Zaterdag 06/06/2020

'Op 15 augustus kan er een regering zijn'

Hij vond het zelf wat gênant, maar informateur Didier Reynders (MR) spendeerde drie uur aan het ziekbed van Albert II. Met zijn bijna 200 pagina's tellend verslag is 'de informatie van de vorst compleet', zo prees hij het eigen werk.

Door Filip Rogiers en Ruud Goossens

BRUSSEL l Maar CD&V denkt er duidelijk anders over. 'Het echte werk moet nog beginnen.'

"Zoals het er nu in ons land aan toegaat, kan het niet blijven duren: we moeten structureel ingrijpen." Dat zei gisteren Marcia De Wachter, directeur bij de Nationale Bank, in een weinig flatterende sterkte-zwakteanalyse van de Belgische economie in Knack. "Op sociaal-economisch vlak stellen we al tien jaar hetzelfde vast, maar er gebeurt niets."

"De economische situatie is goed", onthield daarentegen Didier Reynders uit onder meer zijn gesprekken met vertegenwoordigers van diezelfde Nationale Bank, gouverneur Guy Quaden op kop. "De groei is beter dan verwacht en misschien moet het streefdoel van 200.000 jobs naar boven worden bijgesteld."

Rode cijfers of niet, het heeft Reynders' pret als informateur duidelijk niet gedrukt. "Een persoonlijke eer", zo blonk hij bij de persvoorstelling van zijn rapport nog na. "Voor mij, maar ook voor mijn partij, waarvan de verkiezingsoverwinning met deze opdracht erkend is." In vijftien dagen heeft de Luikenaar een toer gedaan van iedereen die er in dit land toe doet, uit alle denkbare sectoren. De uitkomst is een lijvig rapport. Met heel veel standpunten en knelpunten, maar met weinig indicaties, laat staan marsrichtingen, voor een potentiële regering.

Toch wil Reynders dat het vooruitgaat. "Er moet zo snel mogelijk rond de tafel gezeten worden", zegt hij. "21 juli (een eerdere prognose die hij lanceerde, zeer tegen de zin van CD&V in, FR/RG) is misschien wat kortbij. Maar in Luik is 15 augustus ook een belangrijke feestdag. Een resultaat tegen die datum zou mooi zijn."

Het was aan de vorst de afgelopen uren en eventueel ook nog de komende uren en dagen om een knoop door te hakken, maar duidelijk is dat de gedoodverfde toekomstige coalitiepartners MR en CD&V niet op dezelfde golflengte zitten. Reynders heeft aan de koning duidelijk gemaakt dat volgens hem "een bijkomende informateur onnodig" is. Het liefst zien de Franstaligen zo snel mogelijk Yves Leterme (CD&V) in de ring stappen als formateur. Maar daarvoor ligt met name institutioneel nog te veel land braak. CD&V schuift officieus oud-premier Jean-Luc Dehaene naar voor als institutioneel bemiddelaar.

En op dat front is inderdaad nog wat werk te verzetten. Welgeteld acht van Reynders' tweehonderd pagina's tellende rapport handelen over het communautaire. Ook daar zijn richtingaanwijzers eerder schaars. De informateur herhaalt integraal de al bekende verklaring tot herziening van de grondwet, zoals afgesproken voor de verkiezingen. Daarnaast vertolkt hij de wens van "belangrijke instanties" om te komen tot een betere samenwerking tussen de diverse beleidsniveaus, onder meer inzake tewerkstelling, gehandicaptenbeleid en het antidiscriminatiebeleid.

Gewichtiger - en in hoofde van menig Franstalig waarnemer al een hele stap vooruit - is dat Reynders ook het begrip "homogene of coherente bevoegdheden" in de mond neemt en ook in zijn rapport neerschrijft. Maar hij onderstreepte gisteren meteen dat het een vlag is die vele ladingen dekt: "Er zijn de vijf resoluties van het Vlaams Parlement die ik van sommige partijen kreeg en van de Vlaamse minister-president, maar ook het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap hebben mij over het onderwerp documenten overgemaakt."

In die laatste wordt vanzelfsprekend eerder gepleit voor een 'herfederalisering' om een en ander 'homogener' te maken.

Ten slotte is er Brussel-Halle-Vilvoorde. Reynders' rapport stelt droogweg dat de volgende regering "rekening zal moeten houden" met het probleem. De laatste zin van het rapport is zeer Reynderiaans: "Volgens verschillende voorzitters van politieke partijen (...) zou dit onderwerp ook aan bod kunnen komen tijdens de vorming van de volgende regering."

Kunnen? De splitsing van B-H-V is een meer dan dwingende eis van CD&V en N-VA. Jean-Luc Dehaene weet meteen waar hij zijn opdracht mee kan beginnen.

De informateur presenteerde een lijvig rapport met heel veel standpunten en knelpunten maar met weinig indicaties voor een potentiële regering

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234