Woensdag 02/12/2020

Op 20 december referendum Oosterweel in Zwijndrecht

Beeld UNKNOWN

In Zwijndrecht wordt op 20 december een volksraadpleging georganiseerd over de Oosterweelverbinding. Dat heeft de gemeenteraad vanavond beslist. Dat bevestigt communicatieambtenaar Marc van Daele.

Ja of nee
De gemeenteraad heeft ook de vraag vastgelegd voor de volksraadpleging. De inwoners zullen met ja of nee kunnen antwoorden op volgende vraag: "Bent u het eens met de aanpassingen aan de verkeersinfrastructuur op het grondgebied van de gemeente Zwijndrecht, zoals die gepland zijn in het project van de Oosterweelverbinding? "

Unaniem
De gemeenteraad keurde de vraag unaniem goed. Bij de beslissing over de datum stemde het Vlaams Belang tegen. "Omdat de volksraadpleging enkel over Zwijndrecht kan gaan, komt de Langewapperbrug niet aan bod", aldus nog het gemeentebestuur. "De vraagstelling beperkt zich tot verkeersinfrastructuur op het grondgebied van Zwijndrecht zoals de aanpassingen aan de op- en afritten van de E17 aan de Pastoor Coplaan, de aanleg van parallelwegen naast de E34 en de E17 en het aanbrengen van geluidsschermen."

Brochure
In de aanloop naar de volksraadpleging zal de bevolking worden geïnformeerd met onder meer een brochure, zoals ook in Antwerpen is gebeurd. Na de Antwerpenaars afgelopen zondag zullen eind december dus ook de Zwijndrechtenaars zich kunnen uitspreken over de Oosterweelverbinding. In Zwijndrecht zijn de handtekeningen die nodig waren om de volksraadpleging af te dwingen, verzameld door de lokale huisartsenkring en Ademloos.

Ademloos
Ten voordele van datzelfde Ademloos gingen vanavond bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts 75 kunstwerken onder de hamer. Het actiecomité wilde zo een deel van de uitgaven te dekken die gedaan zijn in de aanloop naar de volksraadpleging over de Oosterweelverbinding. De veiling heeft 50.610 euro opgebracht. Heel wat kunstenaars hebben een werk geschonken op vraag van het actiecomité, waaronder Luc Tuymans, Fred Bervoets, Guillaume Bijl, Nick Hannes, Wilfried Pas, Pjeroo Roobjee en Anne-Mie Van Kerckhoven.

Duurste 5.000 euro
Het duurst geveilde kunstwerk was van Fred Bervoets en ging voor 5.000 euro onder de hamer. Ook werken van Werner Mannaers en Cindy Wright brachten 4.000 en 3.000 euro op. Bernaerts veilde donderdagavond ook maskers die onder handen waren genomen door artiesten op Rock Werchter. Het festival had daarvoor een initiatief opgezet ten voordele van Rozemarijn, een vzw uit de regio Haacht die dienstverlening organiseert voor volwassen personen met een beperking en een nieuw tehuis wil optrekken.

Nick Cave
De 48 maskers gingen voor 400 tot 3.200 euro onder de hamer. Topstuk was het masker van Nick Cave dat 3.200 euro opbracht. Voor het masker van Coldplay telde een liefhebber 1.700 euro neer, terwijl dat van Limp Bizkit 1.300 euro opbracht. Bernaerts wees er nog op dat de veiling van de afgelopen dagen - met onder meer ook boeken en strips - voor het Antwerpse veilinghuis de beste veiling was sinds 2002. (belga/kh)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234