Donderdag 28/05/2020

Soap stopt niet

Oosterweelverbinding terug naar af

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.Beeld BELGA

De Europese Commissie heeft de financiële constructie van de Oosterweelverbinding definitief afgekeurd. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Vijf jaar geleden wijzigde de Vlaamse regering de plannen voor het project zonder een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. Ongeldig, zegt Europa.

De aanleg van de Oosterweelverbinding was een opdracht van de Vlaamse regering aan bouwheer Noriant, een tijdelijke vereniging waarin vrijwel alle grote Belgische aannemers verenigd zijn. Noriant kreeg die opdracht omdat het consortium volgens de jury het beste project had ingediend - de ontsluiting van de ring zou gebeuren via een viaduct.

Maar het Antwerps referendum in 2009 verworp die optie: er werd geopteerd voor tunnels.

De Vlaamse regering schreef daarvoor echter geen nieuwe aanbesteding uit en hield Noriant aan boord. Volgens de Europese Commissie heeft de Vlaamse regering daarmee nagelaten om andere bouwgroepen een kans te geven.

Weyts ontgoocheld

De Vlaamse regering sloot onlangs een overeenkomst met Noriant die bepaalt dat de aannemers een verbrekingsvergoeding van 37,19 miljoen euro krijgen als de deal niet doorgaat. In dat geval moet ook nog eens 5,1 miljoen euro worden betaald voor het intellectuele eigendom van het ontwerp. De Vlaamse regering moet nu bekijken hoe ze verder wil met het Oosterweel-dossier.

De beslissing van Europa mag dan wel niet onverwacht zijn, ze zal wel voor bijkomende vertragingen in het dossier zorgen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert ontgoocheld.

Yasmine Kherbace (spa.a).Beeld BELGA

Kherbache
Antwerps sp.a-fractieleidster Yasmine Kherbache vindt het "onverantwoord" dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) "doof en blind blijft voor betere en snellere alternatieven" voor de Oosterweelverbinding rond Antwerpen.

Dat zegt ze in een reactie op de uitspraak van Weyts dat hij de eerste spade voor de werken aan de verbinding in 2017 in de grond wil zetten. Op de VRT Radio zei Weyts zaterdag dat de timing voor de Oosterweelverbinding overeind blijft, ook al moet Vlaanderen van Europa een nieuwe aanbesteding uitschrijven omdat er teveel aan de plannen is gesleuteld. "We zijn eindelijk verlost van de molensteen rond onze nek. Dit zorgt niet voor oponthoud", aldus de minister. "We willen in 2017 effectief de eerste schop in de grond steken."

Volgens Kherbache is wat Weyts voorstelt "niet realistisch", en zal het bovendien nog veel meer verkeersellende met zich meebrengen. "Veel beter is om tegen 2016 al het vrachtverkeer, 8.000 vrachtwagens per dag, van de Ring te halen en langs de Liefkenshoektunnel te sturen. Die tunnel moet men bovendien tolvrij maken voor het personenverkeer", zegt de sp.a-politica. "Daarnaast kan de procedure voor de aanleg van de A102 versneld worden. Die weg leidt het verkeer van het Duitse Ruhrgebied, de Kempen en Limburg weg van de ring." Op lange termijn wil Kherbache dan werk maken van een totaalproject "mét integratie van de overkapping van de Ring".

Ook Wouter Van Besien van Groen stelde zich op de VRT Radio vragen bij het optimisme van Weyts. "De timing die men nu vooropstelt, is totaal onrealistisch. Er moeten nog heel wat procedures doorlopen worden. Er komen ook heel wat klachten, wat normaal is bij zo'n project die een nieuwe autosnelweg door de stad trekt. Het meest intelligente zou nu zijn om de blik open te trekken en te kijken welke andere mogelijkheden er zijn, zoals bijvoorbeeld de overkapping van de ring."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234