Maandag 29/05/2023

Oosterweel: "Schup in de grond" op Antwerpse Linkeroever

null Beeld Twitter Ben Weyts
Beeld Twitter Ben Weyts

Op de Antwerpse Linkeroever is vandaag het startschot gegeven van de aanleg van een tijdelijke park-and-ride voor 200 wagens aan het op- en afrittencomplex aan de Blancefloerlaan. De partners van het vorig jaar gesloten Toekomstverbond beschouwen het als de symbolische start van de aanleg van de Oosterweelverbinding, oftewel de langverwachte spreekwoordelijke "schup in de grond" van het enorme Antwerpse mobiliteitsproject.

ADN

Onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois, minister van Mobiliteit Ben Weyts en Antwerps burgemeester Bart De Wever (allen N-VA), maar ook de Zwijndrechtse burgemeester Andre Van de Vyver (Groen), overkappingsintendant Alexander D'Hooghe en vertegenwoordigers van de actiegroepen Ademloos en Ringland kwamen de aanvang van de werken vandaag aanschouwen.

Het deelproject op Linkeroever waarvan de aanleg van de park-and-ride de eerste fase vormt, was wel al eerder losgekoppeld van de andere onderdelen van de Oosterweelverbinding, waaronder de eigenlijke extra Scheldekruising. Die hoofdwerken, bestaande uit nog eens vier deelprojecten, zouden in 2019 moeten beginnen. Dat maakte het enthousiasme over het hele Oosterweeldossier er nu echter niet minder om.

'Minderhindermaatregel'

"22 jaar geleden werd de eerste oproep gelanceerd voor het rondmaken van de Antwerpse ring en hier staan we dan eindelijk om de 'schup' in de grond te steken", zei minister Weyts. "In de loop der jaren hebben velen regelmatig de hoop opgegeven en ik moet toegeven dat bij de start van deze Vlaamse regering niet iedereen zat te springen om het Oosterweeldossier naar zich toe te trekken. Maar we zijn er uiteindelijk wel in geslaagd. Dat is de verdienste van de vele vaders en moeders van het Toekomstverbond."

De park-and-ride zou tegen de zomer klaar zijn en is een 'minderhindermaatregel' voor de werken aan onder meer de snelwegen die vanaf september gefaseerd beginnen. Verkeershinder zal er allicht pas vanaf eind dit jaar zijn.

Zwijndrecht en actiegroepen blijven "waakzaam"

Ook de gemeente Zwijndrecht en actiegroepen als Ademloos en Ringland spraken vandaag bij de start van het deelproject Linkeroever dus hun steun uit voor de gang van zaken in het Oosterweeldossier, al blijven er nog punten van kritiek.

"Als ik voor de mensen van Linkeroever mag spreken, kan ik zeggen dat we 'mild tevreden' zijn", zegt Wim Van Hees (Ademloos). "Als we de bevolking willen overtuigen, zullen de beloftes voor Zwijndrecht zoals op het vlak van geluidsdemping ook naar Linkeroever moeten worden doorgetrokken."

Zwijndrecht bleef zich tot vorige zomer als een van de laatsten verzetten tegen de Oosterweelverbinding, omdat heel wat inwoners vreesden voor meer geluidsoverlast en verkeersdrukte. Enkele inwoners hadden nog een procedure bij de Raad van State lopen en het gemeentebestuur weigerde lange tijd de nodige vergunningen af te leveren. Na maanden van overleg kwam er dan toch een compromis uit de bus met onder meer de belofte tot een halvering van de geluidsoverlast en betere verkeersaansluitingen op het lokale wegennetwerk.

"Het siert de Vlaamse regering dat ze naar onze inwoners heeft geluisterd, weliswaar na enige juridische druk", lachte burgemeester Van de Vyver. Hij riep de initiatiefnemers wel op nog meer werk te maken van verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden in de omgeving en van de aangekondigde 'modal shift' naar alternatieve vervoersmiddelen. "Want de aanleg van nieuwe weginfrastructuur zal geen oplossing voor het mobiliteitsprobleem worden", aldus Van de Vyver. "Wij blijven alvast waakzaam."

Van Hees vroeg dan weer om de fietsbrug over de Schelde die de Antwerpse N-VA als verkiezingsbelofte aanduidde tegen het einde van de volgende legislatuur, al veel sneller te realiseren als minderhindermaatregel voor de Oosterweelwerken op Linkeroever.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234