Vrijdag 14/05/2021

oostendse school met kip in zee

Oostende

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Je bent kind, je zit met een probleem en kunt er niet mee bij je ouders, verzorgers of leerkracht terecht, wat doe je dan? Het antwoord was tot voor kort niet zo eenvoudig. Maar voor de leerlingen van de Oostendse basisschool Westdiep is het inmiddels simpel: Naar de Kip-medewerker. Dat gloednieuwe project moet binnenkort Vlaanderen veroveren.

Kip is een initiatief van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Oostende en staat voor Kinderen Informatie Punt. Het is een mobiel informatiepunt waarbij een speciaal aangestelde medewerker enkele keren per week naar de basisschool komt. Tijdens die momenten kunnen leerlingen langskomen voor een gesprek, antwoorden zoeken op vragen, een verhaal vertellen, lezen of spelen met vriendjes.

Nu missen kinderen die aandacht vaak omdat ouders en leerkrachten te druk bezig zijn met andere zaken, is de gedachte. "Kinderen kunnen, net als volwassenen, problemen hebben of gewoon soms eens kwaad of triest zijn. Dan is het belangrijk dat er iemand naar hen luistert en serieus neemt", zegt schepen van Onderwijs Marina Willems (SP.A). "Maar in deze hectische, zeer prestatiegerichte maatschappij is daar soms bijzonder weinig tijd voor."

Dat erkent ook Ignaas Depotter, directeur van basisschool Westdiep, waar het Kip-project warmdraait. "We willen al onze kinderen maximale ontplooiingskansen geven, maar veel van hen hebben moeite zich te concentreren en komen niet aan leren toe", zegt hij. "In de klas past het niet altijd uitvoerig naar ieders verhaal te luisteren. Het ontbreekt gewoon aan tijd."

Op Depotters school zitten verscheidene kinderen die extra aandacht vergen. Een tiental is hyperactief, anderen zijn vluchteling en komen uit een oorlogssituatie. Van verscheidene kinderen zijn de ouders gescheiden, waardoor ze heen en weer geslingerd worden tussen vader en moeder. Daarnaast zitten er nog autistische en karaktergestoorde kinderen op school.

Niet alleen voor deze kinderen, maar ook voor andere is het belangrijk dat ze een luisterend oor vinden. "Als een kind met een ei zit, maar niet weet hoe en waar het te leggen, heeft het twee mogelijkheden", stelt Filip Van Becelaere van het CAW. "Het kan wanhopig op zoek gaan naar iemand bij wie het terechtkan met zijn vragen, gevoelens of problemen, of het kind kan er mee blijven zitten. Met alle gevolgen van dien."

Kip heeft veel weg van Jip, het Jongeren Informatie Punt waar scholieren en studenten terechtkunnen voor informatie en advies. Dat gaat dan bijvoorbeeld over werk, school, drugs, geld, seksualiteit en vrije tijd. "Het verschil is dat jongeren zelf op zoek gaan naar informatie. Kinderen meestal niet", zegt Van Becelaere. "Daarom komen wij naar hen."

Momenteel bestaat er al een Kip in Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat is een afgeleide van Jip. Het Kip zoals nu opgericht is in Oostende, is daarentegen uniek, verzekert Van Becelaere. Het verschil zit hem in de benadering.

"Nieuw is dat wij starten vanuit het nieuwe kindbeeld", stelt Van Becelaere. "Tot voor kort heerste het idee dat we het kind moeten leiden. Men zei dat kinderen onaf waren en dat wij ze moesten vervolmaken. Nu zeggen we dat iedereen onaf is. Zo is het kind een volwaardige partner geworden."

Kinderen participeren dus in het project. Zij komen met wensen en doen voorstellen, de Kip-medewerker helpt het allemaal uitvoeren. Zo hebben de leerlingen van Vrije Lagere School Westdiep beslist dat de Kip-medewerker twee keer per week gedurende twee uur aanwezig moet zijn voor individueel contact. Daar bovenop komt hij of zij dan nog eens twee uur langs voor kakel- of snatergroepjes.

Tijdens die kakel- of snatermomenten praten kinderen vrijuit over allerlei onderwerpen. De achterliggende gedachte is dat zij zo hun mening kunnen uiten. De Kip-medewerker modereert, maar neemt geen standpunt in. Dat is bewust zo gedaan. "Kinderen hebben namelijk het gevoel dat volwassenen het altijd beter weten", aldus Van Becelaere.

Kip heeft inmiddels twee maanden proefgedraaid op basisschool Westdiep. Vanaf september gaat het project officieel van start. Daar blijft het niet bij. De bedoeling is om Kip uit te breiden naar andere scholen in heel Vlaanderen, ook die in het buitengewoon onderwijs.

Medewerker mobiel Kinderen Informatie Punt (kip) komt naar basisschool voor gesprek, verhaal, spel of wat kind ook wil

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234