Woensdag 21/10/2020

Standpunt

Oosterweel komt er, maar hoe?

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol

Het was hoog tijd dat er nog eens iets constructiefs kon aangekondigd worden, moeten ze bij de kibbelende coalitie gedacht hebben, en dus werd bekendgemaakt dat de Oosterweelverbinding er nog steeds zal komen, weze het uitgesplitst in vijf deelprojecten. Dat moest aantonen dat deze coalitie op Vlaams niveau dan toch tot iets meer in staat is dan de federale evenknie, waar de wederzijdse interne beschuldigingen van onverwerkte frustratie bij CD&V versus incompetentie bij de N-VA de verwondering van zowat alle waarnemers opwekken.

Zelden is in een naar eigen zeggen zo langverwacht, nodig en eendrachtig beleid zo falikant slecht en verdeeld van start gegaan.

Maar nu komt Oosterweel er dus.

Dat hoopt men tenminste, want het is niet omdat iets aangekondigd wordt, dat meteen de hele procedure van de baan kan worden geveegd. De actiegroepen die in het verleden al met behoorlijk wat succes de beroepsprocedures hebben gebruikt, kondigden meteen aan dat ze voor deze in wezen niet erg aangepaste plannen niet gaan ontwapenen, dus er wacht daar nog een behoorlijk lang inspraak- en proceduregevecht, waarvan niemand de uitkomst kan voorspellen.

Bovendien toonde de beslissing ook aan dat zelfs de meest veranderingsgezinden tegen de grenzen van de realiteit aanhikken. Omdat Europa weigert deze investering buiten de begroting te laten boeken, kan het niet anders of de Vlaamse regering zal de komende jaren tegen belangrijke begrotingstekorten aanbotsen. De fetisj van de Vlaamse begroting in evenwicht is dan ook en stoemelings al opgeborgen, voortaan volstaat volgens Geert Bourgeois ook al 'begrotingsdiscipline'.

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dit alvast niet de schuld is van deze Vlaamse regering, maar wel van de ultraorthodoxen die zich op Europees niveau met de begrotingen bezighouden. Er valt inderdaad iets voor te zeggen dat je grote investeringen niet volledig uit je begroting kunt boeken, zoals de vorige Vlaamse regering probeerde, maar daarom moet je nog niet naar het andere uiterste overhellen, waarbij een volledige investering ook onmiddellijk volledig op je eerstvolgende begroting moet worden verrekend. Als een gezin een huis koopt, of een onderneming een nieuwe fabriek bouwt, dan wordt die investering ook over vele jaren afgeschreven, en niet meteen verrekend, want dan zouden gezinnen en bedrijven nooit meer willen of kunnen investeren.

Vlaanderen probeert nu onder de regel uit te komen door te heronderhandelen en Oosterweel te saucissoneren in vijf projecten en waarschijnlijk dus ook boekjaren. Maar de echte schuld ligt hier bij een Europees begrotingsfetisjisme dat iedere regering, van welke samenstelling ook, zou verhinderen om nog grote infrastructuurwerken te plannen. En waar dus ook, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, verzet zou tegen georganiseerd moeten worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234