Maandag 29/11/2021

Reportage

Op bezoek in onbestuurbaar Tienen, decor van 'House of Cards' in het klein

Katrien Partyka (CD&V), die ruim een half jaar terug de coalitie opblies, glundert wanneer een sms binnenloopt. De weg naar het burgemeesterschap ligt open. Beeld Eric de Mildt
Katrien Partyka (CD&V), die ruim een half jaar terug de coalitie opblies, glundert wanneer een sms binnenloopt. De weg naar het burgemeesterschap ligt open.Beeld Eric de Mildt

Na zeven maanden van onbestuurbaarheid gaat de Tiense politiek vanavond, met een nieuwe burgemeester, eindelijk het einde van een onwaarschijnlijke soap tegemoet. 'Ja, dit was een persoonlijke afrekening.'

Op de Grote Markt van Tienen is men volop aan het bouwen. Dit weekend gaat namelijk Suikerrock van start. Recht tegenover het grote podium kloppen wij op het raam van het stadhuis, op instructie van burgemeester Marcel Logist (sp.a). "Gaan jullie zelfs foto's nemen?"

De reden van ons bezoek? Morgenavond (vandaag, red.) zou hij weleens zijn sjerp kunnen verliezen. De laatste zeven maanden heeft het enorm gerommeld in de Tiense politiek. Op 18 december vorig jaar besloot CD&V om de coalitie met de sp.a te beëindigen. De reden: de beleidsvoerders namen hun verantwoordelijk niet, regeerden op oubollige wijze en durfden niet te dromen. Klinkt te wollig? Dat is thans het meest officiële antwoord dat er in de aanbieding is.

Na het grote 'non plus' van CD&V, en vooral van hun schepen Katrien Partyka, besloot de sp.a met burgemeester Marcel Logist, al vijftien jaar de burgervader van de suikerstad, om de stad onbestuurbaar te verklaren en vervolgens een nieuwe coalitie op poten te zetten, zonder CD&V maar met Groen en Open Vld.

CD&V blies de coalitie echter op om zélf aan het roer te blijven, doch in een andere constellatie, meer bepaald een (monster)coalitie met Open Vld, N-VA en Groen, en met Partyka als burgemeester. Sp.a stak CD&V de loef af door eerst met Open Vld - en het kleine Groen - te praten. "Maar die coalitie is er niet gekomen omdat schepen Patrick Grootjans (sp.a) bij het stemmen voor de onbestuurbaarheid van de stad niet kwam opdagen", vertelt burgemeester Logist. "Zonder hem hadden wij vijftien stemmen. Eén te weinig."

Voor alle duidelijkheid: de beslissing om Tienen onbestuurbaar te verklaren was nodig om een nieuwe coalitie te kunnen opstarten. Die onbestuurbaarheid werd even later trouwens wél gestemd, met een extra stem van Vlaams Belang en het lokale Tienen Plus. Maar toen had Open Vld geen zin meer in sp.a, maar wel in CD&V. En toen begon de soap pas goed.

Strijd om de sjerp

Wat opvalt, is dat Logist het in ons gesprek vooral over Partyka heeft en niet over haar partij.

"Partyka heeft veel macht in de partij", klinkt het. "Ik vermoed dat de klacht werd opgesteld door Partyka en dat velen bij CD&V niet inzagen wat de gevolgen konden zijn." Ook opmerkelijk zijn de persoonlijk getinte eisen die Open Vld had. De partij wilde namelijk een coalitie, mits Grootjans zou ophoepelen, en eiste voor partijgenoot Bram Delvaux de sjerp. De sjerp vond Logist blijkbaar geen probleem, maar Grootjans had geen zin om zomaar af te druipen.

Wat wij hier ontwaren? Een oorlog om de sjerp van Tienen, een afrekening met Grootjans, kortom: House of Cards in Tienen. Wanneer wij uiteindelijk recht voor de raap vragen of het om een persoonlijke afrekening gaat, antwoordt Logist: "Ja."

We spreken af met schepen Katrien Partyka, de dame die de coalitie opblies, hoewel zij dat zelf zo niet stelt. "Het was een unanieme beslissing", vertelt ze tijdens ons gesprek in het volkse café Den Aflaat, waar iedereen haar kent. "Er heerste in december 2014 een fundamenteel meningsverschil over de manier van besturen. Er was een gebrek aan leiderschap en een gebrek aan ambitie. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Laten we vooruit kijken."

Partyka zegt dat het helemaal geen persoonlijke zaak is. "Politiek gaat over meer dan over de politici zelf", stelt ze duidelijk. Wel laat ze even ontvallen dat "je wel voelde dat er het een en het ander aan de hand was". Vervolgens verklaart zij dat het een kwestie van verstild en verouderd beleid is. Ze wil een frisse wind in Tienen. "Ik wil de troeven van de stad opnieuw uitspelen, want nu heeft de stad een oubollig imago." Hoe zij dat concreet wil doen, weet zij in ons gesprek niet hard te maken.

Burgemeester Marcel Logist rolt zijn sjerp op. Hij zal hem niet meer nodig hebben. Beeld Eric De Mildt
Burgemeester Marcel Logist rolt zijn sjerp op. Hij zal hem niet meer nodig hebben.Beeld Eric De Mildt

Leading lady

Partyka's coalitie, die zit voorlopig geduldig te wachten op een antwoord van de Raad van State. Schepen Grootjans, ondertussen sp.a af, heeft namelijk een klacht ingediend bij de Raad van State tégen de onbestuurbaarheid van Tienen. Op die manier bekomt hij dat de coalitie van start kan gaan.

Waarom hij dat gedaan heeft? Niemand weet het. Maar veel haalt het niet uit, want plots wordt ons gesprek onderbroken door een sms. "Afgewezen!", zegt Patryka. De Raad Van State heeft beslist om de klacht van Grootjans negatief te beoordelen. En zo wordt Patryka op slag burgemeester. "Wanneer is de receptie?" vraagt de barman. Partyka: "Dat gebeurt hier, hé."

We vragen haar dan maar naar haar toekomstige beleid. "Daar wil ik het pas over hebben als ik mijn nieuwe schepenen heb gesproken", zegt ze. "Ondanks wat anderen zeggen, ben ik wel een teamspeler." Maar zij heeft toch wel een grote invloed op haar partijgenoten? "Natuurlijk, anders zou men mij niet naar voren schuiven voor de sjerp. Ik kan goed leiden. Daar is toch niets verkeerd mee?"

Volgens Vanessa Dekeyzer, regionaal journalist Hageland voor Het Laatste Nieuws, gaat het hier duidelijk om een machtsstrijd. "Partyka blies de coalitie op om de leading lady te worden, maar verloor eerst. Dan verscheen plots de nog ongekende Bram Delvaux van Open Vld op het toneel, maar even later delfde ook hij het onderspit. Waarna Partyka zich opnieuw opwierp als nieuwe burgemeester. Daarnaast heeft iedereen geprobeerd een graantje mee te pikken en een postje te pakken. Er werden messen gestoken en later weer handjes geschud. Ongezien!"

Zeven maanden hommeles

- 18 december 2014: CD&V'er Katrien Partyka weigert om verder te besturen met de sp.a van burgemeester Marcel Logist.

- CD&V probeert een coalitie te vormen met Open Vld en N-VA, maar dat mislukt. Sp.a vindt wel partners in Open Vld en Groen.

- Om een nieuwe coalitie te kunnen vormen, moeten de leden van de gemeenteraad van 26 februari 2015 over de onbestuurbaarheid stemmen, maar dat mislukt, want twee sp.a-leden zijn afwezig op de stemming.De nieuwe coalitie sp.a-Open Vld-Groen is een dood spoor.

- Afwezige Patrick Grootjans (s.pa) wordt uit zijn eigen partij gezet.

- Tienen wordt in mei onbestuurbaar verklaard door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

- CD&V vormt nu een monstercoalitie met Open Vld, Groen en N-VA.

- Grootjans wil de aanstelling van het nieuwe schepencollege tegenhouden via de Raad van State, tevergeefs.

- De eedaflegging van burgemeester Katrien Partyka is gepland voor vandaag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234