Woensdag 29/01/2020

Oostende eerste halte van

Mobiele tentoonstelling met kunstwerken die geïnspireerd zijn op het aspect voetganger, begint rondreis langs steden

museum voor de voetganger

Eigenlijk was het bedoeld om de knelpunten voor de voetganger aan de kaak te stellen: het reizende Museo del Pedone van de Voetgangersbeweging. Zaterdag sloeg de mobiele tentoonstelling voor de eerste keer haar tenten op, en wel in Oostende. Niet omdat er daar zo veel problemen zijn voor wie zich verplaatst per benenwagen, maar net om het geslaagde voetgangersbeleid van de kuststad in de kijker te zetten.

Thea Swierstra

Oostende is een paradijs voor voetgangers, zo lijkt het wel. Veel vlakke, brede en obstakelvrije trottoirs, veel autovrije pleinen, extra aandacht voor blinden en slechtzienden, verende tegels, woonerven en zones-30, en kapotte voetpaden en stoepen worden snel hersteld. Voor de Voetgangersbeweging was dat een reden om aan het stadsbestuur van Oostende een erewimpel uit te reiken.

Daarnaast opende ook het Museo del Pedone zijn deuren. Dat is een mobiel museum met kunstwerken die geïnspireerd zijn op het aspect voetganger. Voorlopig gaat het vooral om bestaande werken die bewerkt zijn door kunstenaars met een 'voetgangersbril'. Het gaat dan om werken van bijvoorbeeld Roy Lichtenstein, M.C. Escher, Andy Warhol en Keith Haring. Uiteindelijk wil de Voetgangersbeweging kinderen en kunstenaars uitnodigen een idee voor te stellen voor een nog te maken kunstwerk. Daarvoor kunnen zij financiële ondersteuning krijgen van de Voetgangersbeweging.

Met het Museo del Pedone wil de beweging de voetgangers en hun specifieke problemen meer onder de aandacht brengen. "We moeten het beleid wakker schudden", zegt gedelegeerd bestuurder Tom Dhollander . "Als je het probleem op deze manier in de kijker zet en het gedragen wordt door veel mensen, kan het beleid daar niet blind voor zijn."

Bij wijze van proefproject was het Museo del Pedone in oktober al te zien achter etalageruiten in Diest. "In die stad was een winkelwandelstraat waar het bord 'voetgangerszone' ontbrak. Daardoor raasden veel auto's, brommers en fietsers door die straat", zegt Dhollander. "In plaats van zwarte vlaggen kun je er beter kunst hangen. Hoe meer mensen er naar de zone komen en het probleem zien, hoe beter."

Het Museo del Pedone blijft tot het einde van de maand in Oostende. De tentoonstelling is onder meer te zien in het station, het stadhuis en in het gebouw van de dienst voor toerisme.

De stelregel dat het Museo misstanden aan de kaak stelt, is even losgelaten. "In Oostende is de situatie heel goed", aldus Dhollander. "Dat zullen we extra onder de aandacht brengen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234