

"Ik verfoei individuele uitspraken over een collectieve sporttak. Ik ben ook niet zo gelukkig met al die trofeeën voor een individu, uiteindelijk is dat tegen de natuur van de voetbalsport: samen winnen, samen verliezen. Want wie weet, misschien is vandaag Marc Wilmots de belangrijkste, en morgen Lorenzo Staelens, en over drie weken Branko Strupar."

'We moeten toch vertrouwen hebben in onze politie- en rijkswachtdiensten, waartoe dienen ze anders?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234