Oosterweel best qua mobiliteit, Meccano beter voor gezondheid
Het Oosterweeltracé scoort qua mobiliteit duidelijk beter dan alternatieven zoals het Meccano-tracé. Gaat het om hinder en gezondheid, dan scoort Meccano dan weer globaal het best. Dat besluit het milieueffectenrapport voor de Oosterweelverbinding.
Het rapport komt nu op de tafel van de Vlaamse regering te liggen, die de kwestie alvast voor vrijdag op de agenda heeft geplaatst. Het rapport spreekt geen expliciete voorkeur uit voor een bepaald traject, maar vergelijkt de verschillende alternatieven op het vlak van mobiliteit, ruimtelijke impact en leefbaarheid.
Oosterweel-Meccano: 1-0
Op vlak van mobiliteit kan het Oosterweeltracé een goed functionerend verkeerssyteem "met een significant positieve impact" voorleggen. Het voornaamste alternatief, het Meccanotracé dat het verkeer verder van de stad wil wegleiden, scoort volgens de MER-deskundigen minder goed. Al gaat het ook hier nog om een "significant positieve impact".
Opvallend is dat de exploitatievoorwaarden die de Vlaamse regering voor het Oosterweelproject voor ogen had opnieuw als "contraproductief" beoordeeld worden. Een vrachtverbod in de Kennedytunnel en tolheffing in de nieuwe tunnel zou resulteren in overbelasting van de Kennedytunnel.
Oosterweel-Meccano: 1-1
Op het vlak van leefbaarheid scoort het Meccanotracé volgens het rapport het best. Voor het Oosterweeltracé wijzen de experts in dat opzicht vooral op de negatieve effecten rond de Antwerpse ring in de zones Deurne-Noord, Merksem en Luchtbal.
De ruimtelijke impact wordt tenslotte bij het beide trajecten op een vergelijkbaar niveau geschat. Het Oosterweeltracé kampt vooral met negatieve gevolgen voor fauna en flora op Linkeroever en de Noordkasteelsite. Bij het Meccanotracé duiken er problemen met de impact op 'landschappelijk en agrarisch waardevol open ruimtegebied' ten westen van Zwijndrecht.
Een laatste, summier luik van het lijvige rapport beschouwt nog de wenselijkheid en mogelijkheid van overkapping van (delen van) de betrokken autowegen. Overkappen wordt algemeen met een "duidelijke meerwaarde" beoordeeld omwille van onder meer het verbeteren van de lucht- en geluidskwaliteit voor wie nabij de autoweg woont. Het rapport stelt echter dat de mogelijkheden voor de Antwerpse ring allicht vooral in overkappingen liggen van minder dan 500 meter.
Minister van Mobiliteit Hilde Crevits wil pas reageren wanneer de Vlaamse regering de knoop heeft doorgehakt.