Woensdag 22/09/2021

Oostendse industrie snijdt beschermd Plassendale aan

Plassendale

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

De tachtig inwoners van het gehucht Plassendale, tussen Oudenburg en Oostende, staan op hun achterste poten. Ze verzetten zich tegen de komst van het industrieterrein Plassendale II. Volgens plan zullen er zwaar vervuilende bedrijven pal tegen de woonzone komen te liggen en bovendien moet al het vrachtverkeer op weg naar de A19 door de bebouwde kom passeren. Iets wat volgens de Plassendalenaars, die zich verenigd hebben in een actiecomité, ten koste zal gaan van de leefbaarheid van hun gemeenschap.

Plassendale is een zeventiende-eeuws sluizencomplex dat de kanalen Brugge-Oostende en Plassendale-Nieuwpoort met elkaar verbindt. Door de eeuwen heen is er bewoning rond ontstaan. Nu wonen er in de deelgemeente van Oudenburg zo'n tachtig mensen. Maar de komst van het Plassendale-project zet hun leven op zijn kop. Het project onder impuls van vice-premier en Oostendenaar Johan Vande Lanotte (SP) en het havenbestuur, behelst een geheel van vier industrieterreinen waar tussen 2002 en 2004 tientallen bedrijven moeten komen. Voor Oostende, dat nog altijd een grote werkloosheid kent, is dat van groot belang. Dat wordt nog geïllustreerd door het feit dat Vande Lanotte zelf het voorzitterschap van het project op zich heeft genomen. Naar verwachting moeten door dit plan aanvankelijk zo'n 400 mensen aan een baan geraken, uiteindelijk moeten daar enkele duizenden werkzoekenden aan de slag.

Industrieterrein Plassendale II belandt in een kleine driehoek van ongeveer vijf hectare die grenst aan het gelijknamige gehucht. Dat terrein is al in de jaren zeventig ingekleurd als industrieterrein. Destijds is een aantal families aan de Oostendse kant van het gebied onteigend. Een boerderij op Oudenburgs grondgebied mocht blijven staan, omdat de komst van het industrieterrein bij plannen bleef. Vorig jaar nog kreeg eigenaar Kris Cuypers van het gemeentebestuur van Oudenburg een vergunning voor de bouw van een keuken. "We kregen namelijk de toezegging dat er zeker geen industrie ging komen. Zes maanden later zei het gemeentebestuur dan ineens dat we weg moesten. Maar nu hebben we geïnvesteerd, dus willen we niet meer weg."

Nu de plannen voor een industrieterrein weer onder het stof vandaan gehaald zijn, komt de leefbaarheid van Plassendale onder druk te staan. In Plassendale II komen namelijk de meest vervuilende fabrieken. Een probleem, want Plassendale is een beschermd monument dat in de vakantieperiode wandelaars, fietsers en zeilers aantrekt. De Plassendalenaars vrezen nu voor de toekomst van het toerisme in hun gemeenschap. "Er is wel een kleine toegift gedaan, door een geplande aanplanting van een bomenrij op 15 meter afstand van de huizen. Die moet als buffer dienen tegen de industrie, maar wij geloven daar niet in", aldus Cuypers.

Een ander plan dat de Plassendalenaars tegen de borst stuit, is de komst van een op- en afrit naar de snelweg A19 nabij Oudenburg. Op die manier komt al het vrachtverkeer van de diverse industrieterreinen door Plassendale en Oudenburg. "De plannen zijn er namelijk om de huidige route langs de Stationsstraat in Zandvoorde te sluiten. Zo verschuift het vuilste van de industrie en het verkeer naar hier", aldus Olivier Douchamps, lid van het actiecomité.

Samen met andere verontruste inwoners zijn Cuypers en Douchamps nu in actie geschoten. Ze hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de komst van de vervuilende industrie naast hun dorp. "Begrijp ons niet verkeerd. We zijn niet tegen de komst van het industrieterrein op zich. Dat gebied betekent ook werkgelegenheid voor de inwoners van Oudenburg. Maar dat de meest vervuilende fabrieken tegen Plassendale komen te liggen, is onaanvaardbaar. Deze zone moet een recreatieve functie krijgen, opdat Plassendale kan uitgroeien tot een toeristisch centrum. Ik ben ervan overtuigd dat ons paard van het toerisme harder gaat rennen dan dat van de industrie", meent Cuypers.

De politieke interesse voor hun voorstel is echter gering. Cuypers: "Dat is omdat Oostende vragende partij is voor dit industrieterrein en zich niet interesseert voor de verzuchtingen van de bewoners van Plassendale en Oudenburg. Het gemeentebestuur van Oudenburg steunt ons in ieder geval."

'Dat de meest vervuilende fabrieken tegen Plassendale komen te liggen is onaanvaardbaar'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234