Woensdag 18/05/2022

Oostende gaat elke dag twintig illegalen twaalf uur lang opsluiten

In het kader van de openbare orde twintig transit-illegalen per dag oppakken en die tot twaalf uren lang opsluiten. Op die manier wil burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) korte metten maken met de honderden gelukzoekers die Oostende overspoelen in hun rush naar Engeland. 'De massale arrestaties moeten ontradend werken', zegt korpschef Philip Caestecker.

Het probleem is bekend: Oostende is voor illegalen hoe langer hoe meer de toegangspoort naar Groot-Brittannië. Dat blijkt ook uit de boekhouding van de betrokken politiediensten. Als de scheepvaartpolitie en hun collega's van de lokale politie aan dit tempo verder werken, zullen ze tegen eind dit jaar 2.300 transit-illegalen hebben 'ontmoet' - een absoluut record. Het probleem daarbij is dat de politie 95,4 procent van hen bijna onmiddellijk weer moet vrijlaten - met een bevel tot het verlaten van het grondgebied van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). In werkelijkheid blijven de (meeste) illegalen echter rondhangen in de koningin der badsteden om alsnog de oversteek naar Engeland te maken. Sommigen zorgen daarbij voor overlast - zo gebeurde het al dat het treinverkeer uren moest worden stilgelegd omdat de illegalen de sporen opliepen in de hoop zo in de haven te geraken. Anderen leven dan weer in mensonwaardige omstandigheden in verdoken kampen op landbouwakkers in de onmiddellijke omgeving. En bij een groot deel van de bevolking veroorzaken de ronddolende illegalen ook een onveiligheidsgevoel.

De politie wijst verder met de vinger naar de illegalen om de gestegen criminaliteitsproblemen in de kuststad te verantwoorden. Gauwdiefstallen zijn er op een jaar met 15 procent gestegen, diefstallen uit auto's zelfs met 23 procent. "De illegalen zijn verantwoordelijk voor die stijging", zegt korpschef Philip Caestecker vlakaf. Volgens hem krijgt Oostende de problematiek rond de transit-illegalen ondanks alle inspanningen maar niet onder controle. "Het gaat zelfs van kwaad naar erger. En we weten dat we het humanitaire aspect niet uit het oog mogen verliezen, maar we mogen ook niet blind zijn: sommige illegalen zijn wel crimineel. Dus gaan we intensiever controleren en arresteren", bevestigt Caestecker.

Afgaande op de plannen die momenteel op tafel liggen in Oostende staat intensiever controleren gelijk met 20 illegalen per dag oppakken. Dit in het kader van de openbare orde, waardoor de politie de illegalen maximum twaalf uur kan opsluiten. "Die massale arrestaties moeten ontradend werken", zegt Caestecker. Al wil hij verder niet veel kwijt over de nieuwe aanpak. "De burgemeester zal ten gepaste tijd zelf communiceren over wat we gaan doen."

Caestecker wijst er echter op dat de politie nu eigenlijk al een beetje hetzelfde doet, al is het dan op een veel lager tempo. "Zoals je weet kunnen we mensen in het kader van de openbare orde slechts een half etmaal vasthouden, in het kader van de vreemdelingenwet zelfs 24 uur. En dat doen we ook. Maar niet zo doorgedreven als we straks zullen doen." Een reden daarvoor is onder andere dat 4,6 procent van de vrijgelaten illegalen na enkele weken weer opduikt in de straten in Oostende.

In principe start de politie van Oostende midden volgende week met de nieuwe aanpak. Tegen dan zouden ook drie garages in de Alfons Pieterslaan helemaal omgeturnd moeten zijn tot een cellencomplex voor twintig personen.

Investering

Indien de nieuwe cellen niet klaar zijn, zal de politie de opgepakte illegalen vasthouden in de bestaande cellen van de Oostendse politie. Voor de politie betekent het hele actieplan alvast ook een bijkomende investering, want gezien de controles zich vooral zullen concentreren op inschepingen 's nachts, zal dat veel nachtshifts creëren voor de betrokken politiezone.

Burgmeester Jean Vandecasteele was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234