Zondag 15/12/2019

Gent

Oost-Vlaanderen en stad Gent ruziën over halszaak: van wie is de gang?

Om deze gang in het Caermersklooster ruziën de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Beeld Stad gent

De provincie Oost-Vlaanderen wil haar gang terug. Niet zomaar een gang, maar de pandgang van het historische Caermersklooster pal in de Gentse binnenstad. Het provinciebestuur stapt zelfs naar de Raad van State in een poging dat stukje klooster terug te krijgen. "Wij doen dit echt niet om ambetant te doen."

Een architecturaal hoogtepunt kun je het niet noemen. De pandgang van het Gentse Caermersklooster is precies wat de naam doet vermoeden: een lange gang met witte muren en zwarte natuurstenen vloeren. En toch is net dat specifieke stukje van het klooster de inzet van een politiek steekspel op hoog niveau.

Het Caermersklooster was de voorbije veertig jaar eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen die het grootste deel van het complex ombouwde tot een expositie -en tentoonstellingsruimte waar grote namen als Berlinde De Bruyckere en Kamagurka te gast waren en industrieel Fernand Huts recent nog zijn kunstcollectie aan het grote publiek liet zien.

Maar sinds begin dit jaar is het klooster, of toch het deel dat als expositieruimte wordt gebruikt, eigendom van de stad Gent. Een gevolg van de besparingsoperatie bij de provincies. Die zagen hun bevoegdheden slinken en moesten meteen ook afscheid nemen van het vastgoed dat aan die beleidsdomeinen gekoppeld was.

Voor het Caermersklooster ging het over de kerk en het achterliggende 'oud huis', de twee ruimtes die als expositieruimte zijn ingericht. "Daar hadden we op zich geen probleem mee", zegt gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V). "Als overtuigd katholiek vergelijk ik de provinciale hervorming graag met bepaalde dogma's uit mijn godsdienst. Ik begrijp ze misschien niet helemaal maar ik hou me er wel aan."

Procedureslag 

Alleen over de pandgang van het klooster wilde het provinciebestuur nog wel een boompje opzetten. De gang in kwestie maakt volgens hen niet alleen geen deel uit van de expositieruimte, hij is ook de hoofdtoegang tot het historisch complex waarvan een aantal achterliggende stukken nog steeds eigendom van de provincie is. Vercamer: "Toen de procedure voor overdracht werd opgestart, hebben we meteen erop gewezen dat die gang voor ons van essentieel belang was."

Maar de stem van de gedeputeerden draagt tegenwoordig blijkbaar niet meer tot in Brussel, want toen het ministerieel uitvoeringsbesluit in de bus viel bleek de bewuste gang gewoon naar het Gentse stadsbestuur te verhuizen. Weliswaar met de belofte dat de provincie te allen tijde doorgangsrecht zou krijgen.

Een pleister op een houten been vindt Vercamer. "We krijgen doorgangsrecht op een stuk gang dat wat ons betreft nog steeds onze eigendom is. Veel gekker moet het niet worden." Ondertussen is de pandgang al lang niet meer zomaar een gang, maar wel een symbool voor alles wat, volgens de gedeputeerden, fout loopt bij de hervorming van de provincies. "De Vlaamse overheid heeft ons op legale wijze bestolen", vindt Vercamer. "Er zijn ons een hele reeks gebouwen, musea en kunstwerken afgenomen zonder dat daar een behoorlijk compensatie tegenover staat. De Raad van State heeft ons in een advies daarover trouwens gelijk gegeven en ook een recent rapport van het Rekenhof spreekt zich in die zin uit." 

De pandgang van het Caermersklooster is de figuurlijke druppel die de emmer deed overlopen. De provincie Oost-Vlaanderen stapt naar de Raad van State om zijn pandgang en meteen ook andere Oost-Vlaamse eigendommen, zoals het Raveelmuseum, terug te claimen. Of er toch tenminste een compensatie voor te krijgen. Want het Gentse stadsbestuur is niet meteen zinnens de pandgang aan het provinciebestuur terug te geven. "De gang doet dienst als ingang tot de expositieruimte. Bovendien is er boven de pandgang kantoorruimte ingericht en staat net daar de zekeringskast voor het hele klooster", laat de Gentse schepen van cultuur Annelies Storms (sp.a) weten. "Zelfs indien we wilden, is de gang teruggeven gewoon praktisch onmogelijk." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234