Zaterdag 11/07/2020

Op bezoek bij de Jamaicaanse broederschap van Genk: "Niks leuker dan Kyle te verslaan"

WAAROM BAILEY EN BUTLER TOCH BROERS ZIJN. Ze hebben verschillende achternamen en toch zijn het broers, Kyle Butler en Leon Bailey. "Shelly is mijn vrouw en de moeder van Kyle. Leon is mijn zoon uit een vorige relatie. Hij draagt mijn naam niet omdat zijn mama en ik op het moment dat Leon geboren werd niet meer samen waren. Hij draagt haar achternaam, Bailey."Beeld photo_news

Sinds dinsdag is het aantal Jamaicanen bij Racing Genk verdubbeld. Officieel dan toch. Kyle Butler, de broer van Leon Bailey, trainde al zes maanden mee met de beloften, maar moest wachten tot zijn 18de verjaardag om zijn eerste profcontract te ondertekenen. Tijd voor een dubbelinterview, onder de supervisie van papa Craig Butler. "Hopelijk kunnen we binnenkort samen vlammen in het eerste elftal."

Vier Jamaicanan die buiten in de sneeuw bij -3 met de glimlach poseren voor de foto. Het contrast met hun thuishaven in Kingston kan niet groter zijn, qua integratie kan dit tellen. Binnen in huis met zicht op de Molenvijver in Genk, is het zo mogelijk nog kouder. "De verwarming werkt niet", zucht Shelly, de vrouw van Craig en de stiefmoeder van Leon. Gelukkig biedt de fotograaf Het Laatste Nieuws soelaas en repareert hij vakkundig de thermostaat. "In Jamaica kennen we geen centrale verwarming", lacht Craig, vader en mentor van Kyle en Leon. Het zorgt in elk geval voor een 'warm' gesprek.

Leon, 2-0 onderuit op Standard. Is de nederlaag al een beetje verteerd?
Leon: "Elke nederlaag komt hard aan, zeker tegen de buren uit Luik. De volgende wedstrijd volgt snel, we moeten ons er dus snel overheen zetten en vooruitkijken naar de match op Mechelen."

Geloof je nog in een finale?
Leon: "Natuurlijk, een goaltje in het eerste kwartier en alles is nog mogelijk. Ik hoop dat we de finale nog kunnen halen. De verwachtingen voor mij liggen hoog en het zou mooi zijn om al in mijn eerste seizoen een 'cup final' te kunnen spelen."

Ook wat play-off I betreft wordt het allicht een gevecht tot het eind, heb je er vertrouwen in dat Genk het zal redden?
Leon: "Met Karelis en Malinovskyi hebben we er in elk geval spelers bij met de kwaliteiten die we misten. Ik heb het gevoel dat het team nu compleet is, met deze groep moeten we gewoon bij de eerste zes kunnen geraken."

Beeld Photo News

Mr Butler, u mist geen match van Leon, ook in Luik zat u op de tribune, wat vond u ervan?
Craig: "Ik denk dat de nieuwkomers en de jonge spelers wat onder de indruk waren van de atmosfeer. Het voetbal had iets directer gemogen vind ik. Genk heeft sterke wingers en een goede spits, maar dan moeten ze ook wel in stelling gebracht worden. Balbezit is goed, maar er moet gevaar uit voortvloeien. Het voorbeeld dat ik altijd aanhaal is Spanje-Nederland op het WK in Brazilië. Spanje had 75% balbezit, maar verloor wel met 5-1. Wat ben je met de bal als je niet scoort? Maar ik denk dat Dimitri De Condé erin gelaagd is om veel talent te verzamelen. De vraag is nu hoe snel ze op mekaar ingespeeld zullen geraken. Ik twijfel er niet aan deze ploeg alles heeft om mee te doen voor de hoofdprijs, is het niet dit seizoen dan zeker volgend jaar."

Bent u het soort vader dat zijn zoons na elke wedstrijd toespreekt of laat je ze liever met rust?
(Leon en Kyle lachen, maar zwijgen) Craig: (lacht) "Ze zouden liever hebben dat ik mijn mond houd, maar dat kan ik niet. Ervaring is iets wat je doorgeeft van vader op zoon. Ik ben prof geweest in Amerika bij de Boston Bulldogs en de Fort Lauderdale Strikers, dus ik weet waarover ik spreek. Ik zal altijd mijn mening geven over het technische aspect van het spel: daar had je moeten passen, of dribbelen, of schieten, dat soort dingen. Over de tactiek zwijg ik. Dat is de job van de coach. Ik ben wel tevreden met wat Leon dit seizoen al heeft gebracht. Hij heeft de koe bij de hoorns gevat. Het feit dat hij nog maar 18 is interesseert mij niet, want zowel Leon als Kyle zijn het gewoon om tegen ouderen te spelen. Ze waren beiden 13 toen ze in Jamaica al uitkwamen in een U20 competitie."

Craig en Leon strak in het pak vorige week op het Gala van de Gouden Schoen.Beeld Photo News

Leon, ben jij ook tevreden met wat je dit seizoen al hebt getoond?
Leon: "Om eerlijk te zijn had ik er meer van verwacht, maar dat betekent niet dat ik niet dankbaar ben voor de kansen die ik hier heb gekregen. Elke dag is een leerschool voor mij."

Kyle, voor jou is het wachten eindelijk voorbij en kan je jezelf ook een profspeler noemen.
Kyle: "Het moment dat ik het contract tekende was een onbeschrijflijk gevoel. Ik was hier natuurlijk al een tijdje, maar nu is het officieel."
Leon: "Doe maar wat je best dat we snel samen op het veld kunnen staan."
Kyle: "Dat zou geweldig zijn. We speelden in alle jeugdcategorieën samen, het zou een droom zijn om dat ook op professioneel niveau te kunnen doen."

Wie is de beste?
Kyle: "Moeilijk te zeggen. We zijn twee verschillende spelers. Ik ben de man van de assist, Leon is de man van de afwerking. Ik ben een middenvelder..."
Leon (onderbreekt): "...Kyle heeft een geweldig inzicht, hij leest het spel sneller. Ik ben technisch iets sterker, denk ik. En sneller (knipoogt naar zijn broer)."
Craig: "Ik zie in Kyle meer een type Xavi of Iniesta, Leon is meer Messi of Ronaldo."

Dagen jullie mekaar ook uit?
Leon: "Constant. Hij is mijn broer, maar er is niets leuker dan hem te verslaan."
Kyle (lacht): "Kom maar op jongen, partijtje Fifa?"

Beeld Photo News

Leon, hoe is je relatie met Peter Maes. Op stage in Spanje gingen jullie een paar keer flink in discussie met mekaar.
Leon: "Je moet zelfvertrouwen uitstralen, ook naar een trainer. In het begin had ik het moeilijk met zijn directe aanpak, maar ik ben er intussen aan gewend. Hij zoekt soms het conflict op om het beste in iemand boven te halen."
Craig: "Dat is zijn manier om de spelers te motiveren. Maes is een goede coach, hij kan Leon veel bijbrengen. Maar je bent nooit te oud om te leren. Ik ben 47 en ik kan soms nog iets leren van mijn negenjarige dochter. Je moet je er alleen voor openstellen. Ik denk dat ze geleerd hebben om mekaar te appreciëren. Mentaal moet je ijzersterk zijn om te renderen onder Maes. En dat zijn mijn jongens, Leon en Kyle. Wie vijf jaar lang in Europa rondtrekt weet dat je niets cadeau krijgt."

Hoe bevalt het leven jullie in België?
Craig: "We zijn niet zomaar teruggekomen naar Genk. De warmte, de familiale band die we hier met veel mensen van de jeugdwerking hadden zijn we nooit vergeten. In deze fase van hun carrière konden ze nergens beter zijn dan bij Genk. Mochten die problemen met de verblijfsvergunning er niet geweest zijn, dan waren we hier nooit vertrokken. Kijk, in Jamaica hadden deze jongens niets meer te leren. Het was mijn job als vader en als coach om te kijken wat de beste 'next move' was in hun carrière. Genk en de Belgische competitie waren daarvoor perfect. Hier kunnen ze hun spel verder ontwikkelen."
Kyle: "We zijn in Slovakije, Duitsland, Oostenrijk en Nederland geweest, maar nergens was de ontvangst zo hartelijk als hier. Voor ons is dit een thuis, ook al is het aan de andere kant van de wereld."

Beeld Photo News

Hoe verliep de aanpassing?
Kyle: "Omdat we een paar jaar hebben rondgetrokken waren we al gewend aan het weer, het eten, de taal. Dus dat heeft de integratie hier wel versneld. Zowel Leon als ik praten en verstaan Nederlands."
Craig (lacht): "Ook toen ze jonger waren en ik wist dat we op een dag naar Europa zouden komen heb ik ze getraind om hier te overleven. Zo hebben ze beiden veel tijd doorgebracht het vriescompartiment van de supermarkten in Kingston, om te wennen aan de kou. Mijn zus is de eigenares van een consulting bedrijf dat de 'Miss Jamaica-verkiezing' organiseert. Een van de grootste events in de Caraïben. Zij kwam geregeld langs in de Phoenix Academy (de voetbalacademie van Craig Butler, red) om de jongens naast het veld bij te scholen. Leren praten voor een grote groep bijvoorbeeld, niet makkelijk voor jongens die het als kind vaak lastig hebben gehad. Ze zijn dus zeker niet onvoorbereid naar Europa gekomen, maar ik wist wel dat ze harder zouden moeten werken dan de talenten in Europa om een kans te krijgen. Wat weten Jamaicanen nu van voetbal, dat idee leeft hier toch. Daarom ben ik ook zo trots dat wij hier vandaag zitten. Ze hebben allebei een sponsordeal met Nike en ze hebben een mooi contract, maar elke cent die ze krijgen hebben ze dubbel en dik verdiend."

Heren, we zagen jullie vorige week op het gala van de Gouden Schoen, hoe is jullie dat bevallen?
Leon (lacht): "Buiten het feit dat één van die presentators mij daar plots een onbekende vrouw in de armen duwde om te poseren was dat een leuke ervaring. Misschien sta ik er volgend jaar wel tussen. Ik focus me wel op het voetbal en als ik presteer volgt die erkenning wel automatisch."
Craig: "Als hij het ploegbelang voorop stelt komt hij er wel. Als hij enkel aan zichzelf denkt lukt het niet, maar ik waak erover dat dat niet gebeurt."

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234