Dinsdag 25/06/2019

Oostenrijkse president: "Op een dag zullen alle vrouwen hoofddoek moeten dragen"

Oostenrijks president Alexander Van der Bellen Beeld epa/photo news

Alexander Van der Bellen heeft voor opschudding gezorgd met een ongewoon voorstel. Uit solidariteit met moslima's zouden alle vrouwen een hoofddoek moeten dragen, zo vindt de Oostenrijkse president. Het regent kritiek op sociale media. Hijzelf begrijpt de ophef niet.

Tijdens een vraaggesprek met scholieren in het 'Huis van de Europese Unie' in Wenen baarde de president met groene partijkaart opzien. Het bewuste fragment dat enkele weken oud is, werd uitgezonden door de de Oostenrijkse zender ORF naar aanleiding van het feit dat Van der Bellen 100 dagen president van het Alpenland is.

"Elke vrouw heeft het recht om zich te kleden hoe ze wil. Dat geldt voor alle vrouwen, niet alleen voor moslima's", zo verklaarde hij. "Maar wanneer het zo verdergaat (...) met de om zich heen grijpende islamofobie, zal de dag komen dat we aan alle vrouwen moeten vragen om een hoofddoek op te zetten uit solidariteit met de vrouwen die dat uit religieuze overwegingen doen."

Daarbij benadrukte hij het woord 'alle' en liet hij een belangrijke stilte vallen waardoor het reeds gezegde nog meer gewicht kreeg.

Van der Bellen maakte tevens de vergelijking met de situatie in Denemarken tijdens de Duitse bezetting. Toen begonnen ook gewone Denen de davidster te dragen als gebaar van verzet tegen de deportatie van hun joodse medeburgers.

Die uitspraak over het dragen van de hoofddoek bracht meteen na de uitzending een emotionele discussie op gang. De kritiek was niet mals: "Onbegrijpelijk", "Het is om zich voor het hoofd te slaan", "Ik doe dat zeker niet", "Het ware gezicht van de Groenen" - een kleine bloemlezing van enkele 'gematigde' commentaren.

Anderen eisten het onmiddellijke ontslag van de Oostenrijkse president die nog maar 100 dagen het ambt bekleedt nadat hij rechtspopulist Norbert Hofer nipt versloeg tijdens de presidentsverkiezingen.

Van der Bellen begrijpt de opschudding alleszins niet. "Er zijn momenteel grotere problemen dan de hoofddoek", zei hij nadien.

En hij verklaarde zich nader: "Ik ben geen vriend van de hoofddoek, maar in Oostenrijk is er vrije meningsuiting en mensen hebben het recht om zich te kleden zoals ze willen. Elke vrouw heeft het recht om zelf te beslissen of ze iets op haar hoofd zet en wat ze op haar hoofd zet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden