Woensdag 13/11/2019

Optima-zaak

Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick stapt op bij Optima Group en Land Invest Group

Geert Versnick. Beeld BELGA

Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick stapt op als bestuurder bij Optima Group, de holding boven Optima Bank, en vastgoedontwikkelaar Land Invest Group. Dat kondigde hij aan in een korte verklaring op het eind van de Oost-Vlaamse provincieraad.

Op het einde van de provincieraad kregen vijf raadsleden de kans om een reeks vragen te stellen over het gesprek dat Versnick faciliteerde tussen Optima Bank, de bevoegde gedeputeerde en twee topambtenaren van de provincie.

In essentie verduidelijkte eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) waarom Geert Versnick voor de deputatie niet aan belangenvermenging deed en ook geen deontologische fout maakte.

Versnick kwam als allerlaatste aan het woord. "We leven in een periode waar de perceptie belangrijker is geworden dan de feiten", zei hij. "Ik neem daarom ontslag uit alle mandaten waar zich mogelijks een perceptieprobleem kan voordoen." Gevraagd naar welke mandaten, verklaarde hij achteraf dat het gaat om bestuursmandaten bij Optima Group, de holding boven de failliete bank, en vastgoedontwikkelaar Land Invest Group.

N-VA-fractieleider Jeroen Lemaitre, die op de raad het ontslag van Versnick als gedeputeerde vroeg, vindt de beslissing van Versnick "een erkenning dat er een probleem is". "Dit is een vorm van schuldbekentenis. Er is geen perceptieprobleem, er is een vermenging van belangen wat absoluut niet door de beugel kan", aldus Lemaitre in een reactie.

Vercamer: "Geen deontologisch probleem"

De ontmoeting die Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick, ook bestuurder in de holding boven Optima Bank, faciliteerde tussen het provinciebestuur en het noodlijdende Optima in april, is geen geval van belangenvermenging, noch is er een deontologisch probleem. Dat verklaarde en beargumenteerde eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) na vragen van vijf provincieraadsleden over de kwestie.

Vercamer beantwoordde de vragen van oppositiepartijen N-VA, Groen en Vlaams Belang en ook van zijn coalitiepartner sp.a. Dat deed hij als eerste gedeputeerde, voorzitter van de deputatie en vanuit zijn bevoegdheid voor Financiën. Geert Versnick kwam in het vragenuurtje inhoudelijk niet tussen.

Over de bewuste vergadering op 12 april was Vercamer formeel: Versnick bracht het gesprek aan en stelde de mensen in het begin van de ontmoeting aan elkaar voor, maar tijdens de bijeenkomst kwam hij niet tussen. Zijn diensten onderzochten het voorstel, maar beslisten om er niet op in te gaan. De provincie was toen ook niet op de hoogte dat Optima Bank niet meer met overheden mocht onderhandelen.

Of er sprake is van belangenvermenging? "Gedeputeerde Versnick is geen bestuurder bij Optima Bank, maar een niet-uitvoerend bestuurder bij Optima Group. Formeel is er dus geen sprake van belangenvermenging", zei Vercamer.

Op de vraag of er een deontologisch probleem is, verwees Vercamer naar de deontologische code die zegt dat leden van de deputatie initiatieven kunnen nemen die niet tot hun bevoegdheid behoren, maar enkel tijdens zittingen van de deputatie of in rechtstreeks overleg met de bevoegde gedeputeerde. "Gedeputeerde Versnick deed het voorstel aan gedeputeerde Vercamer, die bevoegd is voor deze materie", klonk het. "Bovendien werd tijdens de vergadering, waarop gedeputeerde Versnick aanwezig was, geen beslissing genomen inzake de belegging bij Optima Bank. Het ging enkel om een introductie. Blijft daarnaast het feit dat gedeputeerde Versnick geen bestuurder is van Optima Bank, waardoor hij evenmin in strijd handelde met het Provinciedecreet."

Vercamer argumenteerde voorts ook dat er transparantie is in de mandaten van Versnick, dat er geen overtredingen gebeurden op de deontologische code (van de provincieraad en deputatie) en de afsprakennota tussen de administratie en de deputatie.

N-VA, Groen en Vlaams Belang: "Ontslag"

De argumentatie van Vercamer voldeed niet voor N-VA, die om het ontslag van Geert Versnick als gedeputeerde vroeg. "Er was een verbod om geld op te halen bij openbare besturen, maar de bestuurders weten van niets, hoe geloofwaardig is dit? Als het geweten was, dan grenst dat aan het misdadige, want op dat moment trek je het provinciebestuur mee in de val van een bank", zei fractievoorzitter Jeroen Lemaitre (N-VA). "Dit gaat om meer dan onze eigen deontologische code. Dit gaat over goed fatsoen, over een gezonde politieke cultuur, over een verantwoorde manier van ondernemen, over een verantwoorde manier van de provincie besturen, over integer zijn. Allemaal niet makkelijk vast te leggen in codes. Dat is de essentie van het verhaal."

Groen sloot zich bij de vraag om ontslag aan. "We kunnen niet negeren dat er een invloedssfeer is, zei fractieleider Elisabet Dooms. Over het feit dat Versnick in de pers verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de problemen bij Optima Bank, terwijl op twee personen na dezelfde bestuurders in Optima Bank als in Optima Group zitten, zei ze: "ik zou me ernstige vragen stellen moest ik één van de bestuurders zijn die zo systematische gedesinformeerd wordt."

Vlaams Belang vindt dat Vercamer de rol van Versnick "minimaliseert vanuit een misplaatste loyauteit". Ook nog gezegd: "Op het moment dat Versnick bij u komt met het verzoek om die mensen voor te stellen, maakt u zich medeplichting aan belangenvermenging. Op dat moment gaat u mee in het verhaal. Deontologie gaat verder dan strikte regelgeving."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234